Κακοκαιρία: Στους έξι οι αγνοούμενοι – Συνεχείς διασώσεις τη νύχτα – Φόβοι για τον Πηνειό

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Νωρίτερα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς

Must Read

Ακόμα μία δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές της Λάρισας τις οποίες «σάρωσε» η κακοκαιρία Daniel η οποία αφού «θέρισε» ανθρώπινες ζωές, κατέστρεψε περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βύθισε πόλεις και χωριά στο νερό και την λάσπη αποτελεί πλέον παρελθόν για την χώρα μας καθώς πλέον από χτες σταμάτησε να την επηρεάζει.

 

Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής είναι δέκα νεκροί και έξι αγνοούμενοι, σύμφωνα με όσα είπε το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς οι κάτοικοι σε μαρτυρίες τους αναφέρουν πως είδαν πτώματα να επιπλέουν στα νερά και υπάρχουν σοροί μέσα σε σπίτια, ανθρώπων που δεν πρόλαβαν να βγουν!

 

Οι διασώσεις από τις αρμόδιες αρχές και τις ομάδες δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό. Μάλιστα, δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Ο μεγάλος φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της Λάρισας αυτή τη στιγμή είναι ο ποταμός Πηνειός. Χθες το βράδυ τα νερά μπήκαν σε διάφορες γειτονιές με τους κατοίκους να προσπαθούν να προστατευτούν δημιουργώντας αναχώματα με σακιά.

Δείτε μια χαρακτηριστική σκηνή από τις προσπάθειες των κατοίκων:

Για τουλάχιστον 16 με 24 ώρες αγωνίας θα πρέπει να ζήσουν οι κάτοικοι της Λάρισας μέχρι να υπάρξουν τελικές εκτιμήσεις για τον ποταμό Πηνειό, του οποίου τα φουσκωμένα νερά έχουν θέσει τις τελευταίες ημέρες την πόλη σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, «ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα».

 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δεκάδες εθελοντές μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν να γεμίζουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα, στους Αμπελοκήπους, στην περιοχή ΔΕΥΑΛ, στη Φιλιππούπολη, στο Αγιο Θωμά, στον Ιπποκράτη και όπου αλλού χρειαστεί.

Αργά χθες το βράδυ, αυτοψία στη γέφυρα της οδού Κοζάνης, στην εξωτερική κοίτη του Πηνειού, δίπλα από το Αισθητικό Άλσος υπάλληλοι του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργών Ν. Λάρισας.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, οι υπάλληλοι, αφού έλεγξαν το οδόστρωμα της γέφυρας, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί και μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν. Το απόγευμα λήφθηκε η απόφαση από τις αρχές να κλείσει η γέφυρα, ενώ οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό

Συναγερμός στη Λάρισα, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας & από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Χωρίς τρένο

Τουλάχιστον για έναν μήνα εκτιμάται ότι θα μείνει χωρίς τρένο η χώρα καθώς τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η καταστροφή στο σιδηροδρομικό δίκτυο στις πληγείσες περιοχές που εκτείνεται σε μήκος περίπου 50 χιλιομέτρων από τον Δομοκό μέχρι και έξω από τη Λάρισα, είναι τεράστια, ενώ έχει καταστραφεί και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.

Οι ζημιές εκτείνονται από τον σταθμό του Δομοκού μέχρι τον Κραννώνα, περίπου 10 χλμ έξω από τη Λάρισα, ενώ η αποκατάσταση του δικτύου θα χρειαστεί αρκετές ημέρες μετά την υποχώρηση των υδάτων και της λάσπης και θα κοστίσει περί τα 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ. Ο ακριβής χρόνος διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας δεν μπορεί να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή καθώς θα πρέπει να υποχωρήσουν τα νερά ώστε να αποκαλυφθεί το μέγεθος των βλαβών, ενώ θα απαιτηθούν και ανταλλακτικά η προμήθεια των οποίων απαιτεί χρόνο.

Οι καταστροφές στο δίκτυο δεν αφορούν μόνο τις γραμμές, αλλά και τα φωτοσήματα στις κολώνες ηλεκτροδότησης και τους σταθμούς με χαρακτηριστική περίπτωση αυτόν του Δομοκού, ο οποίος κυριολεκτικά θάφτηκε στη λάσπη. Όπως μεταδίδουν σιδηροδρομικοί, ο σταθμός είναι «ξηλωμένος, διαλυμένος, τα πάντα είναι στον αέρα. Όλα τα τεχνικά δωμάτια είναι πνιγμένα στις λάσπες και όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός είναι για πέταμα».

Δεδομένης της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λειανοκλαδίου – Λάρισας –Λιτοχώρου, και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο εξαιτίας των πλημμυρών η Hellenic Train ανακοίνωσε πως και το Σάββατο 9/9/2023 και την Κυριακή 10/9/2023 τα περισσότερα δρομολόγια θα εκτελεστούν με λεωφορεία και επέρχονται οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων.

Ειδικότερα στις γραμμές:

ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι αμαξοστοιχίες Intercity 50,52,60,54 και 56 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ: Οι αμαξοστοιχίες Intercity 51,53,61,55 και 57 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.
ΑΘΗΝΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΑΘΗΝΑ: οι αμαξοστοιχίες 882 και 887 καταργούνται.
ΛΑΡΙΣΑ – ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ: Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.
ΛΑΡΙΣΑ – ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΛΑΡΙΣΑ: Καταργούνται όλα τα δρομολόγια και δεν υποκαθίστανται με λεωφορεία (λόγω απαγόρευσης οδικής κυκλοφορίας)
ΛΑΡΙΣΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΛΑΡΙΣΑ: Μερική κατάργηση σε όλα τα δρομολόγια μεταξύ Λάρισας-Λιτοχώρου (υποκατάσταση με λεωφορείο από Λάρισα ως Λιτόχωρο χωρίς ενδιάμεσες στάσεις).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να συμβουλεύεται τα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (https://tickets.hellenictrain.gr/), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών).

Νωρίτερα οι δηλώσεις για τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Θεσσαλίας

Νωρίτερα και όχι στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθούν πιθανότατα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας.

Η εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού, θα εξαρτηθεί από την επέκταση των καταστροφών που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες.

Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχουν δώσει εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού ώστε να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου υπάρχουν καταστροφές.

Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων.Εν συνεχεία, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για αποζημιώσεις, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράταση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) οι παραγωγοί που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι κάτι το οποίο ζητούσαν τόσο οι οργανώσεις της Θεσσαλίας όσο και οι παραγωγοί που έχουν πληγεί άμεσα καθώς όπως ανέφεραν είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, μιας και καμία υπηρεσία της Θεσσαλίας – και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων- δεν λειτουργούν από την προηγούμενη Δευτέρα που άρχισαν τα εξελίσσονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «ο Λευτέρης Αυγενάκης παρότι είναι κατά των παρατάσεων, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και έτσι αντιμετώπισε θετικά τα σχετικά αιτήματα συλλογικών φορέων του κάμπου».

Πάντως, η εν λόγω παράταση ισχύει αυστηρά για τις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Περιφερειακής Ενότητα Φθιώτιδας.

Τέλος, όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/9/2023.

Δείτε επίσης:

Εξοργιστικές οδηγίες υπουργείου Υγείας στους πλημμυροπαθείς: Δεν έχουν νερό και τους λέει να πλένουν τα χέρια!

Κώστας Αγοραστός: Μεγάλος στα εύκολα, μικρός στα δύσκολα
 
Θεσσαλία ώρα μηδέν: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες πλημμυροπαθών – «Είδαμε πτώματα να επιπλέουν. Υπάρχουν νεκροί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This