Ασπαρτάμη: Τι συστήνει στους καταναλωτές ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Συντάκτης: Newsroom

Καλύτερα να προτιμούν την κανονική ζάχαρη σε μικρή ποσότητα οι καταναλωτές λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος μετά το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε η είδηση πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι έτοιμος να χαρακτηρίσει την πασίγνωστη γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη ως «πιθανό καρκινογόνο».

«Εμείς θα συμβουλεύαμε αν πίνετε έναν καφέ να βάλετε λίγο ζάχαρη και τίποτα άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά με γλυκαντικά, δεν κερδίζουν τίποτα, αντιθέτως μπορεί να αυξηθεί το βάρος τους.

Δεν είναι τόσο τρομακτικό το εύρημα, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλουμε, είναι ένα σήμα για λιγότερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η παχυσαρκία συνδέεται με πάρα πολλούς καρκίνους και έχουμε πρόβλημα παχυσαρκίας κυρίως στα παιδιά στην Ελλάδα, λόγω της τρομακτικής έλλειψης σωματικής άσκησης. Επομένως, χρειάζεται η λελογισμένη χρήση των τεχνητών γλυκαντικών, ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης και πολύ άσκηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ότι μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να αναφέρουν την ασπαρτάμη, ωστόσο, η σχετική έρευνα στην Γαλλία υπερτερεί γιατί ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός τον ανθρώπων που ρωτήθηκαν και κατέγραφαν τις καθημερινές τους συνήθειες. Συνολικά 100.000 άτομα πήραν μέρος στην εν λόγω έρευνα.

Ωστόσο, ο κ. Φιλόπουλος τόνισε ότι «το πρόβλημα σε αυτές τις μελέτες είναι να συνυπολογίσεις και άλλους παράγοντες».

Σύμφωνα με τον ίδιο η ασπαρτάμη ως γλυκαντικό χρησιμοποιείται εδώ και 50 χρόνια.

«Κάθε τόσο υπήρχαν κάποιες μελέτες αλλά δεν είχαμε μεγάλα αποτελέσματα. Περιμένουμε να δούμε την κριτική της μελέτης» λέει στο newsit.gr και επαναλαμβάνει «πάντως καλό είναι να μην υπάρχει υπερκατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών, γιατί στην νεολαία μας δυστυχώς υπάρχει, γι’ αυτό πρέπει τα παιδιά να γυμνάζονται».

Δείτε βίντεο:

Το «καμπανάκι» του ΠΟΥ

Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να δημοσιεύσει δύο νέες εκθέσεις σχετικά με την ασφάλεια της ασπαρτάμης, ενός δημοφιλούς τεχνητού γλυκαντικού στα αναψυκτικά διαίτης, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του οργανισμού, έχει αξιολογήσει την πιθανή καρκινογόνο δράση της ουσίας.

Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης έως τσίχλες και ορισμένα ποτά, θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Η απόφαση του IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει σκοπό να αξιολογήσει εάν κάτι είναι πιθανός κίνδυνος ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτή η συμβουλή για τα άτομα προέρχεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων), μαζί με προσδιορισμούς από εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα, εξετάζει επίσης φέτος τη χρήση της ασπαρτάμης. Η συνεδρίασή της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και πρόκειται να ανακοινώσει τα ευρήματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της – στις 14 Ιουλίου.

Από το 1981, η JECFA είπε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά (132 λίβρες) θα έπρεπε να πίνει από 12 έως 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ρόφημα – κάθε μέρα για να κινδυνεύει.

Ένας εκπρόσωπος του IARC είπε ότι τα ευρήματα τόσο των επιτροπών IARC όσο και της JECFA ήταν εμπιστευτικά μέχρι τον Ιούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν «συμπληρωματικά», με το συμπέρασμα του IARC να αντιπροσωπεύει «το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την κατανόηση της καρκινογένεσης».

Η επιτροπή πρόσθετων «διενεργεί αξιολόγηση κινδύνου, η οποία καθορίζει την πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου βλάβης (π.χ. καρκίνου) υπό ορισμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης».

Ωστόσο, η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι η πραγματοποίηση και των δύο διαδικασιών περίπου την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, σύμφωνα με επιστολές ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που είδε το Reuters.

Η ασπαρτάμη έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και χρόνια. Πέρυσι, μια μελέτη παρατήρησης στη Γαλλία μεταξύ 100.000 ενηλίκων, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών – συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης – είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ακολούθησε μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία, η οποία ανέφερε ότι ορισμένοι καρκίνοι σε ποντίκια και αρουραίους συνδέονται με την ασπαρτάμη.

Ωστόσο, η πρώτη μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η ασπαρτάμη προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία της δεύτερης μελέτης, συμπεριλαμβανομένης και της EFSA, η οποία την αξιολόγησε.

Η καταχώριση της ασπαρτάμης ως πιθανής καρκινογόνου ουσίας έχει σκοπό να δώσει κίνητρο για περισσότερη έρευνα, δήλωσαν πηγές κοντά στην IARC, κάτι που θα βοηθήσει τους οργανισμούς, τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές να βγάλουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Αλλά πιθανότατα θα πυροδοτήσει και πάλι τη συζήτηση για τον ρόλο της IARC, καθώς και για την ασφάλεια των γλυκαντικών γενικότερα.

