Το BBC «στήνει στον τοίχο» το ελληνικό Λιμενικό για το ναυάγιο της Πύλου

Αμφισβητήσεις για την ελληνική εκδοχή των γεγονότων σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο

Must Read

«Η ελληνική ακτοφυλακή ‘πίεσε’ επιζώντες μετανάστες» να «κατηγορήσουν τους Αιγύπτιους», αναφέρει το βρετανικό BBC σε ερευνητικό θέμα του σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου, για το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα και το Λιμενικό.

«Νέα στοιχεία», που όπως αναφέρει το BBC, «θέτουν περαιτέρω αμφιβολίες για την εκδοχή της ελληνικής ακτοφυλακής» για τα γεγονότα σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο του «Adriana» τον περασμένο μήνα.

Οι Βρετανοί σημειώνουν ότι τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι πνίγηκαν, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι άλλοι 500 μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το BBC μίλησε με επιζώντες του ναυαγίου, που ισχυρίστηκαν ότι Έλληνες αξιωματούχοι προκάλεσαν την ανατροπή του σκάφους, σε μια «καταστροφική προσπάθεια να το ρυμουλκήσουν».

Οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς, τονίζει το βρετανικό δίκτυο.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ, «δύο επιζώντες περιέγραψαν πώς η ακτοφυλακή τους πίεσε να αναγνωρίσουν εννέα Αιγύπτιους που επέβαιναν στο πλοίο ως διακινητές», ενώ το BBC ισχυρίζεται ακόμα ότι «είδαμε δικαστικά έγγραφα που δείχνουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων επιζώντων μαρτύρων που ελήφθησαν από τους λιμενικούς και των αυτοπροσώπων αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν αργότερα σε δικαστή».

Και συνεχίζει το BBC με τις δηλώσεις δύο εκ των επιζώντων, αναφέροντας παράλληλα ότι τον τελευταίο μήνα «έχουν διατυπωθεί καταγγελίες ότι η ακτοφυλακή χρησιμοποίησε σχοινί για να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, με αποτέλεσμα να βυθιστεί».

Οι δύο επιζώντες με τους οποίους μίλησε το BBC στην Αθήνα – τους οποίους αποκαλεί Ahmad και Musaab για να προστατεύσει την ταυτότητά τους – λένε ότι αυτό συνέβη.

«Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι κινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν», είπε ο Musaab. «Το ελληνικό σκάφος αποχώρησε γρήγορα προκαλώντας την ανατροπή του σκάφους μας. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση».

Οι δύο άνδρες περιέγραψαν πώς πέρασαν δύο ώρες στο νερό πριν τους παραλάβει το ελληνικό Λιμενικό και το τι συνέβη όταν έφτασαν στην Καλαμάτα.

«Μόλις έφτασαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, ισχυρίζονται ότι η ακτοφυλακή είπε στους επιζώντες να ‘σιωπήσουν’ όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την καταστροφή», γράφει το BBC.

«Όταν οι άνθρωποι απάντησαν λέγοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση, ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει ο Ahmad. Και προσθέτει ότι στους διασωθέντες είπαν να είναι «ευγνώμονες που δεν είχαν πεθάνει».

Λέει ακόμα ότι ακούστηκαν κραυγές: «Έχεις επιζήσει από το θάνατο! Σταμάτα να μιλάς για το περιστατικό! Μην κάνεις περισσότερες ερωτήσεις γι’ αυτό!».

Αναφέρουν ακόμα οι Βρετανοί: «Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα για το πώς οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες καταστροφές. Τόσο η ελληνική ακτοφυλακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση, δεν σχολίασαν και απέρριψαν τα αιτήματά μας για συνέντευξη».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This