Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Αυτοψία σε 1,2 στρέμματα στις πληγείσες περιοχές – Αναλυτικά η έκθεση

Συντάκτης: Newsroom

Βαρύνουσας σημασίας είναι η έκθεση που παρουσίασε ομάδα του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από αυτοψίες σε 1,2 εκατ. στρέμματα εκτάσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

«Μετά την απομάκρυνση των υδάτων φάνηκε καθαρά ότι τα εδάφη δέχθηκαν φερτά ιζήματα μικρού πάχους (<15-20 εκατοστά) ιλυοαργιλοπηλώδους υφής και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην κατεργασία και καλλιέργειά τους την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Αυτό φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις όπου οι γεωργοί προβαίνουν σε κατεργασίες όπως όργωμα και καλλιεργητή, χωρίς κανένα πρόβλημα», επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι καθηγητές Νίκος Δαναλάτος και Κυριάκος Γιαννούλης, μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως για παράδειγμα τα εδάφη στην άκρη χωραφιών, όπου οι χείμαρροι έβρισκαν εμπόδιο στη ροή τους, π.χ. στην εθνική οδό (Μοσχοχώρι, Νέα Λεύκη -Κουσμπασανιώτης, κλπ), καθώς και σε αρκετές περιπτώσεις όπου η ροή ήταν αρκετά τυρβώδης στο πεδίο πλημμυρών του Ενιπέα (Ευύδριο) και του Πηνειού (Πηνειάς, Κεραμίδι, Βλωχός, κλπ) και σε αποστάσεις έως 300 μέτρων από τις κοίτες του ποταμού/χειμάρρου. Κάποια χωράφια μικρής έκτασης ήταν εξ ολοκλήρου στο πεδίο πλημμυρών καλυμμένα με παχύ στρώμα λάσπης εκεί όπου οι χείμαρροι είχαν αυξήσει την κοίτη τους (Περιβόλι, Ν. Καρυές, Ν. Λεύκη).

Οι εκτάσεις αυτές είναι διάσπαρτες σε πολλές περιοχές (π.χ. Αμπελιά Φαρσάλων, Βρυσιά, Σταυρό, Γεφύρια, στην περιοχή του Κέδρου και πιο συγκεκριμένα Καληδόνι κτλ.) και εκτιμάται ότι η συνολική τους έκταση δεν ξεπερνά τα 18.000 στρέμματα επί συνόλου των κατακλυσμένων γαιών (περί το 2% του συνόλου). Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές όμως το ίζημα σπανίως υπερβαίνει σε πάχος τα 50 εκατοστά, οπότε και στις περιπτώσεις αυτές τα εδάφη θα είναι πλήρως κατάλληλα προς καλλιέργεια μετά από βαθιά άροση και ενσωμάτωση με το υπόστρωμα.

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν προς το καλύτερο τις αρχικές μας εκτιμήσεις», τονίζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ και εκτιμούν ότι κανένα έδαφος δεν θα ακυρωθεί από τις πλημμύρες. Στην αυτοψία δεν περιλαμβάνονται αρκετές περιοχές που επηρεάζονται από τους χειμάρρους σε Πύλη, Μουζάκι, παραπόταμο Τρικάλων και την Περιοχή Γυρτώνης – Μακρυχωρίου – Συκουρίου που έχει κάποια ρέματα που καταλήγουν στον Πηνειό.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και θα είναι κατάλληλα για καλλιέργειες

Στο πλαίσιο της έκθεσης επισημαίνεται ότι αρκετές εκτάσεις βρίσκονταν ακόμα κατακλυσμένες (Βλοχός, Κεραμίδι, Μεταμόρφωση, κλπ) την ημέρα της αυτοψίας. Προφανώς το έδαφος θα καθυστερήσει αρκετά να έλθει στο ρώγο και δεν προβλέπεται η δυνατότητα να προετοιμαστούν για καλλιέργεια και σπορά χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο όμως ότι και τα εδάφη αυτά θα είναι κατάλληλα -από πλευράς φερτών υλικών- την προσεχή καλλιεργητική περίοδο για να υποδεχθούν εαρινές καλλιέργειες, διαπιστώνουν οι καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δυστυχώς, μεγάλες εκτάσεις εκτιμούν, που βρίσκονται κατακλυσμένες στην ανατολική Θεσσαλική πεδιάδα (Νίκη, Αρμένιο, Σωτήριο, Στεφανοβίκειο, κλπ) θα αργήσουν πολύ να περιέλθουν σε κατάσταση να δεχθούν οποιαδήποτε κατεργασία. Ο όγκος νερού που περιέχεται εντός του αναχώματος είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το ρυθμό απορροής, εκτός εάν εφαρμοσθούν δραστικές λύσεις κένωσης των υδάτων. Αντίθετα τα ύδατα εκτός του αναχώματος (Τ2) υποχωρούν σταδιακά μέσω κατείσδυσης και εξάτμισης, και διαφαίνεται ότι τα εδάφη αυτά θα μπορούν να καλλιεργηθούν την προσεχή καλλιεργητική περίοδο με εαρινές καλλιέργειες.

