Σοκάρουν τα καμένα ζώα στη Μαγνησία – Θλιβερή η εικόνα της καμένης Λαμίας

Ποια είναι η κατάσταση στα στα πύρινα μέτωπα

Must Read

Καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στο Βελεστίνο αφού δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην περιοχή, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Συντονιστικό Κέντρο. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή στάχτη έγιναν κτηνοτροφικές μονάδες και κάηκαν ζώα με την εικόνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας σήμερα να είναι άκρως σοκαριστική.

Περίπου στις 11 σήμανε εκ νέου συναγερμός στις δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή καθώς υπήρξε μια αναζωπύρωση στο Αερινό και πίσω από το ΣΕΑ της ΠΑΘΕ, αλλά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο με ρίψεις νερού τόσο από τις επίγειες όσο και από τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωμένη ένταση και μόνο κάποιες ξαφνικές ριπές επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του Βόλου, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ζητήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Λίγο μετά το μεσημέρι το κύριο βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, πάνω από την εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, καθώς υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.

 

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ η δημοσιογράφος σε τοπικό μέσο Αναστασία Φύσσα, στο Σέσκλο σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες ενώ κάηκαν ακόμα και ζώα.

Στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών, το Σέσκλο και σε άλλες περιοχές υπάρχουν θέματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση ενώ υπάρχει έλλειψη νερού και σε πολλές συνοικίες του Βόλου.

Από χθες το βράδυ δεν λειτουργούν οι μονάδες στην Α’ και Β’ ΒΙΠΕ του Βόλου μετά από κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Σοκάρει η εικόνα στη Λαμία

Πιο ήρεμοι είναι σήμερα οι κάτοικοι στην Λαμία η οποία δοκιμάστηκε χθες το απόγευμα από την φωτιά που ξέσπασε στο Κάστρο και ήταν πολύ κοντά σε σπίτια.

Νωρίς σήμερα το πρωί η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες μικρές αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

Η φωτιά πρόλαβε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές όπως μαρτυρούν οι εικόνες της επόμενης μέρας.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν και έχουν ληφθεί από drones φαίνεται πως το τοπίο είναι σεληνιακό καθώς μεγάλο μέρος του πρασίνου έχει καεί ενώ εντοπίζονται και οι καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο των σπιτιών.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο του lamiareport:

Η κατάσταση στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

Στη Ρόδο, αυτή τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή, ανάμεσα στους οικισμούς, Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι. Αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν, με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από Ρουμανία και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Κέρκυρας, μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις επίσης αντιμετωπίζονται από ισχυρές επείγεις δυνάμεις στην βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στην βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, μέχρι στιγμής ελέγχονται». 

 

Η πρόβλεψη για τις φωτιές για αύριο Παρασκευή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

* Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Δείτε επίσης:

Παγκόσμιος διασυρμός για τις φωτιές: Ανίκανοι κυβέρνηση – δήμοι να μας προστατεύσουν λένε οι Έλληνες

Μητσοτάκης: Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για τους εμπρηστές

Φωτιά στο Βελεστίνο: Εργοστάσια κάλεσαν κανονικά εργαζομένους για δουλειά στην ΒΙ.ΠΕ!

Καθηγητής Δασολογίας προτείνει ελεγχόμενες πυρκαγιές για περιορισμό της καύσιμης ύλης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This