Δείτε επίσης:

Παγκόσμιο σοκ: Έτοιμος να χαρακτηρίσει ως «πιθανό καρκινογόνο» το γλυκαντικό ασπαρτάμη ο ΠΟΥ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΤΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ αριθμός 2473, σήμερα Σάββατο 09/12/2023.Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 2, 9, 11, 24, 32, 42.ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΕΡΔΗ6άρια – 10.000,00 κάθε μήνα για 10...

Στο «μικροσκόπιο» βίντεο από τα επεισόδια στου Ρέντη – Γνώριμοι της Αστυνομίας οι χούλιγκαν

Συγκλονιστική μαρτυρία συναδέλφου του 31χρονου αστυνομικού - «Τον σώσαμε υπό συνθήκες πολέμου»

Λίγα λόγια για το επεισόδιο με τον αστυνομικό στου Ρέντη

Ένας συνάδελφος του 31χρονου αστυνομικού που χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του στα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί...

Μυστήριο με 62χρονο που βρέθηκε νεκρός δίπλα σε στάση λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου στις Αρχές της Θεσσαλονίκης για άνδρα που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του δίπλα σε στάση λεωφορείου.Ειδικότερα, η Αστυνομία...

Παράνομες αισθητικές επεμβάσεις και χρήση επικίνδυνων σκευασμάτων στην Θεσσαλονίκη – Τρεις συλλήψεις

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η παράνομη λειτουργία ινστιτούτων αισθητικής σε ολόκληρη την χώρα με τους πελάτες να θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία τους....

Το βίντεο από την Αράχωβα που εξετάζεται για τον Όλιβερ – Κοντά στην λύση...

Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών έχει μπει ένα βίντεο από την Αράχωβα και έχει σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για περαιτέρω ανάλυση. Οι αστυνομικοί που ερευνούν...

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Προκλητικός και αμετανόητος ο 71χρονος δολοφόνος – «Ένας άνθρωπος λιγότερος στη...

Από την πρώτη στιγμή ο 71χρονος δολοφόνος της Γεωργίας Πούτου, που πλέον βρίσκεται στη φυλακή, δήλωνε αμετανόητος για το φρικιαστικό έγκλημα που διέπραξε στη...

Οπλοστάσιο βρήκε η ΕΛ.ΑΣ στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» – Εξετάζεται μέρος του σωλήνα της...

Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια τα ευρήματα - Σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός

Νεκρός σε τροχαίο 21χρονος – Έχασε τον έλεγχο και «καρφώθηκε» σε δέντρο

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε ακόμη ένας νέος άνθρωπος. Αυτή τη φορά θύμα του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος ήταν ένας 21χρονος στα Ιωάννινα.Σύμφωνα...

Επίσκεψη Κασσελάκη στον τραυματία αστυνομικό

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του 31χρονου αστυνομικού που τραυματίστηκε...

Ξεχειλίζει η οργή στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ για την οπαδική βία – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας...

Οργισμένοι είναι οι αστυνομικοί της χώρας για τον τραυματισμό του 31χρονου συναδέλφου τους από ναυτική φωτοβολίδα χούλιγκαν, που δίνει μάχη για την ζωή του...

Αθεόφοβοι οδηγοί έκλεισαν την ΛΕΑ στην Αττική Οδό και εγκλωβίστηκε ασθενοφόρο

Δεν έχουν τον Θεό τους κάποιοι οδηγοί! Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης υπάρχει στο οδικό δίκτυο αυτονοήτως για αυτό που περιγράφει: έκτακτες ανάγκες, όπως η...

Συνελήφθη 39χρονος στο Ηράκλειο – Βρέθηκε στην κατοχή του σχεδόν μισό κιλό κάνναβη

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία... Σχεδόν μισό κιλό κάνναβη εντόπισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου στο σπίτι ενός 39χρονου, ο οποίος...

Ζάκυνθος: 53χρονος πατέρας καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του και ξεψύχησε

Στην απόλυτη θλίψη έχει βυθιστεί μια οικογένεια στην Ζάκυνθο καθώς ένας πατέρας έχασε την ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε!To τραγικό...

1.000.000 ευρώ για το κεφάλι του Αλβανού «Πάσσαρη» στον Κορυδαλλό

Γιατί ο διαβόητος μαφιόζος Αλντο Μπάρε, που έπαιζε μπάλα με τα κρανία των αντιπάλων του, έχει επικηρύξει τον σκληρό των ελληνικών φυλακών Λαέρτ Χατζίου

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεύτερες σκέψεις» για τον Αυτιά στο Μαξίμου…

Εν μέσω πολλών άλλων εξελίξεων, το θέμα της προετοιμασίας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές μπορεί να μη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε προτεραιότητα για την...

