Εφιάλτης δίχως τέλος στη Ρόδο: Μεγάλες προσπάθειες να διασωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου

Must Read

Συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο όπου γίνονται μεγάλες προσπάθειες να διασωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι στα Λάερμα όπου διέμεναν 5 μοναχοί.

Σε έκτακη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε πως οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας εξακολουθούν να δίνουν αδιάκοπα μάχη με τις φλόγες, προσθέτοντας ότι όλες οι δυνάμεις «καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».




Όπως είπε, από το πρώτο φως της ημέρας, έχουν απογειωθεί και επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Σημαντική , όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών. Στο πεδίο αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα κι από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και ένα κροατικό.

Αναφερόμενος στα μηνύματα που 112 που έχουν σταλεί τόνισε ότι συνολικά έχουν αποσταλεί από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έξι μηνύματα του 112 για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας η προληπτική εκκένωση αφορούσε περίπου 19.000 άτομα, τα 16.000 εξ αυτών μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και 3.000 με πλωτά σκάφη ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα μόνο χθες απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές όσοι διέμεναν στους οικισμούς Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μασαρη, Χαράκι καθώς και τουρίστες από ξενοδοχεία αυτών των περιοχών», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, όπως τόνισε, στις δομές υγείας προσήλθαν 9 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Για νοσηλεία, όπως γνωστοποίησε ο κ. Αρτοποιός, παραμένει ένα άτομο με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση του ξενοδοχείου και μια έγκυος η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου: Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθελι να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική απόφαση που εκδόθηκε.

Σε 24ωρη λειτουργία το Τελωνείο Ρόδου

Σε 24ωρη λειτουργία έχει μπει από την Παρασκευή το Τελωνείο Ρόδου, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Οι τελωνειακοί εκτελωνίζουν και παραδίδουν όλο το εικοσιτετράωρο καύσιμα σε όλα τα πλοία, που βοηθούν στην εκκένωση ξενοδοχείων και μεταφορά τουριστών στην πόλη της Ρόδου.

Από τις 19 Ιουλίου έως και σήμερα το πρωί, έχουν εκτελωνιστεί πάνω από 135.000 λίτρα καυσίμων, ποσότητα διπλάσια από τη συνηθισμένη. Παράλληλα, μετά από αίτημα της ΕΚΟ, το Τελωνείο διέθεσε επιπλέον υπάλληλο, ώστε να λειτουργήσει κανονικά η εγκατάσταση, λόγω αυξημένων αναγκών και για καύσιμα για τις γεννήτριες των ξενοδοχείων λόγω διακοπών ρεύματος.

Επιπλέον, οι τελωνειακοί είναι παρόντες στο λιμάνι όπου καταφθάνουν χιλιάδες τουριστών, και συνδράμουν μαζί με τους λιμενικούς και τους απλούς πολίτες στην κινητοποίηση, καθώς και στο αεροδρόμιο, όπου στήθηκε το hotspot για όσους έχασαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Στη Ρόδο η Όλγα Κεφαλογιάννη

Στη Ρόδο μεταβαίνει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επισήμανε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα στις 5 το απόγευμα εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου help desk για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών οι οποίοι έχουν απολέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Νωρίς το πρωί, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε σύσκεψη με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συναρμόδιους φορείς.

Περιορισμένες ζημιές στα Λάερμα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής οι υλικές ζημιές στο χωριό Λάερμα είναι περιορισμένες καθώς υπογράμμισε ότι «επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξαν καταστροφές παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές σε κατειλημμένα κτίρια περιμετρικά του οικισμού» και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

«Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούμε με όλες τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις μας με πρωταρχικό μας στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής την διαφύλαξη των περιουσιών των συμπολιτών μας , καθώς και τον μετριασμό των επιπτώσεων στο δασικό μας πλούτο», συμπλήρωσε.




Ενημέρωση για τις υπόλοιπες πυρκαγιές

Όσον αφορά στην αναζωπύρωση της φωτιάς στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στη θέση Καραούλι είπε ότι ελέγχθηκε άμεσα από επίγειες δυνάμεις και δύο ελικόπτερα.

