2009-2019: Εξαφανίστηκαν 1.300.000 ψηφοφόροι από τις κάλπες!

Οργή, απαξίωση και τελικά, παθητικότητα από ένα όλο και μεγαλύτερο «σιωπηλό» ποσοστό απελπισμένων και αηδιασμένων πολιτών. Στο τέλος ποιος θα μείνει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία μας;

Συντάκτης: Newsroom

Για τον Έλληνα ψηφοφόρο κάποτε η κάλπη ήταν μια γιορτή δημοκρατίας, όχι μόνο μια υποχρέωση από τον νόμο. Όλα άλλαξαν από το πρώτο Μνημόνιο και μετά. Έκτοτε τα αντανακλαστικά των πολιτών ατόνησαν. Η πίστη σε μια ψήφο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση κι εν τέλει στην αδιαφορία και την παραίτηση για ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών.

  • Του Βασίλη Γαλούπη

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι τα ποσοστά της αποχής και η ψήφος των νέων. Σε ένα τόσο θολό τοπίο, πρόβλεψη δεν χωρά. Μοναδικές βάσιμες κρίσεις προκύπτουν από το πρόσφατο παρελθόν. Και οι αριθμοί δεν είναι καλοί.

Από τη χρυσή χρονιά του 2004, όταν όλη η Ελλάδα έσφυζε από αυτοπεποίθηση, «μεθούσε» από ιστορικά γεγονότα, όπως η κατάκτηση του Euro και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έσπευσε στις κάλπες κάνοντας ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης, μεσολάβησαν πολλά.

Σε αυτά τα ούτε καν 20 χρόνια, που φαίνονται τόσο μακρινά, αλλοιώθηκαν συνήθειες, αντιλήψεις και «πιστεύω» ολόκληρων δεκαετιών.

Καθρέφτης είναι οι εκλογικές συμπεριφορές:

  1. Από το 2004 έως τις εκλογές του 2019, σε μόλις 15 χρόνια, «εξαφανίστηκε» ο 1 στους 4 ψηφοφόρους, συνολικά 1.803.724 πολίτες.
  2. Το 2004 πήγαν στις κάλπες 7.573.368, ο υψηλότερος αριθμός πολιτών που έχει συμμετάσχει σε εκλογές στην ιστορία της χώρας. Το 2019 ψήφισαν μόνο 5.769.644. Η δραματική πτώση φτάνει στο 23,82%.
  3. Μόνο σε μια δεκαετία, από το 2009, όταν η Ελλάδα όδευε προς το πρώτο Μνημόνιο, έως το 2019, χάθηκε το 18,1% των ψηφοφόρων. Σχεδόν 1.300.000 πολίτες, ο 1 στους 5, δεν ξαναπήγαν στην κάλπη.
  4. Από τις 5 Ιουλίου 2015 που έγινε το δημοψήφισμα μέχρι τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, γύρισε την πλάτη στις εκλογές ο 1 στους 10 πολίτες. Μέσα σε 2,5 μήνες καταγράφηκαν απώλειες 594.845 ψηφοφόρων.
  5. Στις εκλογές από Ιανουάριο του 2015 έως Σεπτέμβριο του 2015 οι απώλειες ξεπέρασαν το 12%. Το χειρότερο απ’ όλα; Οι εκλογές του 2019 δεν «έφεραν» πίσω ούτε κατά διάνοια τη συντριπτική πλειοψηφία των απογοητευμένων ψηφοφόρων.
  6. Η μείωση προσέλευσης του εκλογικού σώματος επηρέασε, όπως είναι αναμενόμενο, και τα ποσοστά ώστε να εκλεγεί ένα κόμμα πρώτο. Ενδεικτικά, η Ν.Δ. έλαβε 39,85% και αυτοδυναμία με 2.200.000 ψήφους το 2019. Δέκα χρόνια πριν, το 2009, με 2.300.000 ψήφους η Ν.Δ. ήταν 2η με ποσοστό 33,4%. 

