Άνιση μάχη με τα δεκάδες πύρινα μέτωπα – Προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης!

Στην πρωτεύουσα του Νομού Έβρου μεταβαίνουν Θεμιστοκλέους και Παπαευσταθίου, για να συντονίσουν την όλη επιχείρηση - Οργή από κατοίκους του Σώστη

Must Read

Με τη μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης να παραμένει ανεξέλεγκτη για τρίτη συνεχή ημέρα σήμερα, σε ετοιμότητα βρίσκεται πλέον η διοίκηση του νοσοκομείου της πρωτεύουσας του νομού Έβρου, καθώς έχει προγραμματιστεί η προληπτική εκκένωσή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλους τους Υγειονομικούς Σχηματισμούς των όμορων νομών για την υποδοχή των ασθενών από την εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, αυτή τη στιγμή μεταβαίνουν εσπευσμένα με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να συντονίσουν την όλη επιχείρηση.

(πηγή φωτο: focustonevro.gr)

Βάσει δε του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την ολοκλήρωση της εκκένωσης, σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί και όλες οι δυνάμεις των όμορων Παραρτημάτων και Τομέων του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα όλων των απαιτούμενων διακομιδών.

(πηγή φωτο: focustonevro.gr)

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, πρώτα θα εκκενωθεί η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου, τα οποία και θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Καβάλας, και θα ακολουθήσει κατόπιν η μεταφορά των υπολοίπων ασθενών, κάποιοι από τους οποίους, αν το επιτρέπει η κατάστασή τους, θα κληθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με τη φροντίδα των συγγενών τους. Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, ανάλογο σχέδιο εκκένωσης αναμένεται να εφαρμοστεί και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης (216 ΚΙ.Χ.Ν.Ε).

Στο μεταξύ, οι φλόγες έχουν μπει, πλέον, για τα καλά στον οικισμό του Άβαντα, που είχε εκκενωθεί προληπτικά από νωρίς το μεσημέρι, με τα πρώτα σπίτια της περιοχής να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, με τους ελάχιστους κατοίκους που έχουν παραμείνει στο σημείο για να βοηθήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, να μάχονται με νύχια και με δόντια να σώσουν ό,τι μπορούν.

Πριν από λίγη ώρα, το 112 ήχησε για μια ακόμη φορά σήμερα για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, καλώντας αυτή τη φορά τους κατοίκους του οικισμού Παλιννοστούντων της Παλαγίας να τον εκκενώσουν με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη, η οποία, προς ώρας παραμένει ασφαλής.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές όπου η φωτιά συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο, ενώ στις 21:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν και οι οικισμοί Πυλαίας, Μελίας και Κοίλων. Οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο μέσο μετακίνησης, καλούνται να μεταβαίνουν στις πλατείες των οικισμών, προκειμένου να τους παραλάβουν λεωφορεία που έχει καλέσει για την περίσταση ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Εξάλλου, λόγω των πυκνών καπνών που έχουν σκεπάσει τον ουρανό πάνω από την πόλη, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ στο τιτάνιο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ, ο στρατός και η ΕΛ.ΑΣ., βοηθώντας στις ομαλές εκκενώσεις των διαφόρων περιοχών.

Όσον αφορά στην άλλη μεγάλη φωτιά στον Έβρο, εκείνη που ξέσπασε στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης, για την κατάσβεση του εκεί μετώπου επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα, ενώ στο πύρινο μέτωπο του Μίσχου επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη, ο οποίος έκανε λόγο για καμένα σπίτια στο χωριό Σώστης, «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Μίσχος, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος έχουν εκκενωθεί προληπτικά από νωρίς, κατόπιν αποστολής σχετικών μηνυμάτων μέσω του 112, ενώ στις εν λόγω περιοχές βρίσκονται επί ποδός και «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Την οργή τους για τη μεγάλη καθυστέρηση εναέριων μέσων και την ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην καταστροφική φωτιά που κατακαίει τη Ροδόπη, προχωρώντας με ταχύτατους ρυθμούς προς πυκνή βλάστηση στους πρόποδες του Παπικίου Όρους, εξέφρασαν κάτοικοι του Σώστη, όπου τουλάχιστον 10 σπίτια και αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες.

  • Δείτε χαρακτηριστικά βίντεο από xronos.gr:

Εύβοια: Tρία τα ενεργά πύρινα μέτωπα στα κεντρικά του νησιού

Μία ακόμη εφιαλτική νύχτα έχουν μπροστά τους και οι κάτοικοι της Εύβοιας, οι οποίοι μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μάχονται να περισώσουν ό,τι μπορούν από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται σε τρία ενεργά πύρινα μέτωπα, στα κεντρικά του πολύπαθου νησιού.

Το μέτωπο προς την Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης, αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, αποτελεί πονοκέφαλο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με πτηνοτροφεία, χοιροστάσια, αλλά και πολλές ξύλινες κατασκευές.

Έντονη ανησυχία, εξάλλου, οι αναζωπυρώσεις που ξεσπούν κυρίως στην περιοχή του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, καθώς βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, γίνονται τεράστια μέτωπα μέσα σε «χρόνο dt». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή συγκροτήθηκε ένα «μίνι» συντονιστικό, ούτως ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να μπουν οι προτεραιότητες για τις κινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, ενώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εκατοντάδες κολώνες έχουν καεί από τις φλόγες, ενώ σε πολλά σημεία τα ηλεκτροφόρα σύρματα βρίσκονταν στο έδαφος. Στις περιοχές που έχουν κυκλώσει τα μέτωπα της φωτιάς σημειώθηκε διακοπή νερού, ωστόσο οι βλάβες αποκαταστάθηκαν, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ τοποθετούσαν γεννήτριες, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή νερού, κάτι είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Μέχρι στιγμής, στην καταστροφική πορεία της η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος, ελαιοπερίβολα, αλλά και αρκετές εγκαταστάσεις, με τους επιτελείς των πυροσβεστών να φοβούνται πολύ τον δυνατό αέρα και τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Γιώργο Κελαϊδίτη, να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η μάχη μέσα το σκοτάδι είναι άνιση. Η φωτιά μέσα στη νύχτα μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις σε περίπτωση που δεν κοπάσουν οι άνεμοι».

Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα και δίνουν τη μάχη 92 πυροσβέστες και τρία πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 30 οχήματα, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν και Γάλλοι πυροσβέστες. Στην περιοχή επιχειρούν και βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας, όπως επίσης και υδροφόρα οχήματα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This