Κικίλιας: «Από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό οι φωτιές» – Ρεκόρ καμένων στρεμμάτων – Τρεις νεκροί

Υπήρχε...προετοιμασία, υποστήριξε - Πάνω από 600 φωτιές σε δύο εβδομάδες - Τι είπαν Ζερεφός, Πουρνάρας

Must Read

Από ανθρώπινο χέρι ή εμπρησμό ήταν οι περισσότερες φωτιές που μπήκαν τις τελευταίες μέρες είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που δόθηκε πριν από λίγο με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας πανικό και καταστροφές.

Ο κ. Κικίλιας είχε δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.

Ο υπουργός είπε πως αυτές τις μέρες εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα.

«Προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000!

«Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο ,σε κατάσταση συναγερμού», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες».

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων.

«Η διαφορά με άλλες χρονιές», σημείωσε ο υπουργός «ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη». 

Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές είπε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τις αντοχές όλων.

Στις προσπάθειες, τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά.

Το κράτος, είπε ο κ. Κικίλιας, θα κάνεις ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι υπήρχε…προετοιμασία για τις φετινές δασικές πυρκαγιές αλλά παρά τα όσα έγιναν οι συνθήκες ήταν δύσκολες. «Όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση», ανέφερε.

Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός.

Χρ. Ζερεφός: Πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση

Στην κλιματική κρίση και τις σοβαρές επιπτώσεις της αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφός.

«Η κλιματική κρίση ήρθε. Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012» ανέφερε ο κ. Ζερεφός.

Όπως είπε, κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο πολλές ενώ θα εμφανίζονται πιο συχνά καύσωνες.

«Το 2023 είναι το έτος που θα το θυμόμαστε γιατί μια ολόκληρη (κλιματική) ζώνη υποφέρει» ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι η αλλαγή του κλιματος που παρατηρήθηκε φέτος είχε αντίκτυπο σε αυτό που βιώνουμε τον Ιούλιο.

«Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους» επισήμανε, γεγονός που όπως εξήγησε διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε τα δάση και είναι απαραίτητα. 

Μιλώντας για τις πυρκαγιές, ανέφερε πως η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης», σχολίασε σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που προέκυψαν.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, «η κλιματική κρίση δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν πια σε 1 χλμ. υψόμετρο, όπως σημειώθηκε στην Πελοπόννησο το 2007».

Ο ίδιος κάλεσε τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη να είναι σε εγρήγορση εξηγώντας ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση δεν οφείλεται στο Ελ Νίνιο.

O κ. Ζερεφός συμπλήρωσε ότι σε 30 – 40 χρόνια η κατάσταση που περάσαμε με τον παρατεταμένο καύσωνα των 17 ημερών θα είναι… δροσιά.

«Η πρόληψη είναι το άπαν. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να μπουν στον τομέα της πρόληψης» πρόσθεσε ο διακεκριμένος επιστήμονας διευκρινίζοντας ότι τα καμμένα θα ξαναγεννηθούν εάν προσέξουμε τα δάση και επενδύσουμε στην πρόληψη.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Το «Τρίγωνο του Διαβόλου»

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας μίλησαν για τις τραγικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Ο κ. Γεώργιος Πουρναράς εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά του στα θύματα των πυρκαγιών και στις οικογένειες των πιλότων του μοιραίου καναντέρ.

Χαρακτήρισε «Τρίγωνο του Διαβόλου» αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες, με τα καιρικά φαινόμενα να μην ευνοούν καθόλου την κατάσταση. «Υψηλες θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και άνεμος», είπε.

Επίσης, τόνισε πως το πυροσβεστικό σώμα καλείται να αντιμετωπίσει 60-80 πυρκαγιές σε καθημερινή βάση. «Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε επιχείρηση με 350 άτομα και καθημερινά επιχειρούσαν 12-15 εναέρια μέσα. Στη Μαγνησία από τις 11:30 έως τις 4:00 είχαμε 9 νέες πυρκαγιές».

Εξήγησε πως δόθηκε τιτάνιος αγώνας στο πεδίο και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους πολίτες και τους εθελοντές για κάθε συνεισφορά τους.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του:

Δείτε επίσης:

Νότα αισιοδοξίας για Μαγνησία και Ρόδο: Καλύτερη η εικόνα σήμερα στις εστίες φωτιάς
 
Φωτιά στην Κρήτη: Yλικές ζημιές σε πιεστήριο τοπικής εφημερίδας

Κωνσταντίνος Ιατρίδης: «Τα θραύσματα από την έκρηξη μπορεί να έχουν εμβέλεια και ένα χιλιόμετρο»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This