Κώστας Αγοραστός: Μεγάλος στα εύκολα, μικρός στα δύσκολα

Την ώρα που η Θεσσαλία πνίγεται, ο περιφερειάρχης νοιάζεται μόνο για τη χρονική μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών μπας και σωθεί πολιτικά

Must Read

Τόσες μέρες που καταστρέφεται η Θεσσαλία και πνίγονται άνθρωποι στη στεριά ο Αγοραστός έχει έναν βαθύ προβληματισμό. Η μοναδική του αγωνία φαίνεται να είναι πώς θα γίνει να πάνε λίγο πιο πίσω χρονικά οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Υστερα από σκέψη ημερών, που προφανώς έγινε η αιτία για να μη βρει χρόνο να εμφανιστεί δημοσίως, όταν όλοι τον αναζητούσαν, κατέληξε χθες ότι ήρθε η ώρα να κάνει την κρίσιμη παρέμβασή του.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο περιφερειάρχης, αφού αφουγκράστηκε τις τωρινές ανάγκες των Θεσσαλών, έτσι όπως κρατιούνται από τα κεραμίδια για να μη βρεθούν στον βυθό της λάσπης, ανακοίνωσε μέσω ΕΡΤ αυτό που περίμεναν εναγωνίως οι εγκλωβισμένοι τα τελευταία 24ωρα. Οχι ότι θα βρει τρόπο η Περιφέρεια να τους πάει κανένα μπουκάλι νερό και κανένα σάντουιτς ή -πολύ περισσότερο- να τους σώσει, αλλά ότι κάνει προσωπικό αγώνα για τους πολίτες του προκειμένου να πετύχει την αναβολή των εκλογών!

Αυτό το μείζον θέμα για τη Θεσσαλία σήμερα ήταν που ανάγκασε τον Αγοραστό να βγει χθες στη δημόσια τηλεόραση. Ηθελε ο περιφερειάρχης να πει τον πόνο του, αυτό που τον καίει πραγματικά. Πώς θα γίνει να ξαναπάρει τις εκλογές για να διασώσει το πολιτικό του μέλλον.

Αναγκαστικά έπρεπε να πει κάτι και για τις πλημμύρες, αλλά ως έμπειρος πολιτικός και φίλος του Μητσοτάκη ακολούθησε τον γνωστό δρόμο του πρωθυπουργού. Εριξε τις ευθύνες αλλού, συγκεκριμένα στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αφού, όπως δήλωσε: «Θέλω να σας πω ότι την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων την έχει η κεντρική διοίκηση, την έχει το υπουργείο. Η Περιφέρεια δεν έχει τους πόρους εκείνους για να κάνει τόσο μεγάλα έργα».

Παραδόξως, ύστερα από μια τέτοια τοποθέτηση ο Αγοραστός ζήτησε λεφτά. Φυσικά από την κεντρική διοίκηση. Είπε, λοιπόν: «Το έχω θέσει το θέμα στο υπουργείο και ζήτησα άμεση χρηματοδότηση για να γίνουν αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα γρήγορα και με ταχείες διαδικασίες. Διότι, αν πάνε με τις συνθήκες κανονικότητας, τα έργα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν μέσα σε χρονικά διαστήματα τέτοια που να επιτρέπουν την επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Εν ολίγοις, ο εκλεκτός του Μητσοτάκη ζητάει λεφτά από τους φορολογουμένους για να κάνει νέα αντιπλημμυρικά έργα, όμως δεν θεωρεί ότι έχει αυτός καμία ευθύνη για όσα έργα έγιναν μετά τον «Ιανό». Την ευθύνη, κατά τον Αγοραστό, την έχει η κεντρική διοίκηση, δηλαδή η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών.

Ο Αγοραστός ήταν αυτός που το 2017 καμάρωνε ότι έφτιαξε γέφυρα σε χρόνο-ρεκόρ, όμως αυτή η γέφυρα αποδείχθηκε τόσο ευάλωτη που τη διέλυσε ο «Ντάνιελ» σε μια στιγμή. Ο περιφερειάρχης είναι αυτός που διαχειρίστηκε το ποσό-μαμούθ των σχεδόν 600.000.000 ευρώ, που δόθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία μετά τον «Ιανό». Πεταμένα λεφτά των φορολογουμένων, όπως επίσης απέδειξε ο «Ντάνιελ».