Η Όλγα Κιουρτσάκη χάνει τα μαλλιά της και βρίσκεται ένα βήμα πριν να τα ξυρίσει

H Όλγα Κιουρτσάκη έγινε μητέρα στις αρχές Αυγούστου και απέκτησε την κόρη της Μικαέλα Αγγελική. Η κόρη της Άντζελας Δημητρίου μοιράζεται συχνά στιγμές από...

Ταραχή για την πρώην σύζυγο του Κούστα, Σοφία Γιαννικοπούλου – Νέο επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη

Ενα νέο μεγάλο «κεφάλαιο» στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της ηθοποιού Σοφίας Γιαννικοπούλου και του πρώην συζύγου της, εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, «έγραψε» το Πολυμελές Πρωτοδικείο...

Πώς η Ρωσία με ελληνική βοήθεια άνοιξε μια «τρύπα» 11 δισεκ. δολαρίων στις δυτικές κυρώσεις για το πετρέλαιο

Ένα... αόρατο παιχνίδι εξουσίας εν μέσω κυρώσεων - Ο ρόλος του σκιώδους στόλου και της Ελλάδας

Σοκάρει η Άννα Ρεζάν: «Με βίασαν δυο φορές στη δουλειά»

Την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην εργασία της, στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών, εξομολογήθηκε η Άννα Ρεζάν, προκαλώντας σοκ ακόμα και στους παρουσιαστές...

Τα δίνει όλα η Άννα Διαμαντοπούλου για την προεδρία!

Τα έδωσε όλα χθες η Άννα Διαμαντοπούλου στην ΕΡΤ για να επιδώσει τα διαπιστευτήριά της στο Μέγαρο Μαξίμου και προς τον ξένο παράγοντα.Προέβλεψε στην...

1.000.000 ευρώ για το κεφάλι του Αλβανού «Πάσσαρη» στον Κορυδαλλό

Γιατί ο διαβόητος μαφιόζος Αλντο Μπάρε, που έπαιζε μπάλα με τα κρανία των αντιπάλων του, έχει επικηρύξει τον σκληρό των ελληνικών φυλακών Λαέρτ Χατζίου

Γιώργος Μαργαρίτης: «Όταν μου το ανακοίνωσε ο γιος μου του είπα “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”»

Αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι να τραγουδάει. Από ηλικία 13 ετών μπήκε στον καλλιτεχνικό χώρο και από τότε δεν...

Ο Γιάννης είναι πονηρός…

Ο Δραγασάκης είναι εξαιρετικά έμπειρος. Τόσο έμπειρος, που γνώριζε ότι εάν υπέβαλε την παραίτησή του και από τον ΣυΡιζΑ, τότε οι παρεμβάσεις του στα...

Οι εικόνες ντροπής όντως «μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους», κύριε Γεραπετρίτη

Οι πραγματικές διαθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, φάνηκαν χθες σε όλο τους το «μεγαλείο» χάρη σε μία κίνηση του...

Σοκάρει η Μαριάννα Τουμασάτου: «Mε άφησε αιμόφυρτη και χωρίς αισθήσεις μέσα στο αυτοκίνητο πεταμένη»

Ως ατίθαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Μαριάννα Τουμασάτου στα νιάτα της καθώς συχνά πυκνά κατέβαινε πορείες και έμπλεκε σε καυγάδες. Ώσπου μία μέρα...

H Ειρήνη Παπαδοπούλου αποκάλυψε με ποιον είνει ερωτευμένη μετά το χωρισμό της από τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη

H Eιρήνη Παπαδοπούλου έκανε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής "Happy Day" με αφορμή την υπογραφή του συμβολαίου της με τη δισκογραφική εταιρεία «Heaven Music».Η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα κάνει ζημιές: Ο Μαδούρο διέταξε την προσάρτηση της -πλούσιας σε πετρέλαιο- δυτικής Γουιάνας

Η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπο, γίνεται νέα πολιτεία της Βενεζουέλας, σύμφωνα με διάταγμα του Νικολάς Μαδούρο. Διόρισε επίσης και επικεφαλής του νέου «κράτους» της Γουιάνα-Εσεκίμπο, μιας περιοχής πλούσια...

Συνελήφθη 39χρονος στο Ηράκλειο – Βρέθηκε στην κατοχή του σχεδόν μισό κιλό κάνναβη

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία... Σχεδόν μισό κιλό κάνναβη εντόπισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου στο σπίτι ενός 39χρονου, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή και διακίνηση...

Απολογείται ο 32χρονος από τον Πύργο για βιασμό και revenge porn μετά από καταγγελία της 23χρονης συντρόφου του

Ενώπιον της ανακρίτριας βρίσκεται αυτή την ώρα προκειμένου να απολογηθεί ο 32χρονος από τον Πύργο Ηλείας ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για βιασμό κατ' εξακολούθηση και εκδικητική πορνογραφία (revenge...

«Καλπάζει» ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Φωτιά πήραν οι τιμές για ακόμη έναν μήνα, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με ρυθμό 9%, από το 9,9% του Οκτωβρίου, ενώ οι ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν σε...

Οπλοστάσιο βρήκε η ΕΛ.ΑΣ στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» – Εξετάζεται μέρος του σωλήνα της ναυτικής φωτοβολίδας

Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια τα ευρήματα - Σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός