«Θεσσαλία ώρα μηδέν»: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών της φονικής κακοκαιρίας- Σε οκτώ χωριά δεν έχει πάει κανείς για βοήθεια!

Αγωνία για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους. Υπερχειλίζει ο Πηνειός. Νέο μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από την πλημμυρική ζώνη, συνεχείς εκκενώσεις

Must Read

Έξι νεκροί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οκτώ αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες καταστροφές, χωριά πνιγμένα στο νερό και στη λάσπη, άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Η φονική κακοκαιρία Daniel αφήνει πίσω της εικόνες Αποκάλυψης.

 

Διαστάσεις ασύλληπτης τραγωδίας λαμβάνει η καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Φόβοι ότι ο αριθμός νεκρών, εγκλωβισμένων και αγνοουμένων είναι τεράστιος! Σε οκτώ χωριά της Θεσσαλίας δεν έχει φτάσει κανείς, κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των αγνοουμένων με τους διασωθέντες να κάνουν λόγο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα βυθισμένα χωριά τους. Σήμερα για τρίτη μέρα εκατοντάδες περιμένουν βοήθεια βρεγμένοι και πεινασμένοι ενώ όλη τη νύχτα με βάρκες και σκαπτικά μηχανήματα επιχείρησαν να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα πλημμυρισμένα χωριά οι αρχές. Τα ξημερώματα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

 

Η Λάρισα έζησε μια νύχτα αγωνίας καθώς ο Πηνειός φούσκωσε επικίνδυνα λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που δέχεται εξαιτίας της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος υπερχείλισης. Λαρισαίοι βγήκαν από τα σπίτια τους, κυρίως στις παραποτάμιες περιοχές, ενώ άλλοι βρέθηκαν στις γέφυρες παρακολουθώντας την εξέλιξη της στάθμης του ποταμού. Τα ξημερώματα αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός. Την ίδια ώρα, επειδή ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού, η Πολιτική Προστασία κάλεσε και καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται σε χωριά κοντά στον ποταμό να απομακρυνθούν. Τα ξημερώματα της Παρασκευής αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός.

 

Σε συνενόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων, ο Δήμαρχος Λάρισας κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή Κουτσόχερο και η διαδικασία εκκένωσης ξεκίνησε γύρω στις 22:00 χθες το βράδυ. Επίσης, εκκενώνονται σταδιακά τα χωριά Αμυγδαλέα και Μάνδρα. Τα νερά του Πηνειού απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν την περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στο δρόμο προς τον Τύρναβο. Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό. Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό.

Μηνύματα 112

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα του 112. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού».

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας του 112.

 

 

Μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στην Λάρισα, να απομακτυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται απο την κακοκαιρία Daniel.

 

Δήμος Λαρισαίων: Ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

 

 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού. Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Διαβάστε ακόμα:

Νύχτα αγωνίας σε χωριά της Λάρισας λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού – «Βοήθεια, πνιγόμαστε» φωνάζουν στον Παλαμά Καρδίτσας!

Στο «σκαμνί» της Ε.Ε. η Ελλάδα, για αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να είχαν γίνει από το 2019!

Δύο νεκρές γυναίκες στην Αστρίτσα Καρδίτσας – Έξι τα θύματα από την κακοκαιρία Daniel

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This