Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

Δικαίωση για την «Εστία»: Χωρίς έλεγχο νομιμότητος συμβάσεις για προμήθειες του Δημοσίου έως 1,7 εκατ. ευρώ!

Είχε αποκαλύψει την ρύθμιση από 18 Δεκεμβρίου - Η Κυβέρνηση αφαίρεσε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την αρμοδιότητα να κάνει προσυμβατικό έλεγχο – Τα έργα του Ταμείου Ανακάμψης, ο αναπτυξιακός νόμος και η σιωπή της αντιπολίτευσης

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

ΑΥΤΟ Που συμβαίνει –καί μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, με τα έργα και τις αναθέσεις του Δημοσίου, ξεπερνά κάθε όριο.

Η Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη και την απουσία της Αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο (η οποία από ένα σημείο και μετά προσλαμβάνει χαρακτήρα σιωπηρής συναινέσεως) ψήφισε νόμο, με τον οποίον αυξάνει το χρηματικό όριο επί του οποίου επιβάλλεται υποχρεωτικώς ο προσυμβατικός (προληπτικός) έλεγχος νομιμότητoς για έργα ή προμήθειες και υπηρεσίες που αναθέτει το Δημόσιο, τα Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι ΔΕΚΟ, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο από 1 εκατομμύριο που προέβλεπε νόμος της ίδιας Κυβερνήσεως του 2020. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι αναθέσεις έως 1,7 εκατομμ. ευρώ είτε απ’ ευθείας είτε με διαγωνισμό, εξαιρούνται του προσυμβατικού ελέγχου του αρμοδίου κατά το Σύνταγμα Ελεγκτικού Συνεδρίου! Η αποστολή του οποίου υπονομεύεται.

Ο νέος νόμος εξαιρεί από τον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμβάσεις μέχρι αυτού του ορίου που αφορούν σε έργα του Αναπτυξιακού Νόμου, έργα του ΕΣΠΑ με συμμετοχή του Δημοσίου, έργα του Ταμείου Ανακάμψεως. Ευλόγως γεννάται το ερώτημα: τι συμβαίνει με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για όλα τα Υπουργεία, τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ ενδεχομένως, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει και σε μεγάλο πλιάτσικο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Ενδεχομένως…

Ίσως αυτό εξηγεί σε συνδυασμό με το δυστύχημα των Τεμπών την περαιτέρω μετάθεση του χρόνου των εκλογών. Για να ολοκληρωθεί η μεγάλη διανομή πριν από τις κάλπες. Η επίμαχη διάταξη που προκαλεί στο παρασκήνιο την δυσφορία των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρατηρούν ότι παραβιάζονται βάναυσα οι αρχές της διαφανείας και της χρηστής διοικήσεως, αλλά και την δυσαρέσκεια υγιών δυνάμεων της αγοράς (που θεωρούν ότι παραβιάζεται ο ανταγωνισμός), περιλαμβάνεται στον νόμο 5016/23, άρθρο 51, ΦΕΚ A21/4/2/2023 «Διεθνής Εμπορική Διαιτησία, Ρυθμίσεις για την λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις».Ἔχει ως εξής:

«Άρθρο 51

Μεταφορά αρμοδιότητας ελέγχου από τα κλιμάκια προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους Επιτρόπους του Δικαστηρίου Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 324 ν. 4700/2020.

Η παρ. 1 του άρθρου 324 του ν. 4700/2020 (Α΄ 127) τροποποιείται ως προς το ύψος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης των συμβάσεων για τις οποίες κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχου νομιμότητας πριν από την σύναψή τους, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

“1. Στις συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και στις συμβάσεις αγοράς ακινήτων, που συνάπτονται από το Δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων (1.700.000) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας, διενεργείται υποχρεωτικά έλεγχος νομιμότητας, πριν από τη σύναψή τους από Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.”»

Τον νόμο υπογράφουν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Αναπτύξεως Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Ενεργείας, και άλλοι.

Η «Εστία της Κυριακής» έχει αποκαλύψει πρώτη τις μεθοδεύσεις για τις απ’ ευθείας αναθέσεις με νομοθετική ρύθμιση που θα παρέκαμπτε το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να δοθούν τα έργα του Ταμείου Ανακάμψεως χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Και εδέχθη επιθέσεις. Γράφαμε τότε στην πρώτη μας σελίδα: «Απτόητη η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για αναθέσεις εξπρέςς για παράκαμψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλων αρχών, ώστε να διανείμει χωρίς αντικειμενικά κριτήρια τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανακάμψεως». Ήταν η εποχή που η Κομμισσιόν εγκαλούσε την Κυβέρνηση για χιλιάδες απ’ ευθείας αναθέσεις για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου με έγγραφο που αποκαλύψαμε.

Στην πρώτη μας σελίδα είχαμε μάλιστα φιλοξενήσει τις φωτογραφίες μερικών από τους επισπεύδοντες Υπουργούς, όπως του κυρίου Σκυλακάκη, του κυρίου Τσιάρα και άλλων.

