Ξεκίνησε το νέο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη

Επιμνημόσυνη δέηση στη Θεσσαλονίκη για τους 12 φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι το -προγραμματισμένο για σήμερα Κυριακή- συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με βασικό αίτημα να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα 57 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και δεκάδες ακόμη να εξακολουθούν να παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι και σήμερα, 12 ολόκληρες ημέρες μετά.

Η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αλλά και πολλοί ακόμη φορείς και σωματεία έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια ακόμη πορεία διαμαρτυρίας για το έγκλημα που συντελέστηκε. Η πορεία θα έχει κατάληξη τα γραφεία του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή» είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συνθήματα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μαθητές, φοιτητές, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης, μείζονας και ελάσσονας.

Λόγω της πορείας έχει διακοπεί η κίνηση όλων των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου.

Θυμίζουμε ότι, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έκλεισαν στις 10:30 το πρωί για «λόγους ασφαλείας», κάτι που συνέβη και με τους σταθμούς του μετρό «Ομόνοια» και «Μοναστηράκι» από τις 12 το μεσημέρι. Ως εκ τούτου, οι συρμοί διέρχονται από όλα αυτά τα σημεία χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.




Συλλαλητήριο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης

Συλλαλητήριο για την τραγωδία των Τεμπών πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο πέταλο της Αριστοτέλους, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η διαδρομή που ακολουθούν οι διαμαρτυρόμενοι περνά από τον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους, συνεχίζει τη Λεωφόρο Νίκης με σημείο λήξης της πορείας να αναμένεται να είναι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ως εκ τούτου, η Λεωφόρος Νίκης, παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο.

«Οι ζωές μας μετράνε – Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων» αναγράφεται σε ένα από τα πανό, με τους διαδηλωτές να αναφέρουν στα συνθήματά τους πως «οι ζωές έχουν αξία», επισημαίνοντας ότι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα πρέπει να αποδοθούν άμεσα και σε πολιτικά πρόσωπα.

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε νωρίτρρα σήμερα στη Μονή Βλατάδων, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, η επιμνημόσυνη δέηση για τους 12 φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28/2.




Η επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής και στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμόριος, αποτέλεσε μία πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, πλήθος κοσμητόρων και προέδρων των σχολών, αλλά και αρκετών καθηγητών του Πανεπιστημίου, να δίνουν το «παρών».

(πηγή φωτο: grtimes.gr)

Στη Μονή Βλατάδων, όπου συνέρρευσε και πλήθος κόσμου, προκειμένου να ανάψει ένα κεράκι στη μνήμη των 12 φοιτητών, παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας

Το συγκλονιστικό κάλεσμα σε συλλαλητήριο από μαθητές της Λάρισας

Σε μια κίνηση που ραγίζει καρδιές εν όψει του σημερινού συλλαλητηρίου στην Κεντρική Πλατεία της θεσσαλικής πρωτεύουσας, προχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας.

Όπως αναφέρει το larissanet.gr, οι μαθητές τύπωσαν ένα εισιτήριο τρένου, στο οποίο απεικονίζονται ο τόπος προορισμού και ο τόπος άφιξης, στο οποίο όμως αναγράφεται χαρακτηριστικά πως είναι «χωρίς επιστροφή», όπως ακριβώς, δηλαδή, έμελλε να ισχύσει για τα τουλάχιστον 57 θύματα της ανείπωτης τραγωδίας.

Μαθητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι διαδήλωσαν όλοι μαζί στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, ενώνοντας τις φωνές τους για να απαιτήσουν ασφάλεια στις μετακινήσεις και δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή, δίχως να χάνονται άδικα ζωές, όπως συνέβη στα Τέμπη.

Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, έγινε πορεία μέχρι τον ΟΣΕ, με εκατοντάδες Λαρισαίους να συμμετέχουν κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπου απαιτούσαν να μη γίνει καμία συγκάλυψη στην υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους του δυστυχήματος της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών.

Μαζική συμμετοχή και στα συλλαλητήρια σε Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα

Σε ρυθμούς κινητοποίησης για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη κινήθηκε σήμερα Κυριακή και το κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου, λίγο μετά τις 11 το πρωί, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να διαδηλώσουν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» και «Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές», είναι μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα πανό που κρατούσαν.

Δεκάδες νέοι και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Γεωργίου ενώ, πριν από λίγη ώρα, άρχισε και πορεία στους δρόμους της Πάτρας. Κάλεσμα για το συλλαλητήριο είχαν απευθύνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας.

Το σωματείο ανέφερε χαρακτηριστικά για τη σημερινή κινητοποίηση πως «η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη τους, οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This