«Αποστολή αυτοκτονίας»: Εμπιστεύτηκαν τις ζωές των Ελλήνων στρατιωτικών στα χέρια παραστρατιωτικών ομάδων

Προχειρότητα, λάθη και μαρτυρίες «φωτιά» που εντείνουν τις υποψίες για το συνέβη με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής

Must Read

Για «αποστολή αυτοκτονίας στη Λιβύη» κάνει λόγο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το φιάσκο στη Λιβύη που στοίχησε τη ζωή σε 5 Έλληνες εθελοντές της ελληνικής αποστολής που θα προσέφερε βοήθεια στους πληγέντες της κακοκαιρίας Ντάνιελ.

Για την τραγωδία την οποία επιβεβαίωσε με μεγάλη καθυστέρηση το ΓΕΕΘΑ κι ενώ τα διεθνή ΜΜΕ έγραφαν ήδη για νεκρούς, δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις, ενώ κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τροχαίο δυστύχημα και «μία χαραμάδα ατυχίας» όπως δήλωσε σε τραυματία ο κ. Φλώρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Data Journalists.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει την επιπολαιότητα με την οποία στήθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς, σε μια περιοχή που όπως αναφέρει «επικρατεί χάος, αφού εκεί έχουν βρει καταφύγιο ο ISIS, οι διακινητές παράνομων μεταναστών και Ρώσοι μισθοφόροι».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ΕΚΑΒ και ΕΜΑΚ αρνήθηκαν να αναλάβουν την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού, όχι μόνο εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλία αλλά και εξαιτίας του υψηλού ρίσκου στη Λιβύη. Τελικά την αποστολή ανέλαβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το ΓΕΕΘΑ να δίνει σήμα την 14η Σεπτεμβρίου.

Τα στελέχη του Υγειονομικού που επιλέχθηκαν ήταν οι Επισμηναγός Ελευθερία Ανδρεαδάκη και η αντιπλοίαρχος Γλυκερία Μεμεκίδου, ωστόσο τα Γενικά Επιτελεία δεν ενημερώθηκαν ποτέ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εντολή ήταν προφορική, αλλά αυτό στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάτι το αδιανόητο» τονίζεται στο δημοσίευμα. Μέσα σε 24 ώρες, επιλέχθηκαν και 11 αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι θα συνόδευαν την ανθρωπιστική βοήθεια, με το  C-130 να απογειώνεται για Λιβύη.

Όπως αναφέρουν οι DJ, λόγω έλλειψης χρόνου δεν εστάλη ομάδα για να κάνει ανίχνευση της περιοχής, το λεγόμενο Human Intelligence που δίνει πληροφόρηση για την κατάσταση και τις συνθήκες. Μάλιστα την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής ανέλαβαν παραστρατιωτικές ομάδες, δηλαδή εμπιστευτήκαμε τις ζωές των στρατιωτικών μας σε ξένα χέρια «ένοπλων ατάκτων». Επιπλέον, η δημοσιογραφική ομάδα τονίζει ότι ότι δεν είχε γίνει ούτε η απαραίτητη ρύθμιση για να πάνε οπλισμένοι οι αλεξιπτωτιστές μας.

Στα σοβαρά ερωτήματα που τίθενται είναι και η αλλαγή του σχεδίου της προσγείωσης της ελληνικής αποστολής, επειδή η οι Λύβιοι ανέφεραν προβλήματα στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να προσγειωθούν στη Βεγγάζη, κάτι που το ΓΕΕΘΑ δέχτηκε χωρίς αντίρρηση.

«Γιατί δεν υπήρξε απολύτως καμία πρόβλεψη ώστε να υπάρχουν θωρακισμένα οχήματα για τη μεταφορά των στρατιωτικών μας και τελικά στοιβάχτηκαν σε ένα λεωφορείο που κινούνταν με υγραέριο; Μαζί και οι 11 αλεξιπτωτιστές που υποτίθεται είχαν αποστολή να προστατεύσουν το ιατρικό προσωπικό» διερωτώνται οι DJ.

Παράλληλα, στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, γίνεται αναφορά σε μαρτυρίες επιζώντων οι οποίοι λένε ότι δεν αισθάνθηκαν την σύγκρουση, παρά μόνο είδαν τη δυνατή έκρηξη. Το λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σαν να είχε δεχτεί επίθεση η ελληνική, ενώ η κίνηση των ανταρτών να απομακρύνουν γρήγορα το κατεστραμμένο όχημα, προκάλεσαν υποψίες και προβληματισμό. Σημειώνεται ότι στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που έδειχναν ότι το λεωφορείο είχε τρύπες, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από σύγκρουση.

Κι ενώ η κυβέρνηση που δεν γνώριζε καλά καλά ούτε τον αριθμό των τραυματιών, άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μέσα σε λίγες ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, βγήκε να διαβεβαιώσει ότι σίγουρα πρόκειται για τροχαίο δυστύχημα…

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This