Νύχτα αγωνίας σε χωριά της Λάρισας λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού – «Βοήθεια, πνιγόμαστε» φωνάζουν στον Παλαμά Καρδίτσας!

Άνθρωποι ηλικιωμένοι ή και με κινητικά προβλήματα παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς τροφή και νερό, τείνοντας χείρα βοηθείας στον (αργοκίνητο) κρατικό μηχανισμό

Must Read

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία, όπου ολόκληρες περιοχές έχουν πλημμυρίσει και θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, παρασύροντας στο θάνατο έξι ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον άλλοι τόσοι είναι επίσημα οι αγνοούμενοι. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κάτοικοι χωριών όπως η Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, η Μαραθέα και ο Κοσκινάς, παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό, φαγητό και ρεύμα, ενίοτε στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών τους που έχουν βυθιστεί στο νερό.

Στον Παλαμά Καρδίτσας, ο οποίος έχει «εξαφανιστεί» σχεδόν ολοκληρωτικά από προσώπου γης, καθώς τα περισσότερα σπίτια του χωριού έχουν βυθιστεί στο νερό, η κάτοικος του χωριού, Χαρά Πετροπούλου, εκπέμπει κραυγή αγωνίας, κάνοντας λόγο για συμπολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ακούει γυναίκες να ουρλιάζουν, ζητώντας βοήθεια.

Πλημμύρες στο νομό Καρδίτσας

«Ακούω φωνές, ακούω γυναικείες φωνές, “βοήθεια, βοήθεια πνιγόμαστε μια βάρκα”. Αυτές οι φωνές ακούγονται από το τρίτο δημοτικό κοντά. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν και φωνάζουν απεγνωσμένα μέσα στην ηρεμία του σκοταδιού. Είναι καινούργιες οι φωνές που ακούω…», λέει και ξεσπά σε κλάματα.

 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο OPEN, διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης στον Παλαμά συνεχίζονται με πλωτά μέσα. Ωστόσο, οι εικόνες που έρχονται στο «φως» τις τελευταίες ώρες από Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών που παγιδεύτηκαν στα ίδια τους τα σπίτια, είναι πραγματικά αδιανόητες.

Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, ακόμα και έγκυες, που είδαν τόνους νερού να πλημμυρίζουν τα χωριά τους και να εισβάλουν στα σπίτια τους, αναγκάζοντάς τους να ανέβουν στις στέγες για να γλιτώσουν, χρειάστηκε να διασωθούν με βάρκες ή από αέρος.

Αρκετοί από τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι, είναι ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι (είτε οι ίδιοι, είτε οι συγγενείς τους) κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στον κρατικό μηχανισμό για βοήθεια, καθώς έχουν μείνει για αμέτρητες ώρες χωρίς τροφή και νερό.

Πλημμύρισε ο Φαρκαδόνας, κινδυνεύουν Αγιά και Αλεξανδρινή

Τρεις φορές ήχησε το 112 μέσα στο τελευταίο τρίωρο, για την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, καθώς, παρά τις προσπάθειες κατοίκων και μηχανημάτων, οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι δεν κατάφεραν να συγκρατηθούν από τα αναχώματα που υπάρχουν στον Πηνειό και τους παραποτάμους του, με αποτέλεσμα υδάτινοι όγκοι να πλημμυρίζουν τις παραποτάμιες περιοχές.

Το πιο πρόσφατο μήνυμα αφορούσε στους οικισμούς της Αλεξανδρινής και της Αγιάς, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να τους εκκενώσουν, με κατεύθυνση προς τον παραθαλάσσιο οικισμό Στόμιο.

Νωρίτερα, μέσω 112 είχε σταλεί μήνυμα προς τους κατοίκους γενικότερα των οικισμών που βρίσκονται «εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων», οι οποίοι καλούνταν να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους, λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, εξάλλου, μέσω 112 είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία προς τους κατοίκους της Φαρκαδόνας και της Λάρισας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τους.

