ΕΥΔΑΠ: Το παρασκήνιο μίας δήθεν «πανικόβλητης» επιστολής

«Όπως και με τα τρένα, έτσι και με την ΕΥΔΑΠ, τα προβλήματα ήταν γνωστά σε όσους είχαν ή έχουν την ευθύνη λειτουργίας τους, αλλά οι λύσεις ποτέ δεν δόθηκαν»

Must Read

*Αναδημοσίευση από datajournalists.co.uk

Λίγα 24ωρα μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, ένα έγγραφο που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης σοκάρει. Παραλήπτες του είναι ο υπουργός Επικρατείας και εποπτεύων του υπουργείου Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας. Ημερομηνία 9 Μαρτίου 2023 και θέμα: «Κίνδυνος ασφαλούς τροφοδοσίας της Αττικής με νερό».

Από τον Πάρι Καρβουνόπουλο

Όπως γράφει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης -που παρουσίασε το έργο του στην ΕΥΔΑΠ στο Μέγαρο Μουσικής το πρωί της Τρίτης 28 Μαρτίου- απευθύνεται στους δύο υπουργούς για να ενημερώσει για «το θέμα της ασφαλούς τροφοδοσίας της Αττικής με νερό σε περίπτωση αστοχίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος».

Αναφέρεται στο Υδραγωγείο του Μόρνου και εκφράζει τις ανησυχίες του: «…σε περίπτωση ζημιάς στο Υδραγωγείο Μόρνου, κάτι που έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν και παράλληλα και αστοχίας του επισφαλούς πλέον Ενωτικού Υδραγωγείου, θα δημιουργηθεί ένα έλλειμμα της τάξεως του 30-40% της αναγκαίας ποσότητας νερού για ύδρευση της Αττικής, γεγονός που εγκυμονεί απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό της Αθήνας θα μείνει χωρίς νερό για αρκετές ημέρες».

Ο κ. Σαχίνης αναφέρεται σε τεχνικό πρόβλημα που υπήρξε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το οποίο αντιμετωπίστηκε. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει στο έγγραφο του, «ως ΕΥΔΑΠ αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των ανωτέρω προχωρήσαμε από το 2019 στις απαραίτητες ενέργειες και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας εγκρίθηκε η διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών καθώς και η χρηματοδότηση με ίδιους πόρους όλων των μελετών των αναγκαίων έργων που θα αποτρέψουν αυτούς τους κινδύνους. Οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

Και τότε γιατί υπάρχει πρόβλημα και κίνδυνος να μείνουμε χωρίς νερό στην Αττική; Η απάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δίδεται από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο: «Οι εν λόγω υποδομές ανήκουν 100% στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της εταιρείας παγίων της ΕΥΔΑΠ (ΕΠΕΥΔΑΠ) που έχει την ευθύνη για αυτές και το οποίο, από το καλοκαίρι του 2022, μας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναθέσει στην ΕΥΔΑΠ την κατασκευή των έργων βελτίωσής τους με προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα του ανωτέρω σεναρίου. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής το ΥΠΥΜΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τον τρόπο χρηματοδότησής τους ούτε έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής προγραμματισμένης σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της».

Από το 2019 τι ακριβώς σκέφτονται για να διορθώσουν το πρόβλημα που απειλεί την υδροδότηση της Αττικής; Γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, τώρα, μετά από τόσο καιρό και μετά από την τραγωδία των Τεμπών αποφασίζει να στείλει επιτέλους ένα έγγραφο προειδοποίησης για την ενδεχόμενη καταστροφή;

Στον επίλογο του εγγράφου ο κ. Σαχίνης γίνεται περίπου δραματικός για να εκφράσει, αλλά και για να πείσει τους υπουργούς για τη σοβαρότητα της κατάστασης:

«Παρακαλώ για την άμεση παρέμβαση της ώστε:

Α. να συγκεκριμενοποιηθεί ο τόπος χρηματοδότης και να υπογραφεί η Σύμβαση μεταξύ ΥΠΥΜΕ, ΕΠΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ και

Β. τα έργα αυτά να εξαιρεθούν λόγω του κατεπείγοντος από τις διαδικασίες του 4412.

Καθώς είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεσθε το επείγον του θέματος θα σας παρακαλούσα να συμβάλετε στη δρομολόγηση των ανωτέρω Α και Β το συντομότερο δυνατόν. Εάν θεωρείτε ότι αυτό δεν είναι εφικτό , θα μπορούσαμε ενδεχομένως να προχωρήσουμε με την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών παρακρατώντας το κόστος από το τίμημα που αποδίδουμε στην ΕΠΕΥΔΑΠ για την προμήθεια ακατέργαστου νερού, ώστε να μην καθυστερήσουν τα έργα αυτά».

Λες και δεν έχουν καθυστερήσει ήδη από το 2019 όταν -σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ- είχε εντοπιστεί το πρόβλημα. Ωστόσο λύση δεν βρέθηκε και τώρα τρέχει να πείσει τους υπουργούς να κάνουν κάτι.

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει αρχίσει όπως φαίνεται να αποκαλύπτει τα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας σε πολλούς τομείς του κρατικού μηχανισμού. Το χειρότερο είναι ότι όπως και με τα τρένα έτσι και με την ΕΥΔΑΠ, τα προβλήματα ήταν γνωστά σε όσους είχαν ή έχουν την ευθύνη λειτουργίας τους, αλλά οι λύσεις ποτέ δεν δόθηκαν. Στα Τέμπη αυτό είχε το αποτέλεσμα που ξέρουμε. Θα προλάβουν τουλάχιστον να αποφύγουμε τα χειρότερα στην ΕΥΔΑΠ για να μη πούμε και «το νερό, νεράκι»;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This