Για τη φωτιά που μαίνεται στην Κάρυστο ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι αυτή την στιγμή μεταβαίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα με τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις, όπως τόνισε πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μεταβεί στο 205ο χιλιόμετρο της περιμετρικής οδού Πατρών – Πύργου στο ρεύμα προς Αθήνα για τον απεγκλωβισμό ατόμων μετά από αποκόλληση τμήματος γέφυρας.

«Και σήμερα σε όλη τη χώρα μας επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες οι οποίες σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας διαμορφώνουν αυτό το εκρηκτικό μείγμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να φτάσουν έως τους 45 βαθμούς κελσίου, κάτω από 15% υγρασία και ισχυρούς ανέμους. Απαιτείται η μέγιστη προσοχή από όλους μας για την αποφυγή εκδήλωσης ακόμα και της πιο μικρής εστίας πυρκαγιάς η οποία λόγω των καιρικών κλιματολογικών συνθηκών μπορεί να εξελιχθεί σε μια τεράστια φυσική καταστροφή και να απειληθούν άμεσα ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.




Διεθνή ΜΜΕ για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο

Με εκτενή ρεπορτάζ καλύπτουν τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο τα διεθνή πρακτορεία αλλά και πολυάριθμα διεθνή ΜΜΕ. Με τίτλους η «μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα» καλύπτουν την πύρινη λαίλαπα που καίει για έκτη ημέρα το νησί των Ιπποτών.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Anadolu, ανάμεσα σε άλλα πρακτορεία ειδήσεων, καλύπτουν την κατάσταση με τακτικά επείγοντα τηλεγραφήματα.

Διασώστες πραγματοποιούν «τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα» στο τουριστικό νησί της Ρόδου όπου μαίνεται σφοδρή πυρκαγιά, για έκτη συνεχή ημέρα, είναι τίτλος τηλεγραφήματος του Γαλλικού Πρακτορείου, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας.

Το Reuters μεταδίδει πως χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν χθες σε εξωτερικούς χώρους. «Πυροσβεστικές δυνάμεις, με την υποστήριξη εναέριων μέσων δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα σήμερα, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες για να αποτρέψουν την εξάπλωση των φλόγων σε ένα πυκνό δάσος ή απειλώντας περισσότερες κατοικημένες περιοχές», αναφέρεται.

«Τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας καθώς πυρκαγιές εξαπλώνονται στο ελληνικό νησί» αναφέρει το BBC το οποίο καλύπτει σε ζωντανή ροή στην ιστοσελίδα του την κατάσταση στο ελληνικό νησί, μεταφέροντας μαρτυρίες τουριστών.

«Πυρκαγιές εξαπλώνονται σε όλο το ελληνικό νησί της Ρόδου έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία, αφήνοντας πολλούς τουρίστες σε κατάσταση αβεβαιότητας. Πτήσεις ακυρώθηκαν προς το το νησί αφού οι παραθεριστές, συμπεριλαμβανομένων πολλών Βρετανών, χρειάστηκε να κοιμηθούν σε προσωρινά καταλύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας…)», τονίζει μεταξύ άλλων το BBC.

«Iσχυροί άνεμοι αναμένεται να δυσκολεύουν την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρόδο», αναφέρει ο Guardian. «30.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τη Ρόδο, «η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ» στη χώρα, τονίζει η Liberation.

To Associated Press αναφέρει πως η ελληνική αστυνομία απομάκρυνε 16.000 ανθρώπους μέσω χερσαίων μέσων και 3.000 δια θαλάσσης, από 12 χωριά και πολλά ξενοδοχεία, στο νησί χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Η Ελλάδα απομακρύνει χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο καθώς μαίνονται πυρκαγιές» είναι ο τίτλος στον ιστότοπο του CNN. «Η απόδραση από τις πυρκαγιές στη Ρόδο ήταν σαν “το τέλος του κόσμου», δήλωσε στο Sky News ένας Βρετανός τουρίστας.