Αν και στις φετινές εκλογές αποκτούν δικαίωμα να πάνε στην κάλπη για πρώτη φορά 438.595 νέοι και νέες, οι αριθμοί των συνολικών συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Οι πιο παρατηρητικοί, όμως, θα έχουν ήδη προσέξει ότι η μεταμόρφωση της συμπεριφοράς των πολιτών δεν είναι ανεξήγητη. Αλληλεξαρτάται τόσο από την πολιτική σκηνή της χώρας όσο και από μεγάλα γεγονότα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του κόσμου. Κανένα ηλεκτροσόκ που επιβάλλεται διά της βίας ή της παρανομίας στην κοινωνία δεν μένει χωρίς συνέπειες.

Το 2004 όλοι ανέμεναν με ενθουσιασμό το πάρτι της μεγάλης διοργάνωσης στην Αθήνα. Ο Σημίτης είχε «κουράσει» και η πλειοψηφία του λαού ήθελε να αλλάξει τα πράγματα, έχοντας καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Για πρώτη φορά πήγαν να ψηφίσουν πάνω από 7.500.000  πολίτες. Τάση που διατηρήθηκε, έστω και με μικρές απώλειες, έως το 2009.

Όμως από το πρώτο Μνημόνιο του 2010 όλα άλλαξαν. Η βιαιότητα των μέτρων φτωχοποίησης από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την τρόικα προκάλεσε το πρώτο συντριπτικό σοκ. Ο κόσμος προσπάθησε να αντιδράσει. Αρχικά με τις μεγάλες διαδηλώσεις. Στη συνέχεια «κατέστρεψε» το ΠΑΣΟΚ του Καστελόριζου και επέβαλε μια δομική αλλαγή πολιτικών συσχετισμών. Λίγοι, όμως, πρόσεξαν ή ήθελαν να προσέξουν τότε το πιο ανησυχητικό μήνυμα απ’ όλα. Αυτό για τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στα τρία χρόνια από το 2009 έως το 2012 δεν ξαναπήγαν στην κάλπη 826.855 συμπολίτες μας. Απαυδισμένοι από το πολιτικό σύστημα συνολικά, από την τρόικα, από την ανεργία, από το γεγονός ότι μέσα σε μερικές νύχτες έχασαν τον τρόπο ζωής τους και της οικογένειάς τους ή ακόμα και ότι αναγκάζονταν κάποιοι εξ αυτών να ψάχνουν στους κάδους για να επιβιώσουν.

Την ώρα που οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχονταν, ακόμα και υπερασπίζονταν, όλα τα μισάνθρωπα μέτρα που ζητούσε ο Σόιμπλε για να κάνει την αναδιανομή του ελληνικού πλούτου υπέρ γερμανοκίνητων συμφερόντων, ο Βενιζέλος για λίγη εξουσία οργάνωνε με τη Μέρκελ το πραξικόπημα σε βάρος του εκλεγμένου δημοκρατικά Γιώργου Παπανδρέου. Με στόχο να «φυτέψουν» τον χαρτογιακά Παπαδήμο.

Ήταν τότε που με όλα αυτά η δημοκρατία μας έμπαινε στον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον οποίο δεν έχει ξεφύγει μέχρι και σήμερα. Όλα τα βρίσκει μπροστά της ένα προς ένα. Η αρχική οργή για τα παιχνίδια στην πλάτη του λαού μετατράπηκε σε απαξίωση και αποχή για 800.000 ανθρώπους από την πρώτη κιόλας τριετία. Το μήνυμα είχε σταλεί πρώτα από αυτούς, αλλά κανείς δεν είχε, μέσα στο τότε χάος, τα αισθητήρια για να το αξιολογήσει έγκαιρα. Δυστυχώς, υπήρξε και συνέχεια.

Είναι απολύτως ψευδές αυτό που ισχυρίζονται, βολικά, διάφορα κόμματα και δημοσκόποι, ότι η αποχή είναι προϊόν των καιρών μας και διεθνές φαινόμενο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικές και συγκεκριμένες αιτίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε εν τέλει την ίδια την ψυχή της δημοκρατίας, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι αριθμοί που παρουσιάζουμε σήμερα.

