Στην «κόλαση» της φωτιάς η Ρόδος: Τρία ενεργά μέτωπα καίνε το νησί – Εκκλήσεις για βοήθεια

Απεγκλωβίστηκαν περίπου 19.000 άνθρωποι

Must Read

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα η Ρόδος βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Την ίδια ώρα χωριά εκκενώθηκαν, τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν άρον άρον, ενώ δεκάδες σπίτια και ξενοδοχεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η κατάσταση στο νησί των Ιπποτών είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η φωτιά μαίνεται σε τρία μέτωπα και σε πολλά σημεία οι φλόγες ξεπερνούσαν σε ύψος τα 5 μέτρα. Συγκεκριμένα, στο μέτωπο στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι επιχειρούν επίγειες δυνάμεις ενώ γίνονται χωματουργικές εργασίες για να μην περάσει το ρέμα. Από αέρος επιχειρούν 3 «τράκτορες», ένα Mi-8, 2 Chinook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117, επιπρόσθετα στα Λάερμα επιχειρεί ένα ελικόπτερο S-64.




Στο μέτωπο από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος, ενώ ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γαδουρα, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς Κάλαθο.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις εκκένωσης, απεγκλωβισμού και φιλοξενίας πολιτών εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τις εστίες ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρο, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους/δημοτικούς χώρους.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.




Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπεύθυνοι guest relations ξενοδοχείων θα πάνε στους χώρους φιλοξενίας (για όσους είναι σε ξενοδοχεία θα το φροντίσουν οι ξενοδόχοι) ώστε οι επισκέπτες που το επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με tour operators και παράλληλα να υπάρχει καλύτερη εικόνα πού έχει βρει προσωρινή στέγη ο καθένας. Θα δράσουν ως σύνδεσμοι δηλαδή. Στα σχολεία αυτή τη ευθύνη θα την αναλάβουν οι διευθυντές.

Παράλληλα σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και πρεσβείες θα λειτουργήσει σήμερα hotspot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε επισκέπτες που έχασαν ή δεν πήραν μαζί τους τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους κατά τις εκκενώσεις να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς δυσκολία.

Συνολικά στην πυρκαγιά της Ρόδου επιχειρούν 16 ομάδες πεζοπόρων, 266 πυροσβέστες, 49 υδροφόρα οχήματα, ενώ σε λίγη ώρα φθάνουν στο νησί 10 οχήματα με 60 άτομα και άλλα 5 οχήματα θα φτάσουν απόγευμα.

Τέλος, από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 5 ελικοπτερα και 10 αεροσκάφη (7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά).

Απομακρύνθηκαν περίπου 19.000 άτομα

Με τα μέτωπα της πυρκαγιάς να βρίσκονται σε εξέλιξη και με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή, ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας η εκκένωση οικισμών που απειλήθηκαν από τον πύρινο εφιάλτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.




Στο νοσοκομείο δύο άτομα για νοσηλεία

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα διαψεύδεται ότι έχει «καεί ολοσχερώς» καθώς από τον έλεγχο της Πυροσβεστικής προέκυψε ότι το χωριό εσωτερικά είναι ανέπαφο και μόνο περιμετρικά έχουν καεί 1-2 εγκαταλελειμμένες αποθήκες.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Οι τουρίστες εκθειάζουν τους κατοίκους της Ρόδου

Μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία οι τουρίστες δεν ξεχνούν να ευχαριστήσουν τους κατοίκους της Ρόδου για την προσφορά τους καθώς παρά τις αντίξοες συνθήκες στο νησί τους σπεύδουν να τους βοηθήσουν και να τους εξυπηρετήσουν.

Mέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέλεξαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους κατοίκους του νησιού.

Δείτε μερικά από τα tweet τους

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρούν οι αρχές στη Ρόδο λόγω της φωτιάς που καίει για 6η ημέρα το νησί, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Νοτίου Αιγαίου της ΕΛ.ΑΣ.

«Λόγω των προκληθέντων προβλημάτων από την πυρκαγιά στο οδικό δίκτυο της Ρόδου από το Γεννάδι έως την Πυλώνα, όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν από την Νότια Ρόδο στη πόλη της Ρόδου και αντίστροφα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Γεννάδι, Βάτι, Απολακκιά, Μονόλιθος, Σιάνα, Κρητηνία, Καλαβάρδα, Σορωνή, Θεολόγος, Παραδείσι, Κρεμαστή, Ιαλυσός Ρόδος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Έκκληση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου να ανοίξουν τα Mini Market

Τα αδύνατα δυνατά κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Ρόδου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες τουρίστες που από τη μια στιγμή στην άλλη έμειναν χωρίς στέγη και φαγητό και για το λόγο αυτό εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση μέσω της οποίας καλεί τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων Mini – Market να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Παρακαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες Mini -Market και και μικρών αγορών τροφίμων και ποτών, που βρίσκονται κοντά στα εξής σημεία :

ΡΟΔΙΝΙ
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ
ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΤΡΙΔΗ
ΜΕΓΚΑΒΛΗ
ΤΕΝΤΑ ΔΙΑΓΟΡΑ ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΗΠΕΔΟ ΔΙΑΓΟΡΑ
ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΙΑΛΥΣΟΥ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΥΘΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

που αποτελούν σημεία συγκέντρωσης του κόσμου, που εκκενώθηκε εχθές από τα ξενοδοχεία της νότιας Ρόδου να ανοίξουν τα καταστήματα τους για να αυτοεξυπηρετηθεί ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί εκεί. Ήδη σε πολλά από αυτά τα σημεία ή κοντά σε αυτά υπάρχουν ανοιχτά καταστήματα αλλά λόγω το μεγάλου αριθμού ατόμων ας είναι όσο πιο πολλά σημεία ανοιχτά μπορούν».

Διαβάστε επίσης:

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: «Αντικρίζω πρωτόγνωρες εικόνες»

Νύχτα-κόλαση στη Ρόδο: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί – Έχουν κληθεί αρκετοί για καταθέσεις

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This