Δραματικές ώρες στην Εύβοια: Κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν!

Χωριά έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι έχουν γίνει «ποτάμια» - Προβλήματα και σε Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία

Must Read

Σκηνές που θυμίζουν έντονα την κακοκαιρία Daniel εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στην Εύβοια η οποία μέχρι στιγμής έχει δεχθεί την «μανία» της κακοκαιρίας Elias και δέχεται μεγάλο όγκο νερού.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι άνθρωποι έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών για να σωθούν, όπως ακριβώς έγινε και στην Θεσσαλία. Ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί κάτω από τη λάσπη και το νερό, σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι καθώς έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν σταδιακά από αύριο το πρωί. 

Δείτε βίντεο:

Στο χωριό Κυμάσι η κατάσταση είναι δραματική σύμφωνα με τους κατοίκους γιατί υπερχείλισε ο ποταμός και τα πάντα έχουν πλημμυρίσει.

«Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου που είναι και ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες», αναφέρει χαρακτηριστικά στο evima.gr.

 

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκαλέσει τα έντονα φαινόμενα και στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας με πλημμύρες και δρόμους να είναι σαν «χείμαρροι».

Οι κάτοικοι φοβούνται για την υπερχείλιση των ποταμών που θα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο τραγική. Τα ποτάμια είναι ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο.

Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται και ο δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού. Συγκεκριμένα, δρόμοι έχουν πλημμυρίσει όπου και σπίτια ενώ η πυροσβεστική παρεμβαίνει γγια απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς κατοίκων, σύμφωνα με το eviathema.

Ζημιές υπάρχουν και σε αρκετά ακόμα χωριά της Εύβοιας όπως στα Πευκί, Ταξιάρχης, Αγιόκαμπος, Ασμήνιο.

Δείτε βίντεο:

 

Την ίδια στιγμή, ο αντιπεριφερειάχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαΐδίτης, σε δηλώσεις του, συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτές να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού.

«Είμαστε στο κόκκινο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ζητήσαμε ενισχύσεις από την ΕΜΑΚ από τη Λαμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενίσχυση δυνάμεων 

Ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού το οποίο πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Όπου έχει χρειαστεί, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων.

Συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα.

Τα προβλήματα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στην Φθιώτιδα, ο παράδρομος της Εθνικής Οδού στη γέφυρα Αλαμάνας λίγο πιο έξω από τη Λαμία πλημμύρισε καθώς υπερχείλισε παραπόταμος του Σπερχειού με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει.

Στο κέντρο της πόλης η δυνατή βροχή έπεφτε από τις 5.30 δημιουργώντας προβλήματα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ,  οι κάτοικοι για να προστατέψουν τις περιουσίες τους έστησαν πρόχειρα αναχώματα.

 

Παράλληλα, επικίνδυνη είναι η διέλευση και στο δρόμο Λαμίας – Στυλίδας αλλά και στο ύψος του ΚΕΥΠ όπου έχουν συσσωρευτεί νερά.

Στη Ιτέα Φωκίδας, τεράστιος όγκος νερού κατέβηκε από τη Γκιώνα και κατέληξε στην περιοχή της Κίρρας. Στα Φάρσαλα φερτά υλικά απομακρύνονται από τον ποταμό Ενιπέα υπό τον φόβο υπερχείλισης.

Στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο Ξυλόκαστρο έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες μήλου από τις οποίες ζουν 100 περίπου οικογένειες. Την ίδια ώρα, η στάθμη του ποταμού Σύθα φουσκώνει επικίνδυνα εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This