Το  «ευχαριστώ» των τουριστών στους κατοίκους της Ρόδου

Οι τουρίστες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους κατοίκους της Ρόδου κατακλύζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ευχαριστήρια tweets. Τονίζουν δε ότι  παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουν, προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούν τιμώντας την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας.

«Οι ντόπιοι είχαν έτοιμο φαγητό, νερό και υπνόσακους» περιγράφει σε ανάρτησή του, τη φροντίδα που δέχθηκε από τους ντόπιους, ένας τουρίστας που αναγκάστηκε μαζί με δεκάδες άλλους να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο του όταν η πύρινη λαίλαπα πλησίαζε απειλητικά. Ο ελληνικός λαός και οι εθελοντές φέρθηκαν θαυμάσια και μάλιστα ενώ βιώνουν τέτοια τραγωδία για τη χώρα τους» αναφέρει άλλος τουρίστας στο twitter περιγράφοντας τη συγκινητική συμπεριφορά των ντόπιων.

Κύμα αλληλεγγύης και εθελοντισμού από τους ροδίτες

Τεράστιο και πρωτόγνωρο είναι το κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς των κατοίκων του νησιού της Ρόδου προς τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας και τουρίστες που από χθες το βράδυ δραστηριοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και βοήθησαν προκειμένου να στηθούν υποτυπωδώς οι χώροι που θα φιλοξενούσαν όσους ήσαν σε ανάγκη.

Περίπου 8.000 άτομα, κυρίως ξένοι επισκέπτες, φιλοξενήθηκαν χθες το βράδυ και παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα σε σχολεία και κλειστά γήπεδα στην πόλη και σε χωριά της Ρόδου. Αρκετός κόσμος υπάρχει επίσης σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων και σε πλοία στο λιμάνι της Ρόδου.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Θανάσης Βιρίνης έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία στην πόλη της Ρόδου αλλά και σε χωριά όπως Καλυθιές, Αφάντου, Αρχάγγελος, Ιαλυσός, Κρεμαστή και έχουν μεταφερθεί εκεί πυρόπληκτοι από τις περιοχές της Νότιας Ρόδου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο κλειστό γήπεδο Βενετόκλειο φιλοξενήθηκαν περίπου 700 άτομα, στο Ροδίων Παιδεία 500 άτομα, στο Κολλέγιο Ρόδου 350 άτομα ενώ γεμάτες είναι αίθουσες σχολείων και κλειστών γυμναστηρίων σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά.

Με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών που από την πρώτη στιγμή χθες βράδυ έδωσαν το παρών για να βοηθήσουν στο στήσιμο αλλά και στη λειτουργία αυτών των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας, οι ξένοι τουρίστες είχαν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Από νωρίς το πρωί, στο σημείο παρασχέθηκαν στους πυρόπληκτους φαγητά, φρούτα, χυμοί, νερά, όλα προσφορά συμπολιτών μας, ιδιωτών που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και στείλανε όσα τρόφιμα μπορούσαν, ενώ μάλιστα έχουν ανοίξει σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ για την εξυπηρέτηση τους. Ήδη τα εν λόγω καταστήματα κατακλύζονται από συμπολίτες μας που σπεύδουν να τροφοδοτήσουν τις κοντινές τους περιοχές με τα αναγκαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες είναι και οι επιχειρηματίες που προσφέρουν μερίδες φαγητών στα εστιατόρια τους, και ακόμη χώρο να κοιμηθούν οι τουρίστες, ενώ ξενοδοχεία έχουν φιλοξενήσει σε κλιματιζόμενες αίθουσες τους πυρόπληκτους, ενώ δεκάδες είναι και οι συμπολίτες μας που από χθες διαθέτουν τα ίδια τους τα σπίτια προκειμένου να φιλοξενήσουν, να προσφέρουν ένα μπάνιο και έναν ύπνο σε όσους το έχουν ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: 

Στην «κόλαση» της φωτιάς η Ρόδος: Τρία ενεργά μέτωπα καίνε το νησί – Εκκλήσεις για βοήθεια

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: «Αντικρίζω πρωτόγνωρες εικόνες»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This