Οι 1.800.000 άνθρωποι που είχαν ψηφίσει το 2004 δεν πάνε σήμερα στην κάλπη για να υπερασπιστούν την κορυφαία δημοκρατική μας διαδικασία. Μένουν απαθείς, περιθωριοποιημένοι, βαθιά αηδιασμένοι, αισθάνονται ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, ότι η ψήφος τους δεν έχει νόημα.

Από τους 400.000 νέους που έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης το 2013-17, οι περισσότεροι δεν ψήφιζαν καν τη δεκαετία του 2000, οπότε καταρρίπτεται εύκολα ακόμα ένα ρηχό δημοσκοπικό και πολιτικό άλλοθι για τα ποσοστά αποχής.

Έως το 2009 η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων φαινόταν ξεκάθαρα από τους αριθμούς. Τιμούσαν τη διαδικασία. Στα Μνημόνια ήταν που έπαψαν να πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και αποσύρθηκαν στη σιωπή τους. Έκτοτε δεν στάθηκε τίποτα ικανό να τους παρακινήσει. Το αν θα ενεργοποιηθεί ξανά και πότε αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς.

Το τσαλάκωμα της ελπίδας στο δημοψήφισμα και μείον ακόμα 764.000 πολίτες

Μια δεύτερη χρονιά-σταθμός ήταν το 2015. Τότε, τον Ιανουάριο, υπήρξε για πρώτη φορά μια μικρή αύξηση της συμμετοχής, έστω και 2% σε σχέση με το 2012. Ο Σαμαράς, που το έπαιζε αντιμνημονιακός αρχικά, μαζί με τον Βενιζέλο πετσόκοψαν κι άλλο τις περιουσίες των Ελλήνων από το 2012, όπως και τα συνταξιοδοτικό τους παρόν και μέλλον.

Ο «άφθαρτος» ΣΥΡΙΖΑ με την ενθουσιώδη αντιμνημονιακή ρητορική του προσέλκυσε ξανά περίπου 120.000 από τους απέχοντες ψηφοφόρους. Υψηλή ήταν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Ομως, τον Σεπτέμβριο και μετά το νέο Μνημόνιο, αντί για την απαλλαγή από τα Μνημόνια μετά το «Όχι», υπήρξε καταθλιπτική καθίζηση. Από 6.330.356 πολίτες που πήγαν στην κάλπη τον Ιανουάριο του 2015, τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις 5.566.295, μείον 764.000. Η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει απέναντι στη βία των Γερμανών και στα παιχνίδια των συστημικών κομμάτων και μίντια της Ελλάδας συνετρίβη στο δημοψήφισμα. 

Ο Τσίπρας πήρε ξανά την πρωτιά τον Σεπτέμβριο, αφού θεωρήθηκε ότι τουλάχιστον προσπάθησε, αλλά υποχρεώθηκε σε οδυνηρό συμβιβασμό, όμως η πίστη των πολιτών στη διαδικασία τσαλακώθηκε. Ανεπανόρθωτα, όπως φάνηκε και το 2019.

Ο Κυριάκος αποτελείωσε κάθε ίχνος εμπιστοσύνης των πολιτών

Οι φετινές εκλογές είναι απρόβλεπτες. Ομως, είναι διαπιστωμένο μέσα από τόσα σκάνδαλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε όσα μπορούσε για να διαλύσει κάθε εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των θεσμών και στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Υπέκλεπτε μαζικά, δεν επέτρεψε ποτέ στη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, επιχείρησε να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ, δεν ήταν ειλικρινής κι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του για τα Τέμπη, το σύστημά του εξευτέλισε τις μισές Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας, μοίραζε όπου ήθελε χρήμα με απευθείας αναθέσεις.

Όμως, οι πολίτες πλέον είναι πεπεισμένοι ότι όλα ελέγχονται από μια κλίκα για την οποία δεν υπάρχει κανένα θεσμικό αντίβαρο.

Οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη, το 2008, το Σύνταγμα και οι νέοι 

Τα γεγονότα του 2008 με τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου έβγαλαν στους δρόμους τη νεολαία, για πρώτη φορά τόσο μαζικά. Ηταν οι ίδιοι πιτσιρικάδες που λίγο αργότερα θα άρχιζαν πια να ψηφίζουν, από το 2009 και μετά. Ακολούθησαν οι μεγάλες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, που κι αυτές έπαιξαν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού από το 2012.

Η τωρινή κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται και να δυσκολεύεται να ερμηνεύσει το ξέσπασμα με τις καθημερινές μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Από τις αρχικές αντιδράσεις φάνηκε ότι ο Μητσοτάκης δεν περίμενε όσα ακολούθησαν το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Νέοι και εργαζόμενοι θέλησαν να ακουστούν, για πρώτη φορά τόσο έντονα μετά το 2010-12, επειδή νιώθουν ότι οι ζωές τους δεν έχουν καμία αξία μπροστά στις γεμάτες χυδαιότητα και βουλιμία «ευκαιρίες» και «θυσίες» μιας κυβέρνησης καιροσκόπων και πολιτικών τυχοδιωκτών.

Στις φετινές εκλογές αποκτούν δικαίωμα ψήφου 438.595 νέοι, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός της τελευταίας 20ετίας. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι απ’ όσους ψηφίσουν θα κινηθούν σε επιλογές εκτός Ν.Δ., όμως δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί όχι μόνο σε ποια κόμματα θα πάνε, αλλά και πώς θα συμπεριφερθούν μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών. Αν, δηλαδή, αρχικά επιλέξουν μια αντισυστημική ψήφο, αλλά στις δεύτερες εκλογές την αλλάξουν.

Η πρόθεση του Μητσοτάκη να φτάσει την κάλπη μέχρι το καλοκαίρι, όταν γίνεται πιο ευνοϊκή η αποχή στους νέους που σκέπτονται τις διακοπές τους ή στους απογοητευμένους απέχοντες που μάλλον δεν θα ψήφιζαν την κυβερνητική πολιτική, δεν ήταν εξαρχής τόσο αθώα.

Κάθε κόμμα για να νικήσει στις εκλογές χρειάζεται πλέον όλο και λιγότερες ψήφους. Η δεξαμενή των «ενεργών» ψηφοφόρων μικραίνει σταθερά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα κακό νέο για ένα κόμμα που κυβερνά και θέλει να παραμείνει στην εξουσία, ακόμα και με λιγότερα «κουκιά».

Νέο χαμένο στοίχημα με τους αποδήμους

Ακόμα και το θέμα των αποδήμων, που διαφήμιζε η Ν.Δ., δεν προχώρησε τελικά όπως προγραμμάτιζε ο Μητσοτάκης. Οι απόδημοι για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους το αργότερο 12 μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Οσοι το κάνουν αργότερα χάνουν το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Πλέον, όσοι δεν πρόλαβαν κοιτούν μόνο τις δεύτερες εκλογές.

Έως τον Ιανουάριο, στα δύο χρόνια λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας, είχαν κατατεθεί περί τις 5.000 αιτήσεις, σύμφωνα με τον «Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. Έως τα μέσα Φεβρουαρίου, λόγω των συζητήσεων περί εκλογών τον Απρίλιο, άγγιξαν τις 10.000. Απ’ αυτές, όμως, απορρίφθηκαν οι 1.000. Οι αριθμοί παραμένουν απογοητευτικοί…

Οι δημοσκοπήσεις και οι «επαγγελματίες απαντητές» 

Τα γκάλοπ αναμένεται να κάνουν τα δικά τους γνωστά «παιχνίδια», πάντα με συμπάθεια προς τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη, όμως για όλο και περισσότερο κόσμο είναι αναξιόπιστα. Το κλείσιμο στα τηλεφωνήματα των δημοσκόπων είναι σύνηθες, οι απαντήσεις σπανίζουν. Τα αποτελέσματα δεν γίνονται πιστευτά και θεωρείται ότι είναι χειραγωγημένα.

