SOS από τον πρόεδρο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας: «Πρέπει να ελεγχθούν τα κτίρια πριν το 2000»

Ο ίδιος τόνισε πως τα κτίρια στην Ελλάδα είναι καλύτερα από την Τουρκία

Must Read

Την πρόταση πως πρέπει να ελέγχονται τα κτίρια στην Ελλάδα που κατασκευάστηκαν πριν το 2000 και τον αντισεισμικό κανονικό έκανε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) του τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακουμής. Η συζήτηση γύρω από τα κτίρια ήρθε μετά τον σεισμό στην Τουρκία και τις σοκαριστικές εικόνες με τις πολυκατοικίες να καταρρέουν σα να είναι χάρτινες.

«Υπάρχουν τα κτίρια του 2000 και μετά που έγιναν με τον καινούργιο αντισεισμικό κανονισμό και θεωρούνται ασφαλή για σεισμό μεγέθους 7 και 8 Ρίχτερ. Υπάρχουν τα κτήρια που έγιναν πριν από το 2000, αλλά κι αυτά έγιναν με έναν κανονισμό, με μελέτες, με μπετά κ.ο.κ, τα οποία όμως έχουν μια επισφάλεια. Ναι λοιπόν, να ελέγχονται οι πολυκατοικίες, οι κατοικίες. Να βγει κάποιος κανονισμός από τα αρμόδια υπουργεία και το κόστος να καλύπτουν οι ιδιοκτήτες και οι συνιδιοκτήτες, αλλά όχι οι ενοικιαστές» είπε ο κ. Τσακούμης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο έλεγχος στατικής επάρκειας μπορεί να γίνεται ανά δεκαετία ή και πενταετία, ειδικά σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες που χτίστηκαν πριν από 30, 40 και 50 χρόνια και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι έχουν υποστεί φθορές. «Το θέμα αυτό ως Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας το έχουμε αναδείξει ακόμα και μέσα στη δεκαετία της κρίσης», είπε ο κ. Τσακουμής.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει κονδύλια ύψους περίπου 70 δις ευρώ για να δαπανηθούν σε παλιά και διατηρητέα κτήρια προκειμένου να γίνουν έλεγχοι και κυρίως έργα που αφορούν την ασφάλεια και τη δυναμικότητα των κτηρίων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ της Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει πως τα κτίρια στην Ελλάδα είναι καλύτερα σε κατασκευή από αυτά της Τουρκίας και οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν.

«Στην Ελλάδα έχουμε το θέμα των αυθαιρεσιών, δηλαδή κάναμε ό,τι θέλαμε ως προς τα μεγέθη των κτηρίων, “κλέβοντας” το περιβάλλον και τον εαυτό μας, αλλά στην ποιότητα κατασκευής ποτέ δεν έγιναν -ή αν έγιναν είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ασυνείδητοι έκαναν- εκπτώσεις στα σίδερα, στα μπετά κλπ. Επιπλέον οι Έλληνες μηχανικοί ξέρουν από σεισμούς και οι κανονισμοί στην Ελλάδα είναι ισχυροί. Σίγουρα θεωρούμε ως ΤΕΕ ότι πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι, να οργανωθούν από την Πολιτεία, να βρεθούν οι τρόποι και η συχνότητά τους» διευκρινίζει ο κ. Τσακουμής.

Το τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κεντρικής Μακεδονίας ήδη συγκεντρώνει είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αν ζητηθεί, μπορούν να στείλουν και εθελοντές μηχανικούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This