Airbnb από το 2014 η έπαυλη Μητσοτάκη στην Τήνο! – 471,3τ.μ., 10 δωμάτια, 16 κλίνες και πισίνα!

Είχε πάρει άδεια από τον ΕΟΤ για να ενοικιάζει τη παραμυθένια βίλα με βραχυχρόνια μίσθωση - Οι αυθαίρετες κατασκευές 55 τ.μ. που νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο 4495/2017

Must Read

Απορία προκαλεί το άγνωστο γεγονός πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει άδεια το 2014 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για να ενοικιάζει την παραμυθένια βίλα που ανήκει στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην Τήνο – με βραχυχρόνια μίσθωση.

  • από τη Μαρία Παναγιώτου

Στον κ. Μητσοτάκη είχε δοθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας με βάση τον νόμο 4179/2013 για την «τουριστική επιπλωμένη έπαυλη», η οποία εισήχθη σε ειδικό καθεστώς μίσθωσης.

Στην άδεια, την οποία έχει στα χέρια της η «κυριακάτικη δημοκρατία», αναγράφεται ότι η έπαυλη βρίσκεται στην τοποθεσία Άγιος Πέτρος της Τήνου και πως η συνολική δυναμικότητά της είναι 16 κλίνες (!). Στις γενικές παρατηρήσεις του εγγράφου σημειώνεται πως το «κατάλυμα διαθέτει πισίνα» και πως πρέπει «να εκμισθώνεται σε φυσικά πρόσωπα, ενιαία κι όχι τμηματικά, για περίοδο τουλάχιστον μίας εβδομάδας». Το έγγραφο έχει ημερομηνία 28 Απριλίου 2014.

Η άδεια που εκδόθηκε από τον ΕΟΤ το 2014 στο όνομα της συζύγου του πρωθυπουργού

Παραμένουν, φυσικά, αναπάντητα ερωτήματα, όπως:

  • Ενοικίασε τελικά ο κ. Μητσοτάκης και για πόσο διάστημα τη φαντασμαγορική βίλα, που είναι χτισμένη με εντυπωσιακή πέτρα, ώστε να εντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον του νησιού;
  • Ποιο ήταν το ύψος των εισοδημάτων που μπορεί να αποκόμισε από αυτή την κίνηση (εάν τελικά ενοικίασε τη βίλα) και κατά πόσον τα εισοδήματα αυτά δηλώθηκαν στην Εφορία;
  • Την ενοικιάζει ακόμα και σήμερα;
  • Γιατί προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση εφόσον η οικονομική κατάσταση του πρωθυπουργικού ζεύγους δεν δημιουργεί ανάγκες για τουριστική εκμετάλλευση του ακινήτου; 

Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο σπίτι αποτελεί ιδιαίτερη αδυναμία της κυρίας Γκραμπόφσκι. Σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα υπέθετε κανείς ότι θα ήθελε να βρεθούν ξένοι στο εσωτερικό του.

Η ιστορία του ακινήτου

Σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το έτος χρήσης 2020, που υποβλήθηκε το 2021, η έπαυλη, στην οποία η σύζυγός του έχει την πλήρη κυριότητα, σε ποσοστό 100%, βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Καρδιανής, του Δήμου Εξωμβούργου, στην οποία τοποθετείται η μαγευτική παραλία του Αγίου Πέτρου. Το βασικό κτίσμα βρίσκεται σε επιφάνεια έκτασης 8.009,20, η οποία αγοράστηκε από την κυρία Γκραμπόφσκι το 2002, αναφέρεται ως μονοκατοικία και έχει έτος κατασκευής το 2005.

Στο συγκεκριμένο «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού, τα τετραγωνικά της έπαυλης για πρώτη φορά εμφανίζονται να είναι 471,30, ενώ στα προηγούμενα 415,85. Όπως διευκρινίζεται στο ίδιο το «πόθεν έσχες», η βίλα είχε αυθαίρετες κατασκευές και, μάλιστα, μεγέθους 55 τ.μ. (!), τις οποίες το πρωθυπουργικό ζεύγος νομιμοποίησε χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4495/2017.