Τότε μέλος της Κυβερνήσης κάλεσε τον διευθυντή της εφημερίδος, Σάββατο βράδυ, από τα κυβερνητικά έδρανα –ήταν οι μέρες που συνεζητείτο ο προϋπολογισμός στην Βουλή– και του είπε ότι οι συνάδελφοί του Υπουργοί απορούν με όσα γράφει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της, ότι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ενημερωθεί για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία και ότι το δημοσίευμα ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας… Τους απαντήσαμε ότι …θα ενημερωθούν σύντομα για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του επιτελικού κράτους του Μεγάρου Μαξίμου που δικαιολογημένως αγνοούσαν. Μόνον ο επισπεύδων κύριος Σκυλακάκης την γνώριζε. Ήταν 18 Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας διέψευδαν, ψήφισαν στις 4 Φεβρουαρίου αυτό που είχαμε προαναγγείλει πρωτοσελίδως με λεπτομέρειες και υπέγραψαν τον νόμο!

Η «Εστία» δεν υπνοβατεί όταν αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της Κυβερνήσης με έγκυρο ρεπορτάζ, όπως μας κατηγόρησαν κάποιοι, προσφάτως, κάποιοι ανόητοι. Αυτοί κοιμούνται όρθιοι…

Όπως απεδείχθη, η Κυβέρνηση νομοθέτησε στον απώτατο χρόνο την αύξηση του ορίου των απ’ ευθείας αναθέσεων στα 1,7 εκατομμ. ευρώ, για να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα, πως όποιος διαφωνεί ναρκοθετεί την απορρόφηση κρίσιμων για την εθνική οικονομία κοινοτικών και άλλων πόρων. Στην πραγματικότητα όμως διανέμει την πίττα προεκλογικώς. Με το πολιτικό αζημίωτο βεβαίως: την υποστήριξη των μεγάλων ομίλων της εθνικής μας οικονομίας στην επανεκλογή της. Τώρα, αν με αυτό τον τρόπο καταργείται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και αυτό δεν είναι και πολύ φιλελεύθερο, λεπτομέρειες! Όπως και με τις υποκλοπές, «αυτά πάντα γίνονταν»…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κρύο ντους» με τον καιρό! Καλοκαιρία to Σαββατοκύριακο και μετά καταιγίδες και χιόνια!

Μια κατάσταση που θυμίζει «κρύο ντους» μας επιφυλάσσει ο καιρός τις επόμενες μέρες, σύμφωνα...

Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε διανομέα και τόν εγκατέλειψε!

Ευτυχώς η ζωή του άτυχου άνδρα δεν διατρέχει κίνδυνο

Τι «έδειξε» η νεκροψία για την 33χρονη που βρέθηκε νεκρή σε βίλα επιχειρηματία, στη...

«Φως» στα αίτια του θανάτου της 33χρονης Πολωνής που βρέθηκε νεκρή μέσα σε βίλα...

Σοκ! Απόπειρα αρπαγής 10χρονου στην Πτολεμαΐδα!

Σοκαρισμένοι είναι οι γονείς ενός 10χρονου από την Πτολεμαΐδα καθώς παραλίγο το παιδί τους...

«Ψυχολογικός βιασμός» η επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου των θυμάτων στα Τέμπη

Το χρηματικό ποσό που ισούται με το αντίτιμο του εισιτηρίου που είχαν πληρώσει θύματα...

Ξυλοδαρμός μαθήτριας Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα – Εξετάζονται κι άλλα περιστατικά

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η σοκαριστική καταγγελία που ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες...

Δέκα συλλήψεις για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Τέλος στην κατάληψη που είχε ξεκινήσει πριν από 18 μέρες στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ...

Μητέρα και κόρη από την Θεσσαλονίκη στοχεύουν με τα….τόξα τους στους Ολυμπιακούς αγώνες!

Με το βλέμμα στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 είναι μία μητέρα...

Σε Εισαγγελέα και ανακριτή ο Ιρακινός που βίασε 6χρονη σε αποθήκη στο Πέραμα –...

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά οδηγείται ο 43χρονος Ιρακινός, ο οποίος συνελήφθη χθες το μεσημέρι...

Το πρωί έφτασε στην Θεσσαλονίκη το πρώτο εμπορικό τρένο από Αθήνα μετά την τραγωδία...

Ακούστηκε ξανά περίπου στις 7.30 σήμερα το πρωί ο ήχος του τρένου στο σταθμό...

Καθηγητής Γιώργος Χρούσος: «Συμφωνώ με τον ΠΟΥ ότι δεν χρειάζονται άλλες δόσεις εμβολίου»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει από χθες η αιφνιδιαστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),...

Φωτιά στο νοσοκομείου Ρίου: Τι δήλωσε λιμενικός που έσωσε τον ασθενή που καιγόταν!

Τις δύσκολες στιγμές που έζησε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου όταν, χθες το...

Σχέδιο κλεισίματος κλινικών στο «Σωτηρία» – Καμία διάθεση για ενίσχυση του ΕΣΥ

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου κλεισίματος κλινικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ζητά με ανακοίνωσή του...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

Αποδοκιμασίες και σκληροί χαρακτηρισμοί στον 28χρονο ποδοσφαιριστή που ασελγούσε σε 4χρονο

Κόπηκε ο ήχος από βίντεο της ΕΡΤ λόγω των σκληρών εκφράσεων των συγγενών!

Διέγραψε το «πρωθυπουργικό Tweet» ο Νίκος Δένδιας

Δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του ο Νίκος Δένδιας για...

Σοκάρει το βίντεο με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στον Εύοσμο

Τον απόλυτο εφιάλτη βιώνει ένα 14χρονο κορίτσι στον Εύοσμο,...

NEWSROOM