«Πόλεμος» για τον ρουκετοπόλεμο στη Χίο λίγο πριν την Ανάσταση

Βάζουν σύρματα στα σπίτια για να προστατευτούν οι κάτοικοι

Must Read

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στη Χίο για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη λίγες ώρες πριν την Ανάσταση. Κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται και κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο έθιμο, το οποίο βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τις περιουσίες τους αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές, ενώ παράλληλα τρέχουν να προστατεύσουν τα σπίτια τους, βάζοντας σύρματα.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να απαγορευτεί το έθιμο με τις ρουκέτες, στέλνοντας εξώδικο στον δήμο Χίου αλλά και επιστολή στον πρωθυπουργό.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας δήλωσε στην ΕΡΤ για το έθιμο και τις αντιδράσεις των κατοίκων: «Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων πεντακόσια χρόνια, τουλάχιστον, πραγματοποιείται από τους κατοίκους του Βροντάδου. Υπάρχουν, πράγματι, κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα τα σπίτια τους βάλλονται από τις ρουκέτες. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ο δήμος φροντίζει και λαμβάνει μέτρα προστασίας των ιδιοκτησιών τους» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή Χίου  κατανοεί και εκείνους που ζητούν απαγόρευση αλλά και τους κατοίκους που θέλουν να διατηρηθεί το έθιμο.

«Προσπαθούμε, στο μέτρο που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση, να βρεθεί μία λύση ούτως ώστε νομικά και πρακτικά να οριοθετηθεί το έθιμο και να είναι απόλυτα ασφαλές για όλους» ανέφερε.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στις εκκλησίες Παναγιά Ερειθιανή και Άγιο Μάρκο έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και έχουν μπει πλέγματα.




Περίπου στα μέσα Μαρτίου έστειλαν έκκληση στην αστυνομική διεύθυνση της Χίου ενώ στα τέλη Μαρτίου έστειλαν ένα πρώτο εξώδικο στο δήμο Χίου και στον διοικητή της αστυνομίας.




Και νέο εξώδικο

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν την Ανάσταση έστειλαν ακόμα ένα εξώδικο προς τον δήμο και τις αστυνομικές διευθύνσεις.

«Και φέτος, όπως και επί σειρά ετών, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τις αρμόδιες δημοτικές και αστυνομικές αρχές, θα εξαναγκαστούμε, όπως όλα δείχνουν, να υποστούμε τις σοβαρές συνέπειες ενός ακραία επικίνδυνου για τις ζωές και τις περιουσίες μας, όσο και παράνομου, “εθίμου”. Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό των εκκλησιών. Την ίδια στιγμή, όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας», αναφέρουν οι κάτοικοι.

Στο έγγραφο αναλύουν και την διαδικασία που γίνεται στον ρουκετοπόλεμο: «Οι ρουκέτες που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες στον ρουκετοπόλεμο -και οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανήλικοι- παρασκευάζονται από υλικό γόμωσης που αποτελείται από νίτρο (νιτρική αμμωνία), θειάφι και κάρβουνο. Το υλικό στη συνέχεια τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια φτιαγμένα από χαρτόνι, ώστε να πάρει τη μορφή φύσιγγας. Κατόπιν ταπώνεται η άνω πλευρά της χάρτινης φύσιγγας, ενώ στην κάτω πλευρά τοποθετείται το φιτίλι.

Η ρουκέτα έχει συνολικό μήκος σχεδόν 1 μέτρο. Παράλληλα, το χαρτόνι διαθέτει ειδική κόλλα που καθιστά τη ρουκέτα πολύ σκληρή και άκαμπτη. Στη συνέχεια οι ρουκέτες τοποθετούνται σε ειδικές βάσεις που αποκαλούνται “ρουκετοσύρτες”. Η εκτόξευση, δε, των ρουκετών γίνεται με την ταυτόχρονη ανάφλεξη όλων των φιτιλιών των ρουκετών μέσω ενός αυτοσχέδιου πυρσού».

Καταλήγοντας τονίζουν ότι οι ρουκέτες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα: «Οι ρουκέτες που εκτοξεύονται κατευθύνονται κυριολεκτικά σε ευθεία βολή προς τα σπίτια όσων από εμάς κατοικούμε στον Άγιο Μάρκο, ενώ από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Άγιο Μάρκο βάλλονται οι οικίες όσων κατοικούμε πίσω από την Ερυθιανή. Κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, σε δημόσιο χώρο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από τον δήμο ή τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές», τονίζουν οι κάτοικοι και επισημαίνουν ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται όπως η κάλυψη των σπιτιών τους με σύρματα, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν λύνουν το πρόβλημα».

Η επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του Βροντάδου, τον περασμένο Μάρτιο απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας του να απαγορεύσει το έθιμο: «Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας», αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Δείτε επίσης:

Χίος: Χειροπέδες σε δύο άτομα που ετοίμαζαν πυρομαχικά για τον ρουκετοπόλεμο

Επιμένουν οι κάτοικοι στο Βροντάδο Χίου: Έστειλαν δεύτερο εξώδικο στον δήμο για τον ρουκετοπόλεμο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This