«Άσ’τους, πάνε να κοιμηθούν»: Η λάθος εντολή της ΕΛ.ΑΣ. που έφερε την τραγωδία

Πώς χάθηκε η αυτοκινητοπομπή που διέσχισε την Ελλάδα - Διαταραγμένες προσωπικότητες που έδρασαν με σχέδιο οι Κροάτες - Αύριο η κηδεία του Μιχάλη

Must Read

Μια λανθασμένη εκτίμηση για τις κινήσεις των Κροατών χούλιγκαν που διέσχισαν όλη την χώρα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και έφτασαν σαν κύριοι μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να τους αντιληφθεί και να τους σταματήσει κανείς ήταν ικανή να προκαλέσει το χάος και το μακελειό που ακολούθησε με θύμα των 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξέφρασαν την άποψη ότι το κομβόι των χούλιγκαν θα κατέληγε να περάσει τη νύχτα στα στέκια Ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας και δεν θα έφτανε ποτέ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έτσι δεν δόθηκε η σωστή εντολή στους αστυνομικούς να είναι σε επιφυλακή και να προσέχουν τις κινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Νέα Φιλαδέλφεια φαίνεται να δόθηκε η εντολή «Άσ’ τους πάνε να κοιμηθούνε»! Με αυτή την εντολή φαίνεται πως…κοιμήθηκαν και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και έτσι δεν σήμανε ποτέ συναγερμός και δεν αποφεύχθηκε η τραγωδία.

Πώς χάθηκε η αυτοκινητοπομπή

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας με εντολή του επιχειρησιακού κέντρου πήγαν στα διόδια Ελευσίνας κλιμάκια της ΟΠΚΕ και αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων για προληπτικό έλεγχο οχημάτων με κροατικές πινακίδες. Ωστόσο, περίπου στις 20:15 κατόπιν εντολής ανώτατου αξιωματικού της ΓΑΔΑ το κέντρο διαβιβάζει να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις από τα διόδια και να παραμείνει μόνο μία μηχανή της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας.

Στις 21:15 το Α’ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ενημέρωσε το επιχειρησιακό κέντρο ότι η Ολυμπία Οδός εντόπισε αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες να κινούνται προς της Αθήνα. Ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση.

Στις 22:00 μέλη της Τροχαίας ενημέρωσαν το επιχειρησιακό κέντρο ότι τα 25-30 αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες στάθμευσαν στην άκρη της εθνικής οδού αμέσως μετά τα διόδια και ζήτησαν να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Ωστόσο, δόθηκε και πάλι εντολή να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, καθώς, όπως φαίνεται, το σχέδιο περιλάμβανε μόνο την παρακολούθησή τους από τη μηχανή της υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, η οποία τελικά έχασε τα ίχνη τους. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, η αυτοκινητοπομπή «διαλύθηκε», ορισμένα από τα αυτοκίνητα μπήκαν στην Αττική Οδό και άλλα κινήθηκαν μέσω της εθνικής προς Σκαραμαγκά, λεωφόρο Αθηνών κα.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα φαίνεται πως η ΕΛΑΣ έψαχνε μέχρι και τον φρουρό των γραφείων της Αττικής Οδού, με την ελπίδα ότι αυτός είχε αντιληφθεί τη διέλευση των χούλιγκανς.

Στις 22:24 τα οχήματα των χούλιγκαν βγήκαν από την Αττική Οδό στην έξοδο της λεωφόρου Κύμης και πάρκαραν στο ΟΑΚΑ. Εκεί εικάζεται ότι συνάντησαν τουλάχιστον 50 με 60 Έλληνες οπαδούς και μπήκαν στον ηλεκτρικό με κατεύθυνση τη Νέα Φιλαδέλφεια.

 

Ποιοι είναι οι Κροάτες

Το προφίλ των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ το βράδυ της Δευτέρας περιέγραψε η διδάκτωρ εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου.

Μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η κυρία Σβουρδάκου έκανε λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που είχε μέθοδο και στόχο, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής.

«Είναι το πάθος για την ομάδα που όμως στηρίζεται στη βία. Αυτές οι οργανωμένες ομάδες ήρθαν εδώ με στόχο να αφαιρέσουν ζωές κι αυτό το είδαμε από τον τρόπο που έδρασαν και δυστυχώς με την απώλεια του Μιχάλη.