Δεν είναι, βέβαια, οι μόνοι Έλληνες που χρησιμοποίησαν τις παραπάνω διατάξεις για να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα. Ωστόσο, το γεγονός προκαλεί ερωτήματα σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι εκκινεί πόλεμο μετά το πολύνεκρο, τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη εναντίον του «βαθέος κράτους», δηλαδή της ανομίας και της παρανομίας.

Αξίζει, πάντως, να υπενθυμίσουμε πως σε αυτό το σπίτι πήγε ο πρωθυπουργός πέντε ημέρες μετά τις εκλογές του 2019 για να ξεκουραστεί από τον προεκλογικό πυρετό που τον άφησε αδύναμο. Αλλά και πως από αυτό το σπίτι, στις 15 Αυγούστου του 2021, σκεφτόταν διαρκώς όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια.

Η οικογένεια Μητσοτάκη σε ανέμελες στιγμές στην έπαυλη στην Τήνο

Η κυρία Γκραμπόφσκι, στο ίδιο σημείο, δηλαδή στον Δήμο Εξωμβούργου, έχει ακόμα:

  • Έκταση που καταγράφεται ως καλλιέργεια, 79.060 τ.μ., δηλαδή περίπου 80 στρεμμάτων, στην οποία έχει την πλήρη κυριότητα κατά 33,33% και την οποία απέκτησε το 2009.
  • Έκταση που καταγράφεται επίσης ως καλλιέργεια 20.893 τ.μ., δηλαδή περίπου 21 στρεμμάτων. Και αυτή αγοράστηκε το 2009 και έχει την πλήρη κυριότητά της σε ποσοστό 33,33%.
  • Μία αποθήκη 14,80 τ.μ., με πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 33,33%, η οποία κτίστηκε το 1920, βρίσκεται στο αγροτεμάχιο των 20.893 τ.μ. και την αγόρασε το 2009.
  • Μία αποθήκη 53,70 τ.μ., με πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 33,33%, η οποία κτίστηκε το 1920, βρίσκεται στο αγροτεμάχιο των 20.893 τ.μ. και την αγόρασε το 2009.
  • Έναν περιστερώνα 19,85 τ.μ. με πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 33,33%, η οποία κτίστηκε το 1920, βρίσκεται στο αγροτεμάχιο των 20.893 τ.μ. και την αγόρασε το 2009.

Τα δημοσιεύματα

Στο όχι και πολύ μακρινό 2008, δηλαδή όταν ακόμη ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης ήταν εν ζωή και το σκάνδαλο της Siemens μόλις άρχιζε να ακούγεται, η εφημερίδα «Το Βήμα» έθεσε μερικά ερωτήματα σε σχέση με την απόκτηση της βίλας στην Τήνο από το πρωθυπουργικό ζεύγος και τη συμμετοχή που μπορεί να είχε σε αυτήν ο τότε ισχυρός άντρας της γερμανικής εταιρίας Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Σε δημοσίευμα, με ημερομηνία 25/11/2008 και τίτλο «ο Μ. Χριστοφοράκος μεσολάβησε για την αγορά αγροτεμαχίου στην Τήνο από τον Κυρ. Μητσοτάκη» αναφερόταν πως «για την αγορά του ακινήτου λέγεται ότι υπήρξε διαμεσολάβηση των υψηλόβαθμων στελεχών της Siemens κ.κ. Μ. Χριστοφοράκου και Διον. Δενδρινού, οι οποίοι, μέσω offshore εταιρίας με έδρα τον Αγιο Βικέντιο, είχαν επιδοθεί σε μπαράζ επενδύσεων στην κτηματαγορά, με πολυάριθμες αγορές ακινήτων τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά, όπως στην Αντίπαρο, στις Σπέτσες και στην Τήνο».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως, σύμφωνα με μεταγενέστερα δημοσιεύματα, ο Χριστοφοράκος αγόρασε το οικόπεδο με 810.000 ευρώ, ο Δενδρινός με 810.000 ευρώ, ενώ η κυρία Γκραμπόφσκι έδωσε μόλις 62.486 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This