Ελλείψει απαντήσεων, οι δημοσκοπικές έχουν στραφεί επίσημα σε μια νέα μόδα, άγνωστη ακόμα στο ευρύ κοινό. Επιλέγουν δεξαμενές από «επαγγελματίες απαντητές», τα λεγόμενα και «online panels». Πρόκειται για πλατφόρμες, συνήθως με έδρα στο εξωτερικό, που συγκεντρώνουν μια δεξαμενή από «απαντητές», οι οποίοι είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να απαντούν σε ερωτηματολόγια δημοσκοπήσεων αντί αμοιβής.

Είναι μια διαδικασία νόμιμη και επίσημη, στην οποία καταφεύγουν όλο και περισσότερες ελληνικές δημοσκοπικές εταιρίες. Κάθε αναγνωρισμένη εταιρία δημοσκοπήσεων μπορεί να απευθυνθεί σε ένα από τα online panels και να αντλήσει από εκεί διαθέσιμους «απαντητές», ώστε να πραγματοποιηθεί μια έρευνα. Οι απαντητές παίρνουν συνήθως από 1-4 ευρώ για κάθε απάντηση ερωτηματολογίου.

Ακόμα ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων για τον τρόπο που αλιεύουν απαντήσεις μέσα ακόμα και από ίδιες δεξαμενές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νοσοκομείο Αιγίου το επόμενο που απειλείται σοβαρά με «κατάρρευση»

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σε φάση «έξω πάμε καλά», στο Εθνικό...

Εξαφάνιση-θρίλερ της 34χρονης Χρυσάνθης στα Διαβατά – Έφυγε από το σπίτι τρομαγμένη

Μια νεαρή γυναίκα που σύμφωνα με την οικογένειά της, έφυγε τρομαγμένη από το σπίτι της, ενδέχεται να κινδυνεύει καθώς παραμένει άφαντη από εδώ και...

Οργή Δικαστών και Εισαγγελέων για το «περίεργο» πόρισμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ενόψει της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η ανησυχία των Δικαστών και η δυσαρέσκειά τους απέναντι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γιγαντώνεται....

Στους δρόμους οι οδηγοί ΤΑΧΙ για το φορομπηχτικό νέο νομοσχέδιο

Χαμός επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι οδηγοί ΤΑΧΙ πραγματοποιούν πορεία με τα οχήματά τους για να διαμαρτυρηθούν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Εκατοντάδες τα...

Εκταφή του χάσκι της Αράχωβας για νέα ιατροδικαστική εξέταση – Εντείνονται οι έρευνες της...

Με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να παρακολουθεί με αποτροπιασμό και αγωνία τις εξελίξεις για την σύλληψη του ανθρωπόμορφου τέρατος που κακοποίησε σεξουαλικά και βασάνισε...

Η προηγούμενη καταδίκη του 71χρονου γυναικοκτόνου και το μουσουλμανικό όνομα που έγινε ελληνικό

Συνταρακτικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τον γυναικοκτόνο της Σαλαμίνας και το παρελθόν του, που προσπάθησε επιμελώς να αποκρύψει. Ο 71χρονος καθ'ομολογίαν δολοφόνος της...

ΕΟΔΥ: 44 νεκροί από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα – Αύξηση των εισαγωγών

Μικρή μείωση παρουσίασε ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ασθενών με λοίμωξη COVID-19, ωστόσο για μια ακόμη εβδομάδα ο αριθμός των πολιτών που έχασε τη...

Νέος αποτρόπαιος θάνατος σκυλίτσας στον Βόλο: Την πυροβόλησαν και της έδεσαν σχοινί στο λαιμό!

Μονάχα οργή προκαλεί το νέο σοκαριστικό περιστατικό με τον θάνατο ενός αθώου τετράποδου που έρχεται από τον Βόλο, την στιγμή που το πανελλήνιο αδυνατεί...

Άγριο ξύλο μεταξύ μαθητών στην Λαμία!

Τέλος δεν έχουν τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων.Σήμερα το μεσημέρι στην Λαμία, σύμφωνα με πληροφορίες από το lamianow.gr, μαθητές σχολείου ήρθαν στα χέρια μεταξύ...