Ο «τυφώνας Αγοραστός»

«Δεν υπάρχουν καταστροφές, μόνο ευκαιρίες» είναι έτσι κι αλλιώς το μοτίβο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για τον κάμπο, τα βουνά και τις ακρογιαλιές της Θεσσαλίας ο «προφήτης» του πρωθυπουργού είναι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Ο «τυφώνας Αγοραστός, που μπροστά του ο “Ιανός” δεν είναι τίποτα» όπως τον διαφήμιζε ο Κυριάκος πριν από μερικούς μήνες. Και, πράγματι, αυτό που αποδεικνύεται πια περίτρανα είναι ότι στη Θεσσαλία οι καταστροφές γίνονται τελικά ευκαιρίες για νέες καταστροφές…

Ο Αγοραστός, παλιότερα βουλευτής της Ν.Δ., είναι περιφερειάρχης Θεσσαλίας από το 2011. Πάμπολλες οι φυσικές καταστροφές, όπως και αμέτρητα τα χρήματα που έχουν περάσει από την Περιφέρεια. Κι όμως, ο Αγοραστός επί 12 χρόνια το μόνο που διασφάλισε είναι ότι κάθε κρίση θα εξελίσσεται σε μεγαλύτερη συμφορά από την προηγούμενη.

Η κακοκαιρία «Ντάνιελ» είχε προαναγγελθεί εγκαίρως και ήταν εκ των προτέρων γνωστό από τους μετεωρολόγους ότι θα εξελιχθεί σε φαινόμενο μεγαλύτερο από τον «Ιανό». Δεν ήταν στο χέρι του Αγοραστού να σταματήσει τη βροχή. Ομως ήταν και στο δικό του χέρι μια τέτοια αναπόφευκτη κρίση να μην εξελιχθεί σε καταστροφή. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι δεν θωράκισε ποτέ τη Θεσσαλία. Απογοήτευσε τους Θεσσαλούς μετά τον «Ιανό» και συνεχίζει να τους απογοητεύει ακόμα περισσότερο τώρα.

Οι σαθροί δρόμοι, οι «ψεύτικες» γέφυρες και φράγματα, οι αυθαιρεσίες και η αδιαφορία χρόνων για έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά είχαν ως αποτέλεσμα να διαλυθούν κυριολεκτικά όλο το βουνό και η ακτογραμμή του Πηλίου, και ο κάμπος να μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Κάτω από τους τόνους λάσπης στα βυθισμένα χωριά υπάρχουν νεκροί, άγνωστο ακόμη πόσοι.

Ο μεγάλος στο πόστο αλλά μικρός στην ευθύνη Αγοραστός είχε χρόνια μπροστά του και εκατοντάδες εκατομμύρια στη διάθεσή του για να θωρακίσει την ήδη πληγείσα στο παρελθόν Θεσσαλία, για να μπορέσει ο τόπος να αντέξει αυτό που ερχόταν. Εκανε, όμως, μόνο έργα βιτρίνας που δεν απέτρεψαν τίποτα.

Μετά την τωρινή καταστροφή νέος πακτωλός χρημάτων θα εισρεύσει στην Περιφέρεια. Οπως και μετά τον «Ιανό». Δηλαδή, θα έχουμε ξανά απευθείας αναθέσεις, ξανά διαγωνισμούς, ξανά φαραωνικές εξαγγελίες. Και στο τέλος, όπως έγινε με τον «Ιανό», όπως έγινε και τώρα, πάλι οι Θεσσαλοί θα ανέβουν ξανά στις στέγες και θα τρέμουν μέχρι να τους βρουν, αν και όποτε φτάσουν εκεί, οι διασώστες…

Βιογραφικό

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1963. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διδάκτορας του πανεπιστημίου Μπράντφορντ. Στις δημοτικές εκλογές του 1998 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Από το 1999 έως το 2004 ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, ενώ το 2004 εξελέγη βουλευτής Λάρισας με τη Νέα Δημοκρατία, όπως και το 2007. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο 2010 έγινε περιφερειάρχης Θεσσαλίας με ποσοστό 50,56%. Στις εκλογές του Μαΐου 2014 επανεξελέγη περιφερειάρχης, όπως και το 2019.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This