Δικαίωση για την «Εστία»: Χωρίς έλεγχο νομιμότητος συμβάσεις για προμήθειες του Δημοσίου έως 1,7 εκατ. ευρώ!

Είχε αποκαλύψει την ρύθμιση από 18 Δεκεμβρίου - Η Κυβέρνηση αφαίρεσε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την αρμοδιότητα να κάνει προσυμβατικό έλεγχο – Τα έργα του Ταμείου Ανακάμψης, ο αναπτυξιακός νόμος και η σιωπή της αντιπολίτευσης

Must Read

ΑΥΤΟ Που συμβαίνει –καί μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, με τα έργα και τις αναθέσεις του Δημοσίου, ξεπερνά κάθε όριο.

Η Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη και την απουσία της Αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο (η οποία από ένα σημείο και μετά προσλαμβάνει χαρακτήρα σιωπηρής συναινέσεως) ψήφισε νόμο, με τον οποίον αυξάνει το χρηματικό όριο επί του οποίου επιβάλλεται υποχρεωτικώς ο προσυμβατικός (προληπτικός) έλεγχος νομιμότητoς για έργα ή προμήθειες και υπηρεσίες που αναθέτει το Δημόσιο, τα Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι ΔΕΚΟ, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο από 1 εκατομμύριο που προέβλεπε νόμος της ίδιας Κυβερνήσεως του 2020. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι αναθέσεις έως 1,7 εκατομμ. ευρώ είτε απ’ ευθείας είτε με διαγωνισμό, εξαιρούνται του προσυμβατικού ελέγχου του αρμοδίου κατά το Σύνταγμα Ελεγκτικού Συνεδρίου! Η αποστολή του οποίου υπονομεύεται.

Ο νέος νόμος εξαιρεί από τον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμβάσεις μέχρι αυτού του ορίου που αφορούν σε έργα του Αναπτυξιακού Νόμου, έργα του ΕΣΠΑ με συμμετοχή του Δημοσίου, έργα του Ταμείου Ανακάμψεως. Ευλόγως γεννάται το ερώτημα: τι συμβαίνει με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για όλα τα Υπουργεία, τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ ενδεχομένως, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει και σε μεγάλο πλιάτσικο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Ενδεχομένως…

Ίσως αυτό εξηγεί σε συνδυασμό με το δυστύχημα των Τεμπών την περαιτέρω μετάθεση του χρόνου των εκλογών. Για να ολοκληρωθεί η μεγάλη διανομή πριν από τις κάλπες. Η επίμαχη διάταξη που προκαλεί στο παρασκήνιο την δυσφορία των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρατηρούν ότι παραβιάζονται βάναυσα οι αρχές της διαφανείας και της χρηστής διοικήσεως, αλλά και την δυσαρέσκεια υγιών δυνάμεων της αγοράς (που θεωρούν ότι παραβιάζεται ο ανταγωνισμός), περιλαμβάνεται στον νόμο 5016/23, άρθρο 51, ΦΕΚ A21/4/2/2023 «Διεθνής Εμπορική Διαιτησία, Ρυθμίσεις για την λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις».Ἔχει ως εξής:

«Άρθρο 51

Μεταφορά αρμοδιότητας ελέγχου από τα κλιμάκια προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους Επιτρόπους του Δικαστηρίου Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 324 ν. 4700/2020.

Η παρ. 1 του άρθρου 324 του ν. 4700/2020 (Α΄ 127) τροποποιείται ως προς το ύψος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης των συμβάσεων για τις οποίες κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχου νομιμότητας πριν από την σύναψή τους, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

“1. Στις συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και στις συμβάσεις αγοράς ακινήτων, που συνάπτονται από το Δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων (1.700.000) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας, διενεργείται υποχρεωτικά έλεγχος νομιμότητας, πριν από τη σύναψή τους από Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.”»

Τον νόμο υπογράφουν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Αναπτύξεως Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Ενεργείας, και άλλοι.

Η «Εστία της Κυριακής» έχει αποκαλύψει πρώτη τις μεθοδεύσεις για τις απ’ ευθείας αναθέσεις με νομοθετική ρύθμιση που θα παρέκαμπτε το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να δοθούν τα έργα του Ταμείου Ανακάμψεως χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Και εδέχθη επιθέσεις. Γράφαμε τότε στην πρώτη μας σελίδα: «Απτόητη η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για αναθέσεις εξπρέςς για παράκαμψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλων αρχών, ώστε να διανείμει χωρίς αντικειμενικά κριτήρια τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανακάμψεως». Ήταν η εποχή που η Κομμισσιόν εγκαλούσε την Κυβέρνηση για χιλιάδες απ’ ευθείας αναθέσεις για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου με έγγραφο που αποκαλύψαμε.

Στην πρώτη μας σελίδα είχαμε μάλιστα φιλοξενήσει τις φωτογραφίες μερικών από τους επισπεύδοντες Υπουργούς, όπως του κυρίου Σκυλακάκη, του κυρίου Τσιάρα και άλλων.

Τότε μέλος της Κυβερνήσης κάλεσε τον διευθυντή της εφημερίδος, Σάββατο βράδυ, από τα κυβερνητικά έδρανα –ήταν οι μέρες που συνεζητείτο ο προϋπολογισμός στην Βουλή– και του είπε ότι οι συνάδελφοί του Υπουργοί απορούν με όσα γράφει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της, ότι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ενημερωθεί για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία και ότι το δημοσίευμα ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας… Τους απαντήσαμε ότι …θα ενημερωθούν σύντομα για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του επιτελικού κράτους του Μεγάρου Μαξίμου που δικαιολογημένως αγνοούσαν. Μόνον ο επισπεύδων κύριος Σκυλακάκης την γνώριζε. Ήταν 18 Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας διέψευδαν, ψήφισαν στις 4 Φεβρουαρίου αυτό που είχαμε προαναγγείλει πρωτοσελίδως με λεπτομέρειες και υπέγραψαν τον νόμο!

Η «Εστία» δεν υπνοβατεί όταν αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της Κυβερνήσης με έγκυρο ρεπορτάζ, όπως μας κατηγόρησαν κάποιοι, προσφάτως, κάποιοι ανόητοι. Αυτοί κοιμούνται όρθιοι…

Όπως απεδείχθη, η Κυβέρνηση νομοθέτησε στον απώτατο χρόνο την αύξηση του ορίου των απ’ ευθείας αναθέσεων στα 1,7 εκατομμ. ευρώ, για να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα, πως όποιος διαφωνεί ναρκοθετεί την απορρόφηση κρίσιμων για την εθνική οικονομία κοινοτικών και άλλων πόρων. Στην πραγματικότητα όμως διανέμει την πίττα προεκλογικώς. Με το πολιτικό αζημίωτο βεβαίως: την υποστήριξη των μεγάλων ομίλων της εθνικής μας οικονομίας στην επανεκλογή της. Τώρα, αν με αυτό τον τρόπο καταργείται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και αυτό δεν είναι και πολύ φιλελεύθερο, λεπτομέρειες! Όπως και με τις υποκλοπές, «αυτά πάντα γίνονταν»…

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This