Ως προς τις καλλιέργειες οι δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζουν:

– Μεγάλο μέρος της βαμβακοκαλλιέργειας έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Τα φυτικά άτομα έχουν χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα με επίγεια ή δορυφορική εικόνα. Οι καλλιέργειες αυτές πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως.

– Σε αρκετά χωράφια υπάρχει βαμβάκι που έχει επηρεαστεί πολύ αλλά δεν έχει πλήρως καταστραφεί. Έχουν χαθεί τα καρύδια στη βάση του στελέχους, υπάρχει αναβλάστηση και θα χρειαστεί pix, και δεδομένης της επερχόμενης κακοκαιρίας θα είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες συγκομιδής έως αδύνατες σε αρκετές περιπτώσεις. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι μπορεί να συγκομισθεί μέρος του προϊόντος αλλά με υποβαθμισμένη ποσότητα και ποιότητα.

– Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να συγκομισθεί προϊόν με μικρό ποσοστό απώλειας.

– Μεγάλες εκτάσεις με καλαμπόκι παρουσιάζονται να είναι συγκομίσιμες. Προφανώς το καλαμπόκι είχε προλάβει να ωριμάσει στα τέλη Αυγούστου πριν από την καταιγίδα. Έτσι, στις περιπτώσεις που το νερό δεν έφτασε να καλύψει τον καρπό (ρόκα), φαίνεται ότι το προϊόν θα είναι εφικτό να συγκομισθεί όταν μπορέσουν να οι αλωνιστικές μηχανές να μπουν στον αγρό. Λόγω όμως του μεγάλου κινδύνου αφλατοξινών, καμία παραγωγή δεν πρέπει να συγκομισθεί εάν δεν προηγηθεί αυστηρός δειγματοληπτικός έλεγχος. Σε περίπτωση προσβολής η καλλιέργεια πρέπει να καταστραφεί και να αποζημιωθεί πλήρως ή να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας.

– Σε πολλά βαμβακοχώραφα υπάρχει ακόμα αρδευτικός εξοπλισμός στάγδην άρδευσης που οι γεωργοί δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν. Σε πολλά χωράφια τα ορμητικά ύδατα παρέσυραν μέρος ή όλον τον εξοπλισμό αυτό, και τον κατέστρεψαν ενώ σε μερικές περιπτώσεις η δύναμη του νερού παρέσυρε και αναποδογύρισε ακόμα και καρούλια άρδευσης, αγροτικά αυτοκίνητα, κλπ.

– Πολυετείς καλλιέργειες (αμυγδαλιές, καρυδιές, κλπ) στα εδάφη που κάλυψαν τα νερά της Κάρλας δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα την έλλειψη διαθεσιμότητας οξυγόνου στο ριζόστρωμα και θα καταστραφούν. Προφανώς οι γεωργοί θα πρέπει να αποζημιωθούν όχι μόνο για την φετινή εσοδεία αλλά και για το νέο φυτικό υλικό και τα έτη που αυτό θα αποδώσει πλήρη παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για τα ακτινίδια της περιοχής του δέλτα Πηνειού που επλήγη.

Συμπερασματικά οι δύο επιστήμονες τονίζουν πως σχεδόν στο σύνολο των εδαφών εντός του πεδίου πλημμυρών του Πηνειού και των παραποτάμων αυτού γίνεται καλλιέργεια ετήσιων ειδών, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις καλλιεργούνται πολυετείς καλλιέργειες, π.χ. αμπέλια, πυρηνόκαρπα, κλπ. Είναι αντιληπτή η ανάγκη επέκτασης της καλλιέργειας γονίμων γαιών αλλά ειδικά στην περίπτωση καλλιέργειας πολυετών καλλιεργειών, πρέπει οι γεωργοί να είναι ενήμεροι για τον κίνδυνο καταστροφής των καλλιεργειών τους όταν αυτές βρίσκονται εντός της ανωτέρω γεωμορφολογικής ζώνης (flood plain).

