Κακοκαιρία «Daniel»: Τρεις οι αγνοούμενοι στη Μαγνησία – Βρέθηκαν σώοι δύο Αυστριακοί που είχαν παρασυρθεί από χείμαρρο στο Πήλιο

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι πλημμύρες από την ισχυρότερη κακοκαιρία που έχει βιώσει η χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Must Read

Τρεις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι στη Μαγνησία, την ώρα που ολόκληρος ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επέλασης της  σφοδρής κακοκαιρίας «Daniel».

Συγκεκριμένα, δύο άνθρωποι αγνοούνται στο νότιο Πήλιο, ενώ ούτε ο 42χρονος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όχημα του στον Βόλο νωρίς το μεσημέρι, με τον ανήλικο γιο του μέσα (ο οποίος και διασώθηκε), έχει δώσει μέχρι στιγμής σημεία ζωής. Στο μεταξύ, ένα ζευγάρι Αυστριακών, οι οποίοι επίσης αγνοούνταν στο νότιο Πήλιο, καθώς, φέρεται να είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, από το σπίτι όπου έμεναν στην περιοχή Ξινόβρυση, βρέθηκαν στην κοντινή παραλία μετά από μεγάλη προσπάθεια της ΕΜΑΚ και, ευτυχώς, είναι καλά στην υγεία τους.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τρία άτομα απεγκλωβίστηκαν από σπίτι που είχε πλημμυρίσει στο χωριό Μελάνη στο Πήλιο, με το ρεπορτάζ του thenewspaper.gr να αναφέρει πως απευθύνθηκαν για βοήθεια στην Πολιτική Προστασία, με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής να καταφθάνει στο σημείο μαζί με συνεργείο του δήμου και τον δήμαρχο Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό, οι οποίοι και κατάφεραν να τούς διασώσουν και να τούς μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

 

Στο μεταξύ, το 80% της πόλης του Βόλου έχει μείνει χωρίς ρεύμα, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ενώ το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές να παραμείνουν σπίτι και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, καθώς, όπως τόνισε, η όλη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους.

Ειδικότερα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι δεν είναι μόνο το γεγονός πως έχουν «φουσκώσει» οι ποταμοί και οι χείμαρροι σε Μαγνησία και σε Σκιάθο, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η άσφαλτος που έχει διαβρωθεί αυτές τις περιοχές και σε πάρα πολλά σημεία έχει υποχωρήσει και έχει ήδη «καταπιεί» αυτοκίνητα. Πρόσθεσε δε πως κανείς πολίτης δεν είναι ασφαλής στο δρόμο, ακόμη και αν κινείται με τα πόδια, καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στην περίπτωση που υποχωρήσει. Ακόμη και με όχημα 4Χ4 να κινείται κάποιος, εξακολουθεί να κινδυνεύει να τον «καταπιεί» η άσφαλτος.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» από την χώρα μας και η καταρρακτώδης βροχή που έχει φέρει, συνοδεύεται και από την κατάρρευση ενός θλιβερού ρεκόρ: τα ημερήσια ύψη βροχής στην Κεντρική Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ κάθε προηγούμενη καταγραφή, τουλάχιστον από το 2006. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει ποτέ η Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:45 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο 2020 στην Παλική Κεφαλονιάς, όταν και είχε «χτυπήσει» ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά που έπεσαν σήμερα μέχρι τις 20:45, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Σημειώνεται πως υπήρξαν και μετεωρολογικοί σταθμοί που σταμάτησαν να μεταδίδουν στοιχεία νωρίτερα, λόγω διακοπής ρεύματος από την κακοκαιρία. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται ακάθεκτες, με την Πολιτική Προστασία να έχει προειδοποιήσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα πως η κακοκαιρία αναμένεται να παρουσιάσει νέα έξαρση τις πρωινές ώρες.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για τις πλημμύρες

Με το πέρασμα του «Daniel» να έχει προκαλέσει αμέτρητα προβλήματα στη Θεσσαλία, ενεργοποιήθηκε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που επλήγησαν τις τελευταίες ώρες από τις πλημμύρες.

Το αίτημα της Ελλάδας έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η
διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This