«Έσπασε το φράγμα στην Πηνειάδα. Η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα», δήλωσε λίγο μετά τις 22.30 ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, Βασίλης Κοσμάς. Είπε ακόμα ότι ανοίγουν σχολεία, για να μείνει ο κόσμος το βράδυ και πρόσθεσε ότι το νερό έρχεται συνεχώς προς τα πάνω. «Η νύχτα θα είναι εφιαλτική στην Φαρκαδόνα», είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα έχω μπει 10 φορές σε τρία μέτρα νερό με την βάρκα, για να βγάλω κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς το Κέντρο Υγείας έχει ρεύμα και επίσης ο κόσμος έχει μεταφερθεί στα πιο ψηλά σημεία του χωριού».

Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Βόλο

Με… ζητωκραυγές έγινε δεκτή από τους κατοίκους του Βόλου η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με κατοίκους να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και να πανηγυρίζουν, καθώς είδαν το… φως το αληθινό για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες!

Το γεγονός μετάδωσε «ζωντανά» το OPEN, καθώς την ώρα που ο δημοσιογράφος Αντώνης Τσολναράς συνομιλούσε με κατοίκους για τις συνθήκες που βιώνουν τις τελευταίες ώρες, ξαφνικά άναψαν τα φώτα στον δρόμο και στα σπίτια και μία κυρία ακούστηκε να φωνάζει «ήρθε το φως, ήρθε το φως». Οπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, έχει αποκατασταθεί περίπου το 70% της ηλεκτροδότησης.

Στο Δημοτικό Καταφύγιο Λάρισας τα ζώα από τις πληγείσες περιοχές 

Τις πόρτες του άνοιξε το Δημοτικό Καταφύγιο της Λάρισας, προκειμένου να υποδεχτεί ζώα από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Σε συνεννόηση με τον Δήμο Λαρισαίων και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Ρίτα Απρίλη, τα ζώα που θα μεταφερθούν στο χώρο του Δημοτικού Καταφυγίου Λαρισαίων, θα καταγράφονται, έτσι ώστε να επιστρέψουν είτε στον κηδεμόνα τους, είτε στο αρχικό σημείο περισυλλογής  τους και θα τοποθετείται σήμανση, εφόσον δεν υπάρχει. Προς εθελοντές και φιλοζωικά σωματεία που μπορούν να συνδράμουν στη φροντίδα των ζώων, απευθύνεται παράκληση να αποστείλουν σχετικό mail στο [email protected] ή να καλέσουν στο 2131364020.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες στιγμές. Άνθρωποι και ζώα αγωνίζονται να επιβιώσουν. Οι σκέψεις όλων είναι δίπλα στους ανθρώπους και τα ζώα της Θεσσαλίας. Η αγωνία μας είναι μεγάλη. Είμαστε από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επικοινωνία με Δήμους και καταφύγια στα σημεία που επλήγησαν. Ο Νίκος Μερίτσης ως ανάδοχος του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων του δήμου Τρικκαίων σε εξαιρετική συνεργασία μαζί μας εξ αρχής βρίσκεται με δύο συνεργεία σε όλη την περιοχή των Τρικκαίων και της Πύλης διασώζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα είναι δυνατό και φιλοξενώντας τα στο καταφύγιο του δήμου. Δυστυχώς η ποσότητα και η ορμή του νερού είναι τέτοια που στο πέρασμα του έχει παρασύρει τα πάντα», σημειώνεται στη σχετική ανάρτηση.

Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο καταφύγιο δεν θα μεταφερθούν ζώα από τις κτηνοτροφικές μονάδες του Ριζόμυλου Μαγνησίας, καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» έπληξε ποιμνιοστάσια της περιοχής, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων αιγοπροβάτων από πνιγμό, με τους κτηνοτρόφους να βλέπουν απαρηγόρητοι το βιός τους να καταστρέφεται.

(πηγή φωτο: thenewspaper.gr)
Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This