Τρία άγχη και μία απορία

H ατζέντα του Μητσοτάκη θα είναι δύσκολη για τη διοικούσα Εκκλησία που αναμένεται να αντιμετωπίσει θέματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η ανανέωση της Ιεραρχίας!

Must Read

Αγωνίες δεν έχουν μόνο οι υπουργοί του Κ. Μητσοτάκη. Ξυπνούν και κοιμούνται, δικαιολογημένα, με την απορία αν θα είναι πάλι μέσα στη νέα κυβέρνηση. Δεν είναι λίγο από καπεταναίοι να καταλήξουν… μούτσοι.

Άγχη έχει και η Εκκλησία. Ίδια με των πολιτικών φυσικά και δεν είναι. Θέματα, όμως, τους πρώτους έξι μήνες η νέα κυβέρνηση πιθανόν να ανοίξει και να προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ιεραρχία. Η λογική λέει πως η ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη -αν πιστέψουμε τις μετρήσεις και είναι πάλι αυτός πρωθυπουργός- θα είναι τόσο δύσκολη για την Εκκλησία όσο το πολιτικό σκορ που θα γράψει στη Βουλή. Οσο πιο πολλοί βουλευτές τόσο πιο δύσκολη αναμένεται η ατζέντα που θα κληθεί να χειριστεί η διοικούσα Εκκλησία.

Πρώτο θέμα που θα τεθεί και θα απασχολήσει τον εκκλησιαστικό χώρο είναι πώς θα χειριστεί το θέμα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Η νέα κυβέρνηση ακούγεται πως θα κινηθεί τολμηρά σε αυτό το θέμα. Θα θέσει θέμα νομιμοποίησης του γάμου των ομοφύλων, ακόμη και της υιοθεσίας τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Το πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα η Εκκλησία, πώς θα αντιμετωπίσει την εσωτερική της αντιπολίτευση από τους ανθρώπους της ΝΙΚΗΣ είναι το ζητούμενο.

Δεύτερο θέμα που πιθανώς θα ανοίξει με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που έχει επιδείξει έναν ιδιαίτερο ζήλο σε αυτό, είναι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Θα αναλάβουν τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες τα αρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης, Υποδομών, Περιβάλλοντος) ώστε να μπορέσει η Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της; Είναι θέμα που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο πρωθυπουργός και, φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα συγκεκριμένα υπουργεία.

Τρίτο θέμα που ενδέχεται να τεθεί είναι η «συνταξιοδότηση» και η ανανέωση της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος το επιδιώκει, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να μη θέλει ανανέωση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Ηλικιωμένοι Μητροπολίτες πιθανόν να οδηγηθούν στην έξοδο με εύσχημο τρόπο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου και την παρότρυνση της κυβέρνησης.

Απορία

Το μείζον ερώτημα για τα έσοδα από το «Άξιον Εστί» παραμένει. Η Ιερά Σύνοδος με επίσημη ανακοίνωσή της ευχαρίστησε τους Αγιορείτες και τον διοικητή του Αγίου Όρους για την έλευση της ιεράς εικόνας του. Για το αποτέλεσμα των εσόδων, τον οβολό των εκατοντάδων χιλιάδων πιστών που συνεισέφεραν, δεν έβγαλαν κουβέντα.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή να ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει το ποσό αυτό με κάποιο τρόπο να «γυρίσει» στον πιστό λαό με φιλανθρωπικό έργο; Έναν μήνα και κάτι έχει που έφυγε η εικόνα. Τι κάνουν τα μέλη της επιτροπής; Ακόμη μετράνε;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This