Ακόμη μία νεκρή από την κακοκαιρία Daniel: Καταπλακώθηκε από ξύλα – «Αποκάλυψη» σε Καρδίτσα, Μαγνησία, Πελοπόννησο και Εύβοια

Τι εξηγεί για την καταστροφή ο Ευθύμιος Λέκκας

Must Read

Βιβλική είναι η καταστροφή που έχουν υποστεί αρκετές περιοχές της χώρας, οι οποίες πλήττονται από την κακοκαιρία Daniel και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που την συνοδεύουν. Πριν από λίγη ώρα μία 87χρονη γυναίκα έχασε την ζωή της στην Πάλτση Μαγνησίας, όταν καταπλακώθηκε από ξύλα. Πρόκειται για το δεύτερο θύμα της κακοκαιρίας μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

Χθες, άλλος ένας άνδρας σκοτώθηκε στο Βόλο, ενώ αγνοείται και ένας 35χρονος ο οποίος προσπάθησε να βγει από το αυτοκίνητό του και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «αποκλεισμό του Νώε», αφού οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν μετατρέψει ολόκληρους οικισμούς σε ποτάμια, με τους χειμάρρους που δημιουργούνται να παρασέρνουν στο πέρασμά τους αυτοκίνητα, δέντρα και ό,τι άλλο βρουν, την ώρα που εκατοντάδες κάτοικοι είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

 

Σήμερα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται Μαγνησία, Καρδίτσα αλλά και Πελοπόννησος, με μαρτυρίες κατοίκων να προκαλούν ανατριχίλα. Η έντονη βροχόπτωση που πλήττει την Μαγνησία τα τελευταία 24ωρα είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί στη μέση ο δρόμος που οδηγεί προς το νότιο Πήλιο. Δραματική ήταν η επιχείρηση διάσωσης του οδηγού, με τους άντρες της ΕΜΑΚ να κατεβαίνουν κάτω στο αυτοκίνητο, το οποίο είχε αναποδογυρίσει και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον οδηγό του οχήματος.

Άτομα που βρέθηκαν στο σημείο περιγράφουν πως ο οδηγός βρέθηκε μέσα στον δρόμο που άνοιξε στα δύο. «Είμαι από χθες εδώ, ήρθα από Κακκαβιά και σταμάτησα εδώ. Τώρα το πρωί, περίπου πριν από 1 ώρα, πέρασε αυτό κατευθείαν και δεν σταμάτησε στο τρίγωνο. Τον είδα κάτω, έπεσε στο ποτάμι», ανέφεραν.

«Βοήθεια, είμαστε αποκομμένοι από παντού»

Απ΄την πλευρά της, η κυρία Ηρώ, που μένει στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου απηύθυνε έκκληση για βοήθεια.

«Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, είμαστε αποκομμένοι από παντού. Θέλουμε βοήθεια. Υπάρχει κόσμος που έχει εγκλωβιστεί στο χωριό», είπε, τονίζοντας πως τουλάχιστον 3.500 άτομα βρίσκονται αποκλεισμένα. Πολλές περιοχές στη Μαγνησία, μεταξύ αυτών και ο Άγιος Ιωάννης, δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ η επικοινωνία είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

«Σε λίγο δεν θα υπάρχει επικοινωνία, δεν θα ξέρετε αν ζούμε ή αν θα πεθάνουμε. Το βράδυ το περάσαμε χωρίς ρεύμα. Δεν υπάρχει δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, είναι θαύμα ότι τώρα σας μιλάω», επεσήμανε, ενώ υποστήριξε πως πολλοί βρίσκονται σε πανικό και θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή, ωστόσο οι δρόμοι είναι κλειστοί.

Πυροσβέστης σώζει άνθρωπο στο Κιλελέρ

Τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν από τα λασπόνερα έναν άνθρωπο που κινδύνευε να πνιγεί κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ που βρέθηκε στο σημείο.

