1983-2023: Ατέλειωτος κύκλος αίματος – Ο μανδύας της οπαδικής βίας καλύπτει τις σορούς των αδικοχαμένων

Από τον πρώτο νεκρό που συσχετίστηκε με τη βία των χουλιγκάνων, μέχρι τον  Μιχάλη Κατσουρή - Η «μαύρη λίστα»

Must Read

Οπαδική βία, δολοφονικές επιθέσεις. Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: οργή, καταστροφή και σε πολλές περιπτώσεις, θάνατος.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις, που άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για το τίποτα. Για τη μανία κάποιων, που μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει από ανεγκέφαλους, μέχρι υποκινούμενους.

  • Ο κύκλος του αίματος στη χώρα μας, όπως παρουσιάστηκε σε αφιέρωμα της ΕΡΤ,  ξεκινά το 1983, όταν ο 18χρονος Άρης Δημητριάδης, αθλητής ποδηλασίας, έπεσε νεκρός  στις 9 Σεπτεμβρίου (έχοντας χτυπηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα) εκείνης της χρονιάς έξω από το γήπεδο Χαριλάου της Θεσσαλονίκης και καταγράφηκε ως το πρώτο θύμα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα. Το νεαρό παλικάρι είχε σταθεί να ρωτήσει το σκορ του αγώνα του Άρη με τον Παναθηναϊκό και δέχθηκε επίθεση με μαχαιριές
  • Στις 26 Οκτωβρίου 1986, λίγες μέρες πριν παντρευτεί και πηγαίνοντας για πρώτη φορά στη ζωή του στο γήπεδο, επειδή έχασε το δρομολόγιο ΚΤΕΛ προς Αθήνα λίγο νωρίτερα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας, έγινε ο πρώτος νεκρός εντός γηπέδου. Ο 29χρονος είχε πάει στο Αλκαζάρ της Λάρισας και δέχθηκε φωτοβολίδα στο λαιμό

  • Ο πρώτος ανήλικος νεκρός ήταν στις 13 Ιανουαρίου 1991 ο 17χρονος Γιώργος  Παναγιώτου. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια, δέχθηκε φωτοβολίδα στην κοιλιά.
  • Στις 10 Απριλίου της ίδιας χρονιάς (1991), δύο φίλοι, ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας, κάηκαν ζωντανοί στο αυτοκίνητό τους, κατά την επιστροφή τους από την Αθήνα και μετά το τέλος του αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Πανιωνίου. Στο 24ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονικης, ένα όχημα πλησίασε το δικό τους και τους πέταξε μια βόμβα μολότοφ, κάνοντας το αυτοκίνητο των δύο φίλων, παρανάλωμα του πυρός…

  • Στις 12 Μαΐου 1993 ο 25χρονος Γιώργος Καρνέζης έπεσε νεκρός από μαχαιριά, λίγη ώρα μετά τη λήξη αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.
  • Στις 29 Μαρτίου 2007 σε ραντεβού θανάτου για συμπλοκή οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ο 22χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος πέφτει νεκρός στην Παιανία, αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε άγρια και κατόπιν μαχαιρώθηκε. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή και ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, πυροδοτώντας μεγάλη αστυνομική έρευνα για το ρόλο των οργανωμένων οπαδών των ομάδων.

  • Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ηράκλειο της Κρήτης σε ένα ακόμα ραντεβού θανάτου (μεταξύ οπαδών Παναθηναϊκού-ΟΦΗ), ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης δέχεται συνεχόμενες μαχαιριές κατά τη διάρκεια συμπλοκής και αφήνει την τελευταία του πνοή.

  • Επίσης στην Κρήτη, στην Αλικαρνασσό όμως, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης δέχθηκε δολοφονικό χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην εξέδρα για τον αγώνα Ηρόδοτος-Εθνικός Πειραιώς. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά δεν άντεξε και κατέληξε.

  • Στις 4 Μαΐου 2017 στη Θεσσαλονίκη, ο 24χρονος Νάσος Κωνσταντίνου προσπαθούσε να ξεφύγει από κουκουλοφόρους που του επιτέθηκαν στην οδό Αγίου Δημητρίου, μετά το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού. Στην προσπάθειά του αυτή, τον παρέσυρε αυτοκίνητο, τον τραυμάτισε σοβαρά και λίγες ημέρες μετά, υπέκυψε στα τραύματά του.

  • Στις 5 Ιανουαρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, συνέβη ένας θάνατος «καρμπόν»… Ο 28χρονος Βούλγαρος Τόσκο Μποζατζίσκι βρισκόταν στην οδό Μαρίας Κάλλας και προσπαθούσε να ξεφύγει από επίθεση ομάδας οπαδών, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

  • Την 1η Φεβρουαρίου 2022 επίσης στη Θεσσαλονίκη, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός δέχθηκε δολοφονική επίθεση χωρίς λόγο από οπαδούς του ΠΑΟΚ λίγο έξω από το γήπεδο Χαριλάου (σχεδόν στο ίδιο σημείο με τον πρώτο καταγεγραμμένο νεκρό της οπαδικής βίας), επί της οδού Θεοδώρου Γαζή. Έπεσε νεκρός , όταν επιτέθηκε σε αυτόν και την παρέα του με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, η αγέλη των λυσσασμένων χουλιγκάνων, αφού πρώτα τον ρώτησε τι ομάδα είναι κι εκείνος απάντησε «Άρης». Τον κάρφωσαν με μαχαίρι  καραμπίτ στο πόδι, με αποτέλεσμα να πεθάνει λίγο αργότερα από ακατάσχετη αιμορραγία.

Τότε όλοι, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, φώναξαν με στόμφο «ποτέ ξανά». Τελικά, όπως αποδείχθηκε, το «ποτέ» διήρκησε μόλις ενάμισι χρόνο…

  • Στις 7 Αυγούστου 2023, ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής δέχθηκε δολοφονική επίθεση από Κροάτες, Έλληνες και άλλων εθνικοτήτων χούλιγκαν, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, επίσης χωρίς λόγο. Το μοιραίο χτύπημα με μαχαίρι έγινε στο μπράτσο του Μιχάλη, βρήκε αρτηρία και όπως και ο Άλκης, πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Άπαντες ήξεραν σε αυτήν την περίπτωση, ότι οι επικίνδυνοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έρχονται Ελλάδα, σε μια πορεία θανάτου. Ουδείς όμως έδρασε, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος της παράλογης βίας που έχει στείλει στον τάφο τόσους ανθρώπους.


 

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This