Αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες – Τεράστιες ουρές σε Α.Τ. στην Θεσσαλονίκη

«Ζητάμε να μην γίνει υποχρεωτικό, θέλουμε ελεύθερη βούληση»

Must Read

Ουρές σχηματίζουν από νωρίς σήμερα το πρωί στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης οι πολίτες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους, για να αποφύγουν τις νέες που έρχονται από τον επόμενο μήνα. Όπως υποστηρίζουν αν αναγκαστούν να βγάλουν τις καινούργιες ταυτότητες, θα χάσουν την ελευθερία τους. Κάποιοι τονίζουν δε, πως έχουν μιλήσει με τον πνευματικό τους, ο οποίος επιβεβαίωσε τους φόβους τους.

Έξω απο το Αστυνομικό Τμήμα Κορδελιού-Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη οι πολίτες συγκεντρώθηκαν από τις 06:00, για να προλάβουν να μπουν νωρίς στο τμήμα και να ανανεώσουν την ταυτότητα τους.

Μια 70χρονη γυναίκα που περίμενε τη σειρά της έξω απο το Α.Τ. εξηγει γιατί δεν θέλει να λάβει τη νέα ταυτότητα. «Δεν είμαστε κράτος. Δεν είμαστε Έλληνες πλέον, είμαστε απλοί συμπολίτες. Θέλουν να μας ελέγχουν με τις νέες ταυτότητες που θα έχουν πάνω τσιπάκι και θα χάσουμε την ελευθερία μας. Ο γέροντάς μας, μου είπε να τρέξουμε να προλάβουμε. Να μην πάρουμε στα χέρια μας αυτές τις καινούργιες. Είναι και θέμα θρησκείας. Δεν θα μας σβήσουν και τη θρησκεία μας. Θα περιμένω όσο χρειαστεί», επεσήμανε.

«Ελευθερία είναι αυτό; Δεν θα τους κάνω τη χάρη»

Μία άλλη 50χρονη γυναίκα δήλωσε: «Η δικιά μου ταυτότητα υπέστη φθορές και θα την αλλάξω αλλά καλύτερα γιατί δεν θέλω να πάρω την καινούργια. Με το gps που θα έχει θα μπορούν να μας ελέγχουν. Ελευθερία είναι αυτό; Δεν θα τους κάνω τη χάρη».

Ένας 60χρονος άνδρας περίμενε για 2,5 ώρες έξω απο το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα τονίζοντας: «Είμαι εδώ απο τις 6 το πρωί. Περιμένω αλλά φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω να την αλλάξω και θα αναγκαστώ να πάρω την καινούρια με το τσιπάκι και θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας ως άνθρωποι. Βέβαια το κακό έχει ήδη γίνει με τις πιστωτικές κάρτες, με τα κινητά μας αλλά πρέπει όσο μπορούμε να αντισταθούμε».

Οι νέες ταυτότητες

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε πως οι πολίτες θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην έκδοση νέων ταυτοτήτων από τον Σεπτέμβριο.

Οι νέες ταυτότητες για τις οποίες προετοιμάζονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα είναι αντίστοιχες με εκείνες των υπολοίπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να κοστίσουν 8 με 10 ευρώ για τον κάθε πολίτη που θα θελήσει να βγάλει ή αντικαταστήσει την παλιά με καινούργια.

Ως εκ τούτου, αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν πανικοβληθεί, σχηματίζοντας ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα, για να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους και να αποφύγουν αυτές του νέου τύπου που έρχονται.

«Από τις 20 Σεπτέμβρη η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει νέες ψηφιακές ταυτότητες»

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται πολλοί πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από αστυνομικά τμήματα ώστε να εκδοθούν καινούρια ταυτότητα. Από τις 20 Σεπτέμβρη η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει νέες ψηφιακές ταυτότητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας.

Από την πλευρά του, ο φοιτητής, Παναγιώτης Ασημάκης, δήλωσε πως ο λόγος που είναι αρνητικοί στις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι πως πιστεύουν στην ελευθερία και η απαγόρευση δεν βοηθούν την ελεύθερη σκέψη και έκφραση.

«Μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, με ελεύθερη βούληση και να μην το δεχτούμε το εμβόλιο; Η διαφορά με την κανονική ταυτότητα είναι πως θα υπάρχουν βιομετρικά στοιχεία όπως ΑΦΜ. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν αρνητής αυτής της ταυτότητας και τώρα συμφωνεί με την κυβέρνηση. Αρνούμαστε γιατί είναι προστάδιο για τη ενσωματωμένο τσιπ στο σώμα. Ήδη έχει γίνει εθελοντικά στην Αμερική. Ζητάμε να μην γίνει υποχρεωτικό. Στις 10 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα θα συνομιλούμε και με άλλους», τόνισε σε δηλώσεις του.

Οι διαφορές με την παλιά ταυτότητα

Τέλος, ο ποινικολόγος, Βασίλης Χειρδάρης, είπε με τη σειρά του πως συμφωνεί με αυτές τις απόψεις καθώς είναι ίδιες με τις ψηφιακές κάρτες.

«Υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να αναγνωριστεί η κάρτα. Η νέα ταυτότητα δεν έχει παραπάνω στοιχεία παρά μόνο την ομάδα αίματος, η οποία είναι προαιρετική. Η νέα ταυτότητα δεν είναι εύκολο να πλαστογραφήσει. Στο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει η διάταξη που λέει πως στο μέλλον θα μπορούν να ενσωματωθούν και άλλα στοιχεία, αλλά αυτά θα είναι προς εξυπηρέτηση του πολίτη», εξήγησε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This