Όλοι οι αποστραγγιστικοί αύλακες πρέπει το ταχύτατο δυνατόν να καθαριστούν από φερτές ύλες, αδρομερή υλικά, βλάστηση και λοιπά εμπόδια (κορμούς, σκουπίδια, κλπ) ώστε να βρεθούν στο 100% της παροχευτικής των ικανότητας πριν την έλευση των βροχών του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

«Το Εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στους πληγέντες από τον καταστροφικό “Daniel” γεωργούς και κτηνοτρόφους Θεσσαλίας. Το Εργαστήριο είναι στη διάθεση των συμπολιτών μας για οιασδήποτε μορφής πληροφόρηση-ενημέρωση στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων του Εργαστηρίου αφιλοκερδώς», δήλωσε ο κ. Δαναλάτος κλείνοντας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποχωρεί η κακοκαιρία την Τετάρτη – Άνοδος της θερμοκρασίας και σποραδικές βροχές

Ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας την Τετάρτη με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Από το μεσημέρι και μετά στα δυτικά και τα κεντρικά...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του ΟΠΑΠ Τζόκερ είναι οι εξής: 1, 11, 20, 23, 42, με Τζόκερ το 8.Σημειώθηκε για πολλοστή φορά τζακ ποτ...

Κινηματογραφική καταδίωξη και χειροπέδες σε σεσημασμένο Αλβανό στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής συνελήφθη το πρωί της Τρίτης έπειτα από καταδίωξη στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για έναν 36χρονο σεσημασμένο κλέφτη, ο...

«Πέντε χρόνια βασανιστικά και εφιαλτικά» – Το σπαρακτικό μήνυμα της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη

Σαν σήμερα το 2018 η Ελένη Τοπαλούδη βιάστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε στο Ρόδο, με τη χαροκαμένη μάνα της, κυρία Κούλα Αρμουτίδου, να κάνει λόγο...

Συλλογή υπογραφών υπέρ του Εθνικού Αστεροσκοπείου από σπουδαία ξένα Πανεπιστήμια – Η επιστολή στον...

Οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου χαρακτηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπαχθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «λανθασμένη και «επικίνδυνη για...

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνοντας σύμφωνα με την ΕΜΥ κατα τόπους τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα δρομολόγια των...

Ο φαντομάς βιαστής του TikTok κυκλοφορεί ελεύθερος με την ανοχή του ΤΑ Νίκαιας

«Σταρ» της πλατφόρμας ο 24χρονος Ρομά που κατηγορείται για αρπαγή και ομαδική σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης

Λύκος κατασπάραξε πόνυ μέσα σε Ιππικό Σύλλογο στις Σέρρες

Συχνά είναι πλέον στις Σέρρες τα περιστατικά με πεινασμένους λύκους, που δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και σε... πόνυ.Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη στις εγκαταστάσεις...

Αυστηροποιούνται οι ποινές για εμπρησμούς, σοβαρά τροχαία και ενδοοικογενειακή βία – Οι νέες αλλαγές...

Το πακέτο μέτρων για τη δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, το οποίο περιλαμβάνει αυστηροποίηση ποινών σε πολλά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί...

Ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού

Η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τελέσθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, παρουσία του αρχηγού ΓΕΝ...

Συνελήφθη 16χρονος αλλοδαπός για παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών στο Μοναστηράκι – Αναζητείται ένας ακόμη

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΡΑΣΗ συνέλαβαν στο Μοναστηράκι έναν 16χρονο αλλοδαπό, ο οποίος μαζί με τον συνεργό του που αναζητείται, παρενόχλησαν σεξουαλικά και επιτέθηκαν φραστικά...

Επίθεση συμβολαιογράφων στo υπουργείo Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Αποχή αποφάσισαν έως 11 Δεκεμβρίου

Αντιδρώντας σε όσα σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και για αθέτηση υποσχέσεων οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν την Τρίτη να απόσχουν από τα καθήκοντά τους...

Σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σε Αχαΐα και Ηλεία – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία στην Δυτική Ελλάδα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για ραγδαία επιδείνωση το βράδυ της Τρίτης. Οι...

Έβγαλαν ξανά στον δρόμο τον 81χρονο ανάπηρο παππού στην Χαλκιδική 

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο του συνταξιούχου κ. Θεόφιλου Τζοχουνίδη στη Χαλκιδική, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και έμεινε ξανά στον δρόμο,...