Συνελήφθη ο «επιδειξίας με τον φακό» – Οι επιθέσεις του Αιγύπτιου στον Κολωνό

Έστηνε την νύχτα καρτέρι σε σκοτεινά σημεία στον Κολωνό και στην συνἐχεια εμφανίζονταν μπροστά σε ανυποψίαστες γυναίκες δείχνοντας με φακό τα γεννητικά του όργανα. Ο...

Ο Αταμάν υποδέχθηκε τον Ερντογάν έξω από την τουρκική πρεσβεία

Ο Εργκίν Αταμάν... ντρίπλαρε τους πάντες και πλησίασε τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ προσερχόταν στην τουρκική πρεσβεία, με τον οποίο και κουβέντιασαν χαλαρά για λίγα...

Ιωάννινα: Δάσκαλος «επιστράτευσε» τα βιντεοπαιχνίδια για να διδάξει τους μαθητές του!

Ένα πρωτοποριακό και άκρως ενδιαφέρον τρόπο έχει βρει ένας δάσκαλος στο 10ο δημοτικό των Ιωαννίνων ώστε να διδάξει ιστορία στους μικρούς μαθητές του χωρίς...

Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Μεταξουργείο – Ανασύρθηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του

Αναταραχή επικράτησε νωρίτερα στο Μεταξουργείο καθώς ξέσπασε φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.Η πυρκαγιά σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική και...

«Την π@@@άνα, την κ@@@όλα, την ξέκανα»- Οι χυδαίες δηλώσεις του 71χρονου μετά το φονικό...

Με απίστευτα χυδαίο, σκληρό και κυνικό τρόπο εκφράστηκε ο 71χρονος Χρήστος Παττακός λίγες ώρες μετά την φρικτή δολοφονία της 43χρονης Γεωργίας Πούτου στη Σαλαμίνα.Σύμφωνα...

Ζεσταίνουν… τα τρακτέρ οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής

Ζητούν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με καταγγελίες για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών: «Δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία στην Ελλάδα»

Δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση που ήρθε στο «φως», πριν από μερικά 24ωρα, με πρωταγωνιστή το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών και πτυχία, που δεν είναι...

Αδιανόητη ενέργεια Γεραπετρίτη μπροστά στον Ερντογάν!

Είναι δυνατόν; - Η αστεία εξήγηση των «πηγών» του ΥΠΕΞ για τον τεμενά του Γεραπετρίτη

Το βαρύ πυροβολικό του Κυριάκου στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου

Μόνο συμπτωματική δεν είναι η στήριξη που δίνουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στο νέο πολιτικό εγχείρημα της Έφης Αχτσιόγλου.Προ εβδομάδων σας είχα μεταδώσει την πληροφορία...

Γιώργος Μαργαρίτης: «Όταν μου το ανακοίνωσε ο γιος μου του είπα “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”»

Αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι να τραγουδάει. Από ηλικία 13 ετών μπήκε στον καλλιτεχνικό χώρο και από τότε δεν...

Σκοτεινό δίκτυο εξουσίας και απιστίας: Ο κακομούτσουνος ισχυρός, η συνεργάτιδα ερωμένη και η απατημένη σύζυγος που τον κρατά στο χέρι

Η «Espresso» κατ' αποκλειστικότητα βγάζει στο φως της δημοσιότητας άλλη μία ιστορία απιστίας και αχαριστίας που διαδραματίζεται στα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας.Η σύζυγος, όμορφη στα...

Μαρία Κορινθίου: «Έμεινα έγκυος στον ενάμιση μήνα σχέσης κι όταν έλεγα δεν ξέρω τι θα κάνω, ο Γιάννης…»

Η Μαρία Κορινθίου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Μαμά –δες» και παραχώρησε στη Τζένη Θεωνά μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην...