Τα πολεμικά όπλα είναι τέτοια ώστε να αφαιρούν ζωές, τα μαχαίρια και τα αιχμηρά αντικείμενα, το μήκος και το σχήμα είναι τέτοιο ώστε να μην αφήνουν κανένα περιθώριο για ζωή και τα χτυπήματα είναι σε συγκεκριμένα σημεία από τους δράστες ώστε  να τελειώσουν τους αντιπάλους, οι οποίοι είναι εχθροί. Μιλάμε για μία πολεμική κατάσταση σε καιρό ειρήνης που όμως δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό, το ‘ευ αγωνίζεσθαι’».

Σύμφωνα με την ίδια οι Κροάτες «είναι παραβατικοί, είναι άνθρωποι του περιθωρίου και εικάζω ότι θα έχουν φάκελο και δεν θα είναι η πρώτη τους φορά».

Και πρόσθεσε:

«Αισθάνονται πάρα πολύ δυνατοί και νιώθουν ότι είναι πάνω από τον νόμο. Σημαντικό στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός τους και λειτουργούν με τη νοοτροπία ότι ‘θα πράξουμε, θα σκοτώσουμε και θα φύγουμε, θα εξαφανιστούμε. Έχουν στρατηγική, μέθοδο, τρόπο και στόχο’. Το κοίταζαν και το έφτιαχναν καιρό πίσω. Υπάρχει μέθοδος, υπάρχει στρατηγική, στόχος και έτσι ακριβώς έγινε».

Δείτε τις δηλώσεις της:

Για μεταστοιχείωση της ατομικής παθολογίας σε κοινωνικό φαινόμενο έκανε λόγο ο ψυχίατρος και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης για την περίπτωση των Κροατών χούλιγκαν.

«Για να φτάσεις να σκοτώσεις τον άλλον ή να χτυπήσεις τον άλλον, να επιτεθείς στον άλλον απλώς και μόνο επειδή φοράει ένα διαφορετικό χρώμα οπαδικής φανέλας ή κασκόλ, σημαίνει ότι η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι πρώτα από όλα διαταραγμένη, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να αποτελεί ελαφρυντικό» δήλωσε ο κ. Λιάπης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως από τους αλλοδαπούς χούλιγκαν απουσιάζουν βασικές σταθερές σε ό,τι αφορά στην οικογένεια, αλλά και τον κύκλο που κάθε άνθρωπος δημιουργεί και προσπαθεί μέσα σε αυτόν να ισορροπήσει.

«Μέσα από αυτού του τύπου τα κενά έρχονται συγκεκριμένες κλίκες, συγκεκριμένες ιδεολογίες όπου έχουμε πρόσμιξη συγκεκριμένων ιδεολογιών με την υποστήριξη συγκεκριμένων ομάδων και δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα» σημείωσε.

Τον ρόλο του στην αρρωστημένη συμπεριφορά τους παίζει και το παρελθόν της χώρας τους.

«Η Κροατία ήταν μια χώρα η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο και πρόσφατων εμφύλιων διενέξεων. Τα μίση και οι πληγές είναι ανοιχτά και φτάνουν πίσω στις φασιστικές και ναζιστικές δυστυχώς, επαφές που φτάνουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν έχει μπει και η πληγή του εθνικισμού εκεί μέσα, είναι αναμενόμενο να βλέπουμε τέτοιες εγκληματικές ομαδοποιήσεις» υποστήριξε ο κ. Λιάπης.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως για να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά ακραίας βίας θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να ξεκινούν από την οικογένεια και την εκπαίδευση και να φτάνουν μέχρι και την κορυφή της κρατικής πυραμίδας και της επιβολής του νόμου.

 

Αύριο η κηδεία του Μιχάλη

Αύριο, Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 17 το απόγευμα θα τελεστεί η κηδεία του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή.

Την ανακοίνωση έκανε στο Facebook η ΠΑΕ ΑΕΚ στην σελίδα της στο Facebook.

Δείτε την ανάρτηση:

Η οικογένειά του επιθυμεί να γίνουν δωρεές αντί στεφάνων υπέρ του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου τους.

Δείτε επίσης:

Ξεχειλίζει η οργή στην Ελευσίνα για τη δολοφονία του Μιχάλη: «Ήταν πολύ καλό παιδί, δεν προκάλεσε ποτέ»

Ουδείς υπουργός δεν παραιτείται, η κυβέρνηση κρύβεται και τα στελέχη της μιλούν για… «πανευρωπαϊκό φαινόμενο»!

Σιγή ασυρμάτου από Μητσοτάκη για τη φονική επίθεση των ακροδεξιών χούλιγκαν στη χώρα μας
 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This