Ζωντανά παλικάρια θέλουμε, όχι αδικοχαμένους ήρωες και «θυσίες» που θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Με αφορμή τη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο… Η τραγική λίστα των αδικοχαμένων πιλότων πυροσβεστικών αεροσκαφών

Must Read

Η φράση-κλισέ «έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος», ακούγεται και γράφεται από το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ένα παμπάλαιο Canadair με χειριστές τους Χρήστο Μουλά και Περικλή Στεφανίδη έκανε την τελευταία του ρίψη στο πύρινο μέτωπο της Καρύστου αφού αμέσως μετά συνετρίβη, με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο των δύο νέων ανθρώπων.

Και λέμε φράση-κλισέ, γιατί οι δύο πιλότοι μας, οι οποίοι δεν έπεσαν εν καιρώ πολέμου, αλλά εν καιρώ ειρήνης, στην προσπάθειά τους να σώσουν την ευβοϊκή γη από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να «θυσιαστούν». Ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούσαν.

Έδωσαν και δίνουν (οι εναπομείνατες χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών) μια μάχη που όμως, ήταν και είναι εξαρχής άνιση, γιατί τόσο οι πεσόντες στην Κάρυστο, όσο και οι συνάδελφοί τους που έχασαν τη ζωή τους στο παρελθόν, αλλά και αυτοί που εξακολουθούν να ρίχνονται στις φλόγες, δεν έχουν καμία ενίσχυση και πετούν μέσα σε «ιπτάμενα φέρετρα» δεκαετιών. Παίζοντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα σε κάθε απογείωση, σε κάθε ρίψη, σε κάθε προσγείωση.

Δεν θέλει και δεν ζητά κανένας θυσίες νέων ανθρώπων, όταν αυτές μπορούσαν και μπορούν να αποφευχθούν. Δεν θέλει και δεν ζητά κανένας ήρωες, όταν αυτό που χρειάζεται το πυροσβεστικό σώμα σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα του, είναι ανανέωση του στόλου και ενίσχυσή του.

Ο Χρήστος Μουλάς, ο Περικλής Στεφανίδης και οι υπόλοιποι πεσόντες πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών (Canadair, PZL), ναι, είναι ήρωες. Με όλη τη σημασία της λέξης.

Είναι και αδικοχαμένοι ήρωες, που το νήμα της ζωής τους κόπηκε χωρίς καμία δική τους ευθύνη…



Η τραγική λίστα των αδικοχαμένων πιλότων πυροσβεστικών αεροσκαφών

Από το 1977 (όταν και καταγράφηκε η πρώτη θανατηφόρα συντριβή σε κατάσβεση πυρκαγιάς) μέχρι και σήμερα, η Πολεμική Αεροπορία μετρά 16 απώλειες χειριστών της Canadair και PZL.

Συνολικά, από την πρώτη ημέρα πτήσης των μέσων αεροπυρόσβεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν «χαθεί» 11 χειριστές CL-215, 2 χειριστές CL-415 και 3 χειριστές PZL.

  • Οι μοιραίες αποστολές:

26 Μαΐου 1977, Ίσθμια Κορινθίας
εκπαιδευόμενος χειριστής Ανθυποσμηναγός ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ανδρέου (έτος γέννησης 1952), Επισμηναγός ΖΙΩΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ του Νικολάου (έτος γέννησης 1939), εκπαιδευόμενος χειριστής  Ανθυποσμηναγός ΛΙΑΣΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Γεωργίου (έτος γέννησης 1953)

από αριστερά: Γεωργίου, Ζιώτας, Λιάσκος

9 Μαρτίου 1984 Α/Δ Ελευσίνας
Σμηναγός  ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αντωνίου (έτος γέννησης 1954), Σμήναρχος  ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Κωνσταντίνου (έτος γέννησης 1932),

Επιτροπάκης-Σκαμαγκούλης

22 Αυγούστου 1993 Άνω Ροδινή Αχαΐας
Σμηναγός  ΚΕΛΕΤΣΕΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Ιωάννη (έτος γέννησης 1961), Ανθυποσμηναγός  ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αθανασίου (έτος γέννησης 967)

Κελετσέκης-Παλαμιώτης

7 Αυγούστου 2000, Τρουμπέτα Κέρκυρας (PZL M-18B)
Υποσμηναγός  ΜΠΕΣΛΕΜΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σεραφείμ (έτος γέννησης 1971)

Μπεσλεμές Αθανάσιος

15 Ιουλίου 2000, Αργαλαστή Πηλίου
Ανθυποσμηναγός  ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου (έτος γέννησης 1975), Επισμηναγός  ΜΥΛΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου (έτος γέννησης 1959)

Καρασάββας (αριστερά), Μυλωνάς (δεξιά)

25 Αυγούστου 2003, Αχλαδερή Λέσβου (PZL M-18)
Αντισμήναρχος  ΚΟΥΡΕΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (έτος γέννησης 1961)

Κουρελιάς Στέφανος

23 Ιουλίου 2007, Στείρα (CL-415)
Σμηναγός  ΣΤΟΪΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (έτος γέννησης 1973), Υποσμηναγός  ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (έτος γέννησης 1979)

Στοϊλίδης-Χατζούδης

27 Αυγούστου 2010, (PZL M-18B)
Σμήναρχος  ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (έτος γέννησης 1955)

Στέργιος Κωτούλας

25 Ιουλίου 2023, Κάρυστος
Σμηναγός Χρήστος Μουλάς (34 ετών), Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης (27 ετών)

Μουλάς-Στεφανίδης

*πηγή φωτογραφιών αρχείου πεσόντων: www.pasoipa.org.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This