Ένατη ημέρα πύρινης κόλασης στον Έβρο: Αγωνία για το δάσος Δαδιάς και τους οικισμούς που εκκενώθηκαν

Η φωτιά που μαίνεται στο παρθένο δάσος της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς

Must Read

Για ένατη ημέρα σήμερα η μεγάλη δασική πυρκαγιά στον Έβρο και στη Ροδόπη εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη απειλώντας σοβαρά οικισμούς και πιο συγκεκριμένα τη Λευκίμμη και τα Κασσιτερά, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν μέσω 112 να τους εκκενώσουν.

Οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σήμερα Κυριακή 27/8 στα πύρινα μέτωπα στη Λευκίμμη, τις Τρεις Βρύσες και τη Δαδιά, με τους ανέμους που παραμένουν βορειοανατολικοί και κόντρα στη φωτιά, να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτισή της. Στον Έβρο επιχειρούν σήμερα 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το e-evros.gr, οι φλόγες πλησιάζουν τον οικισμό της Λευκίμμης, με τους κατοίκους που έχουν μείνει πίσω, να προσπαθούν απεγνωσμένα να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ανοίγοντας διαρκώς αντιπυρικές ζώνες.

Στα χαρακτηριστικά και την ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς στον Έβρο, τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και την περαιτέρω ενίσχυσή τους, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην προσπάθεια κατάσβεσης, τη διερεύνηση σε δεύτερο χρόνο των αιτιών εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου αλλά και στα απαιτούμενα την επομένη της πυρκαγιάς έργα αποκατάστασης, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

«Πράγματι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, μετά την πτήση που πραγματοποίησε με Super Puma πάνω από την πληγείσα περιοχή. Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια εκδήλωσης και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας, ενώ θα ακολουθήσει και η επιχειρησιακή αξιολόγηση της αντιμετώπισής της.

Όσον αφορά στη σημερινή συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη πυρκαγιών, στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Ανδρο και Μεσσηνία, έχουν διατεθεί και επιχειρούν συνολικά πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και τρία ελικόπτερα CHINOOK.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή Αλεξανδρούπολης – Δαδιάς έχουν διατεθεί και επιχειρούν 90 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», δύο Ομάδες του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» των 10 ατόμων, οκτώ Προωθητές Γαιών, Ισοπεδωτές και Φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και Οχήματα Γενικής Χρήσης, ενώ στη Φυλή – Πάρνηθα Αττικής έχουν διατεθεί και επιχειρούν δύο Προωθητές Γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και Οχήματα Γενικής Χρήσης.

Όσον αφορά στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη πυρκαγιών, σήμερα έχουν διατεθεί 738 άτομα με 369 οχήματα οχήματα για περιπολίες χερσαίας επιτήρησης και 42 άτομα με 21 οχήματα για περιφρούρηση περιοχών. Εξακολουθούν δε να ισχύουν οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για:
  • 70 περίπολα επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (420 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας,
  • Περίπολα για ασφάλιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από 5 – 10 χιλιόμετρα περιμετρικά αυτών σε όλη την επικράτεια,
  • Επιπλέον περίπολα για έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Έβρου και της Ροδόπης, από προσωπικό της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών,
  • Αυξημένη ετοιμότητα στρατιωτικών νοσοκομείων και μονάδων Υγειονομικού.

Διατηρείται, επίσης η ετοιμότητα δύο ωρών για το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί, ενώ το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

«Καθημερινά, 12.500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια (σ.σ. ο αριθμός αφορά στη συμμετοχή προσωπικού καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω επιχειρήσεις πχ μεταξύ άλλων περιπολίες επιτήρησης από 5-10 χλμ στο σύνολο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια, το τεχνικό προσωπικό για τη συντήρηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, το προσωπικό των μηχανημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

«Δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά»

Η φωτιά που μαίνεται στο παρθένο δάσος της Δαδιάς «δεν μπορεί να περιοριστεί», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής, Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο και αυτό προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «χθες συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του Έβρου και έγινε μία ακόμη έκκληση για την ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου».

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ. «Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά. Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα», σημείωσε και κατόπιν ανέφερε πως «το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση. Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών».

Καταλήγωντας, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου επεσήμανε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου, λέγοντας: «Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Χρειάζονται πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This