Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα – Βίντεο με την καταστροφή στη Ρόδο

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Εύβοια - Για υβριδικό πόλεμο κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου

Must Read

Μόνο τιτάνια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μάχη που δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο.

Την ίδια στιγμή η χώρα πενθεί τα δύο παλικάρια που έπεσαν χθες κατά την ώρα του καθήκοντος.

Στην Ρόδο η οποία έχει κυρηχθεί ολόκληρη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από σήμερα, σύμφωνα με την rodiaki.gr, στο Βάτι η φωτιά κινείται αργά και σταθερά προς Προφύλια ενώ δημιουργούνται παντού αντιπυρικές ζώνες και προς το χωριό Μεσαναγρός.

Το πρωί υπήρξαν πολλές αναζωπυρώσεις κοντά στον οικισμό αλλά και στο Γεννάδι, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν.

 

Στη Μαλώνα από το πρωί όλο το χωριό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου κ. Μουστακέλη και βρίσκεται επί ποδός.

«Είμαστε όλοι εδώ, προσπαθούμε να καθαρίσουμε ό,τι υπάρχει σε ξερά χόρτα και καμένα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για αναζωπυρώσεις. Αν δεν είμαστε όλοι πάνω από τη φωτιά, αυτός ο εφιάλτης δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Κάθε πρωί είμαστε καλύτερα και μετά γίνεται κόλαση», είπε ο πρόεδρος.

Στη Λαχανιά δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες βόρεια και βορειοανατολικά της περιοχής. Ευτυχώς, το παραθαλάσσιο μέτωπο που έκαιγε χθες βράδυ, σταμάτησε 2 χιλιόμετρα πριν το χωριό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτάρχη Βασίλη Μιχαήλ η φωτιά εκεί έσβησε στο παραλιακό μέτωπο και λίγο πριν μπει στο χωριό, ενώ αυτό που διευκρίνισε είναι πως αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε αφού αν το απόγευμα ενισχυθούν οι άνεμοι όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, θα έχουμε θέμα.

 

«Αυτή την ώρα υπάρχει ένα μικρό μέτωπο στον λόφο πίσω από τον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, όπου και γίνεται μεγάλη επιχείρηση για τον περιορισμό της» αναφέρει ο ίδιος.

Το μόνο καλό είναι ότι το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης βοηθούν σήμερα οι άνεμοι οι οποίοι έχουν κοπάσει.

Από σήμερα ολόκληρο το νησί της Ρόδου τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα, έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει το νησί.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

Απόλυτη καταστροφή

Θλίψη προκαλεί η εικόνα που έχουν οι καμένες εκτάσεις στη Ρόδο μετά από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε δεκάδες εκτάσεις.

Σε βίντεο από drone που δημοσιεύει η rodiaki φαίνεται η περιοχή ανάμεσα σε Γεννάδι και Βάτι. Το άλλοτε καταπράσινο τοπίο έχει γίνει «σεληνιακό».

Αντίστοιχες είναι οι εικόνες από το Κιοτάρι.

«Υβριδικός πόλεμος»

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ρόδο η οποία βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς για ένατη συνεχόμενη μέρα με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν πραγματικά τεράστια μάχη και τους κατοίκους να ζουν έναν εφιάλτη περιέγραψε στο διάγγελμά του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε το διάγγελμά του χθες τα ξημερώματα και χαρακτηρίζει την φωτιά που ξεκίνησε την στις 18 Ιουλίου «υβριδικό πόλεμο».

«Δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη για να φτάσει αυτός ο εφιάλτης στο τέλος του. Ένας αγώνας που μοιάζει να είναι άνισος. Έχουμε ξεπεράσει κάθε στατιστικό όριο σε ότι αφορά στη ταυτόχρονη εμφάνιση αναζωπυρώσεων. Κανείς δεν έλειψε από αυτή τη μάχη. Όλοι δίνουν έναν απίστευτο αγώνα ηρωισμού από άκρη σε άκρη του νησιού. Η επόμενη μέρα πρέπει να ξεκινήσει από αναζητήσεις και απαντήσεις που πρέπει να δοθούν προς όλους μας. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον υβριδικό πόλεμο έχουμε απευθυνθεί παντού, όπου Γης», ανέφερε στο διάγγελμά του.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το διάγγελμα:

Στην Κέρκυρα

Αγώνα με τις αναζωπυρώσεις δίνουν και οι κάτοικοι στην Κέρκυρα.

Το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση στην Περίθεια καθώς εντάθηκε και η ισχύς του ανέμου.

 

Το πρωί υπήρχε μια ακόμη αναζωπύρωση του Αγίου Μαρτίνου.

Σύμφωνα με όσα είπε, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης εστίες υπάρχουν ακόμα και στις Λούτσες οι οποίες χθες τράβηξαν όλη την προσοχή των πυροσβεστών λόγω των αναζωπυρώσεων.

Το χωριό είχε εκκενωθεί χθες και σήμερα το πρωί οι κάτοικοι επέστρεψαν για να συναντήσουν αποκαΐδια σε παλαιά κτίσματα και αποθήκες αλλά και στις αυλές των σπιτιών τους σε μια φωτιά η οποία δεν άγγιξε κανένα σπίτι στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς τεράστια μάχη έδωσαν χθες το βράδυ οι δυνάμεις.

Στην Εύβοια

Στην Κάρυστο, σήμερα δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ωστόσο, παραμένουν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι και μπορεί να υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Βίταλα Ευβοίας του δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί σε αγροτοδασική έκταση έξω από τον οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Βιτάλου, Γιάννης Γέραλης η φωτιά καίει φιάλη και γεωργική έκταση παράλληλα. 

Εν τω μεταξύ, υπήρχαν αναφορές ότι οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά σε σπίτια του οικισμού. Προς το παρόν, δεν υπάρχει οδηγία εκκένωσης. 

Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 Μάλιστα, ο κ. Γέραλης προσέθεσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ που ακουμπούσε πάνω σε κυπαρίσσι.

Δείτε επίσης:

Προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών για τις φωτιές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Συγκλονίζει η νονά του πιλότου του Canadair: «Του έστειλα μήνυμα αν είναι καλά…»

Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας: «Αυτό δείχνει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This