Θύμα ομαδικού βιασμού από 18 αλλοδαπούς καταγγέλλει πως έπεσε 20χρονη

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση ερευνά η Ελληνική Αστυνομία έπειτα από σχετική καταγγελία. Μια 20χρονη κατέθεσε στος Τμήμα Ασφαλείας Κολωνού ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τουρισμός για όλους»: Περισσότεροι δικαιούχοι

Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, δήλωσε η Κεφαλογιάννη. Τι είπε για βραχυχρόνιες μισθώσεις και επιδοτήσεις ξενοδοχείων

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Έβγαλαν ξανά στον δρόμο τον 81χρονο ανάπηρο παππού στην Χαλκιδική 

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο του συνταξιούχου κ. Θεόφιλου Τζοχουνίδη στη Χαλκιδική, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και έμεινε ξανά στον δρόμο,...

Περίεργη δήλωση Γεραπετρίτη για το «άκυρο» του Σούνακ στον Μητσοτάκη – Τι κρύβουν;

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον...

Market Pass: Αυτές είναι οι ημερομηνίες των νέων πληρωμών

Πώς διαμορφώνεται το ποσό της επιδότησης

Δημοσκόπηση: Κασσελάκης ή Ανδρουλάκης για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν μέσω της σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί την δεύτερη θέση, στην...

Ο Σούνακ «άδειασε» τον Μητσοτάκη δύο φορές – Στέλνει σαφές μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε «στο παρά πέντε» την προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Εκφράζω την ενόχλησή μου» δήλωσε ο Κυριάκος που άφησε να εννοηθεί πως αιτία ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Απίστευτη καταγγελία δανειολήπτριας που πήγε να εξοφλήσει το δάνειο – Τι της ζήτησαν

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες δανειοληπτών σε βάρος των funds, που από την μία στιγμή στην άλλη τροποποιούν όρους και προϋποθέσεις. Αυτήν την φορά...

Αδιανόητο: Ο Σούνακ αρνήθηκε να δει το φως του!

Την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το μεγαλείο του Έλληνα μύθου, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.Δυστυχώς, ο Βρετανός πρωθυπουργός έπεσε...

Ο φαντομάς βιαστής του TikTok κυκλοφορεί ελεύθερος με την ανοχή του ΤΑ Νίκαιας

«Σταρ» της πλατφόρμας ο 24χρονος Ρομά που κατηγορείται για αρπαγή και ομαδική σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης

«Κλαίει» όλη η Βρετανία: Ο Σούνακ… έπεσε στα μάτια του Πορτοσάλτε!

Με το φιάσκο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο ασχολήθηκαν σήμερα στον ΣΚΑΪ, έχοντας υψώσει προστατευτικό τοίχος στον Έλληνα Πρωθυπουργό και βάλλοντας ασταμάτητα...

Άφωνος ο Ερντογάν με αυτό που έκανε ο Κυριάκος στο Λονδίνο!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προέβη σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου σε μία περίοδο μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υπολείπεται 20 μονάδες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Ηλεκτρολόγος ασελγούσε σε πτώματα γυναικών επί 15 ολόκληρα χρόνια!

Δεκάδες πτώματα γυναικών διαφόρων ηλικιών είχε βιάσει ο Ντέιβιντ Φούλερ στο νεκροτομείο δημόσιου νοσοκομείου στο ανατολικό Σάσεξ της Βρετανίας, καθώς επί 15 ολόκληρα χρόνια μπαινόβγαινε στο κτήριο χωρίς να...

Καθηγητής προκαλεί… Ρίχτερ πριν τον Εγκέλαδο: «Σεισμός 7,4 Ρίχτερ. Είναι επικείμενος, δεν είναι αστείο»!

Ο Νατσί Γκορούρ είναι συνταξιούχος καθηγητής γεωλογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (İTÜ) και μέλος της τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών  και έχει κάνει έργο ζωής το να προειδοποιεί την Τουρκία...

Τσάμπιονς Λιγκ: Περιγραφή, φάσεις και γκολ από όλους τους αγώνες της Τρίτης

Απίστευτη νύχτα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Σίτι έχανε στο γήπεδό της με 2-0 από τη Λειψία, αλλά κατάφερε να πάρει το «τρίποντο« με αντεπίθεση στο β' μέρος και νίκη...