Ανιψιός του Παττακού ο φονιάς της 43χρονης Γεωργίας στη Σαλαμίνα

Ανιψιός του πραξικοπηματία Στυλιανού Παττακού ο δολοφόνος της 43χρονης

Αδιανόητη πρόκληση Ερντογάν: Μας χαρακτήρισε προστάτες των «τρομοκρατών» και μίλησε για «τουρκική» μειονότητα!

Πάει… περίπατο το «καλό κλίμα» και η «νέα σελίδα» – Εριστικός ο Τούρκος Πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Mια οικογένεια με δυο μπαμπάδες: Ο Παντελής Τουτουνζής, ο σύντροφος και τα παιδιά τους

Σε λίγες ημέρες έρχονται Χριστούγεννα και οι περισσότεροι έχουν στολίσει τα σπίτια τους, με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα λαμπάκια ενώ φωτογραφίζουν τη διακόσμηση...

Απίστευτη απάτη: Ξεπουλάνε το νερό «από το παράθυρο»!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποτιμήσει την αξία ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και στη συνέχεια το 50% της αξίας τους θα διοχετευτεί σε Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και το υπόλοιπο στη μείωση του χρέους

«Ούτε χρόνια πολλά δε μου είπε»!

Τον πήρε το παράπονο τον (εορτάζοντα εχθές) Νίκο Ανδρουλάκη, έπειτα από τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.Ο λόγος ήταν άλλη μία απρέπεια του Κυριάκου...

Σοκαριστική μαρτυρία για το έγκλημα στη Σαλαμίνα: «Εγώ ξετρύπωσα τον φονιά της Γεωργίας»

Αποκλειστική σοκαριστική μαρτυρία: Πώς μια μητέρα παιδιού ΑμεΑ και φίλη της άτυχης Γεωργίας στη Σαλαμίνα οδήγησε τους αστυνομικούς στη σύλληψη του 71χρονου αδίστακτου και κυνικού συντρόφου της

«Με έβαζαν να κάνω 50 ραντεβού τη μέρα με βρώμικους, μεθυσμένους, Πακιστανούς» – Συγκλονίζει θύμα του κυκλώματος trafficking στην Αθήνα

Μια μητέρα ανήλικων παιδιών από τη Βενεζουέλα περιγράφει πώς την εξαπάτησαν και στο τέλος την ανάγκαζαν να εργάζεται ως εκδιδόμενη

«Ραντεβού στη Ρώμη» για ένα… οικουμενικό παρεάκι

Στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας «αλά μπρατσέτα» με την Ντόρα Μπακογιάννη, έχοντας στην παρέα και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου! Θα μπορούσε να είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζεσταίνουν… τα τρακτέρ οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής

Ζητούν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

Γκάφα του διερμηνέα ή… μήπως όχι; 

Viral έγινε η «γκάφα» του διερμηνέα του Ερντογάν κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας αμηχανία προς στιγμήν.Όπως ακούγεται και στις δηλώσεις, ο μεταφραστής...

I’m a celebrity get me out of here: Φίδι «επιτέθηκε» στην Αγγελική Ηλιάδη

Οι celebrities που βρίσκονται στην ζούγκλα του Άγιου Δομίνικου καλούνται συχνά πυκνά να φέρουν εις πέρας δοκιμασίες που έχουν να κάνουν με διάφορα ζωύφια-ζωάκια που υπό άλλες συνθήκες δεν...

Δημήτρης Πανόπουλος για Ναταλία Γερμανού: «Όταν κλείνουν οι κάμερες, είναι ένας δύσκολος άνθρωπος»

Για το σκληρό της πρόσωπο στην δουλειά μίλησε πρόσφατα στην εκπομπή «Night out», η Ναταλία Γερμανού, η οποία αποκάλυψε πως την πρώτη χρόνια της συνεργασίας της με τον Δημήτρη...

Γιάννης Μπέζος: «Ο Χίτλερ μπροστά στην ελληνική οικογένεια είναι αρνί»

O Γιάννης Μπέζος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα αργά» και έδωσε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη. Μέσα σε όλα αναφέρθηκε και στην ελληνική οικογένεια την οποία χαρακτήρισε ελεγκτική και...