Πυροσβέστες επιβιβασμένοι πάνω σε τρακτέρ προσέγγισαν ένα χωράφι όπου ένας άνθρωπος είχε σχεδόν σκεπαστεί από τα νερά. Το περιστατικό συνέβη στον δήμο Κιλελέρ στη Θεσσαλία. Ο πυροσβέστης προσέγγισε τον άνδρα, του φόρεσε σωσίβιο και κράνος και με τη βοήθεια συρματόσχοινου τον τράβηξαν σε ασφαλές σημείο.

Πλημμύρισε τμήμα της εθνικής οδού Καρδίτσας-Λάρισας

Την ίδια ώρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και στην Λάρισα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει τμήμα της Ε.Ο. Καρδίτσας Λάρισας. Στο συγκεκριμένο σημείο έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Καρδίτσα, καθώς ο δρόμος έχει πλημμυρίσει σε ένα σημείο, λίγο πριν το Μαυροβούνι.

https://www.youtube.com/watch?v=JgTANR8CjAc&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2F&embeds_referring_origin=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Κατολισθήσεις στην Κορινθία

Την ίδια ώρα λόγω της έντονης βροχόπτωσης σημειώθηκαν κατολισθήσεις στον νομό Κορινθίας με αποτέλεσμα να κλείσει για κάποια ώρα ο δρόμος προς Επίδαυρος με τον δήμο Τροιζηνίας να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η μετακίνηση προς Κόρινθο γίνεται με μεγάλη προσοχή από την επαρχιακή οδό Γαλατά – Ναυπλίου μέσω Αγίας Ελένης και Τραχειας.

Παράλληλα στις 8:11 εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται σε Μέθανα και Τροιζήνα να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

«Η μετακίνηση σε όλο το Δημοτικό οδικό δίκτυο καθίσταται επικίνδυνη λόγω πολλών μικρών κατολισθήσεων και μεταφοράς φερτών υλικών. Παρακαλούμε κάνετε μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Στην δίνη του Daniel και η Φθιώτιδα

Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε ούτε η Φθιώτιδα με πτώσεις βράχων και φερτών υλών να σημειώνονται στον δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου από την Πτελέα ως το Νεοχωράκι στην περιοχή που κάηκε μέσα στον Αύγουστο. Νωρίτερα, τα ξημερώματα από υπερχείλιση πλημμύρισε και το εργοστάσιο της ΠΑΚΟ στην Ανατολική Φθιώτιδα.

«Ήταν λίγο πριν τις 6:00΄ το πρωί όταν έσπασε το ποτάμι και πλημμύρισαν τα πάντα. Τα ορμητικά νερά πέρασαν το δρόμο και μπήκαν μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου παρασύροντας αυτοκίνητα των εργαζομένων της νυχτερινής βάρδιας. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν οι εργαζόμενοι…», περιέγραψε κάτοικος.

Μήνυμα 112 σε Καρδίτσα και Φάρσαλα για απαγόρευση κυκλοφορίας

Αυτήν την ώρα το επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκεται πάνω από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

Τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους Καρδίτσας και Φαρσάλων ενημερώνοντάς τους ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω της κακοκαιρίας: «Με εντολή της @hellenicpolice απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νομό #Καρδίτσας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κ. Νούσιου τα ποτάμια βρίσκονται στα όρια τους ενώ στην Ε.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας στο ύψος της Συκεώνας έχει διακοπεί η κυκλοφορία καθώς υπάρχουν πολλά νερά στο οδόστρωμα. Υπενθυμίζεται ότι η Καρδίτσα έχει δεχθεί συνολικά 300 χιλιοστά νερό, εκ των οποίων τα 70 είναι από τα μεσάνυχτα και έπειτα.

Μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση περιέγραψε και o δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου στις 6:30 το πρωί, την ώρα που μεταφέρονταν άτομα από τον οικισμό του Αμπελώνα για να μην κινδυνεύσουν από πλημμυρικά φαινόμενα.

«Τα πάντα έχουν πλημμυρίσει», δήλωσε o δήμαρχος Παλαμά περιγράφοντας ότι όλα τα χωράφια είναι γεμάτα νερό που κατευθύνεται προς τους οικισμούς ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρρεια και αυτό επιτείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Παράλληλα, εστάλη μήνυμα 112 και στους κατοίκους των Φαρσάλων.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, εστάλη μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Μαγνησίας, στο οποίο επισημαίνεται ότι παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλον τον νομό.

Στην δίνη της κακοκαιρίας και η Εύβοια

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν σκληρά και την Εύβοια, με σημαντικές επιπτώσεις σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, μαγαζιά και αυτοκίνητα. Η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζει να πέφτει στην Βόρεια Εύβοια αλλά νωρίτερα και στη Νότια Εύβοια, έχει «φουσκώσει» ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα χωριά Πήλι, Αγία Άννα, Στροφυλιά, Μετόχι, Σπαθάρι στη Βόρεια Εύβοια δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού εδώ και ώρες. Χείμαρροι κατέβασαν φερτά υλικά με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να πλημμυρίζουν σπίτια.

Ο δρόμος για τον οικισμό Ρετσινόλακο είναι κλειστός, έχει αέρα πολύ πέφτουν πεύκα στο οδόστρωμα. Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και από την παραλία Αλμυροποτάμου στη Νότια Εύβοια, όπου η κακοκαιρία Daniel ρήμαξε ότι βρήκε μπροστά της, με τα μαγαζιά εστίασης, τα ξενοδοχεία αλλά και τα σπίτια να μετράνε πληγές.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο evima.gr: «Έχουν πλημμυρίσει τα πάντα, πάθαμε τεράστια καταστροφή τόσο νερό δεν έχουμε δει πότε ξανά στην περιοχή μας, έχουμε δέσει με σκοινιά τα αυτοκίνητά μας για να μην τα πάρει το νερό».

Ο μεγάλος όγκος νερού κατάφερε να καλύψει μέχρι και την παραλία του Αλμυροποτάμο.  Συνολικά 20 μηχανήματα του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας, της Περιφέρειας και πυροσβεστικά οχήματα ενεργούν στα σημεία ενώ ενισχύσεις από τη Λαμία φτάνουν στη Βόρεια Εύβοια. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού με πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους, στην περιοχή Γούβες.

Λέκκας: «Επανάληψη του Ιανού»

«Ζήσαμε μια επανάληψη του Ιανού με τη διαφορά ότι ο Ιανός είχε μικρότερα ύψη βροχής», υποστήριξε σε δηλώσεις του σχετικά με την κακοκαιρία ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, δεν έχει καταγραφεί ιστορικά ανάλογο φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά συνδυάστηκε το φαινόμενο της ισχυρής βροχόπτωσης με άλλα συνοδά φαινόμενα, δηλαδή οι κατολισθήσεις, οι διαβρώσεις εδαφών και η μεταφορά αντικειμένων.

Πρέπει μέσα από το φυσικογεωγραφικό πλαίσιο της Μαγνησίας να δουμε τι συμβαίνει τόνισε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε πως είναι διαφορετικό αυτό που συνέβη στο Πήλιο και διαφορετικό αυτό που συνέβη στον Βόλο. Εξήγησε ότι στο ανατολικό Πήλιο υπάρχουν επικληνείς πλαγιές που όταν διαβρώνονται από το πολύ νερό κατολισθαίνουν, ενώ στο Πήλιο υπάρχει μια πολύ μεγάλη λεκάνη 150 τετραγωνικών χλμ, όπου έπεσαν τεράστιος όγκος νερού.

«Αυτός ο όγκος νερού, τα 150 εκατ. τόνοι νερού, δεν μπορούν να απορροφηθούν», τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση με έργα υποδομής να έχουν προληφθεί οι μεγάλες ζημιές απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραλάβουν ό,τι έργα και να έχουμε κάνει όλο αυτό τον όγκο νερού. Όμως μπορούμε να έχουμε μετριασμό των επιπτώσεων αλλά αυτό απαιτεί χρόνο».

Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή: «Θεωρώ ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν μπορούμε να τις εκτιμήσουμε ακόμη».

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This