«Λουκέτο» στο ΟΑΚΑ: «Είχε πέσει κομμάτι 80 κιλών, έμπαιναν βίδες στα σίδερα!» καταγγέλλει πρώην πρόεδρος

«Έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται πιο τακτικά» τονίζει καθηγητής του ΕΜΠ - Μεταφέρεται ο εξοπλισμός

Must Read

Πρόβλημα ελλιπούς συντήρησης «βλέπουν» οι ειδικοί αλλά και όσοι βρέθηκαν στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) το οποίο έκλεισε χθες με απόφαση της κυβέρνησης καθώς σε έρευνα που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ εντοπίστηκαν προβλήματα στην στατικότητα.

«Έχει πέσει κομμάτι 80 κιλών»

Για τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΚΑ Πέτρο Γαλακτόπουλο, η συντήρηση στις εγκαταστάσεις, αλλά και το στέγαστρο του Καλατράβα ήταν ανύπαρκτη.

Μάλιστα αποκάλυψε πως κάποια στιγμή είχε πέσει ένα βαρύ κομμάτι στο στάδιο και ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα.

«Είχε πέσει ένα κομμάτι σίδερο, βάρους 80 κιλών και από το ύψος που έπεσε, έγινε 1,5 τόνος», είπε σήμερα σε συνέντευξή του στον Ant1.

O κ. Γαλακτόπουλος περιέγραψε την κατάσταση του σταδίου στα χρόνια της δικής του προεδρίας.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ και μέχρι να το δούμε με τους υπαλλήλους και του συνεργάτες μου, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα. Όλα τα μεταλλικά έπρεπε να ελέγχονται 10 ή 12 χρόνια», είπε.

Σχετικά με το αν έμπαιναν βίδες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του απάντησε:

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες “έκοβαν”. Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος.

Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια, καθώς είχε λήξει η προθεσμία της συντήρησης. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν. Έστελνα συνεχώς έγγραφα, αλλά δε λάμβανα απάντηση. Τότε δεν είχαμε ιδέα ότι μπορεί να έπεφτε».

Δείτε βίντεο:

 

Μεταφέρεται ο εξοπλισμός

Λίγες μόλις ώρες μετά την εκτέλεση της απόφασης για το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) νωρίτερα σήμερα το πρωί φορτηγά και αυτοκίνητα ομάδων βρέθηκαν στον χώρο για να πάρουν τον αθλητικό εξοπλισμό και να τον μεταφέρουν.

Δείτε βίντεο:

 

«Έπρεπε να γίνονται τακτικότεροι έλεγχοι»

Για τις κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ΟΑΚΑ που θα είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμό του μίλησε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Συγκεκριμένα είπε στο OPEN:

«Η συνήθης τακτική σε τέτοια έργα είναι να γίνεται συνεχής παρακολούθηση και, μάλιστα, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία. Η πρακτική λέει ότι γίνεται έλεγχος με διάφορες μεθόδους και μάλιστα υπάρχει τεχνολογία, με την οποία μπορείς να εντοπίσεις πού υπάρχει πρόβλημα και το μέγεθός του. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνεις προτού επιδεινωθεί και το επισκευάζεις γιατί αν δεν παρέμβεις άμεσα και το αφήσεις, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει και μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερο κόστος».

O κ. Σπανός υποστηρίζει πως «έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται τακτικά εδώ και χρόνια. Οι φθορές, οι ελλείψεις κ.λπ. δεν έχουν φροντιστεί όπως θα έπρεπε και είναι ένα θέμα ευρύτερο των υποδομών. Σε άλλες χώρες υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση και έλεγχος των υποδομών. Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποιο ατύχημα από αυτό το γεγονός και πρέπει να μας γίνει μάθημα να αρχίσουμε να ψάχνουμε και σε άλλες κατασκευές».

Και κατέληξε:

«Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΟΑΚΑ και πρέπει να παρέμβουμε ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του κτιρίου. Οπωσδήποτε το κόστος για την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης είναι πολλαπλάσια μικρότερο αν δεν φροντίσεις να παρέμβεις έγκαιρα στα προβλήματα που διαπιστώνονται».

Δείτε βίντεο:

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης.

Ειδικότερα:

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή την απόφαση για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο για θέματα στατικότητας των Στεγάστρων Καλατράβα, δηλώνει τα εξής:

  • Πάγια θέση της είναι, ότι εκτός από την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τη συντήρηση τους προκειμένου να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να φιλοξενούν με ασφάλεια τους αθλητές και τις αθλήτριες. Παράλληλα να εξοπλίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εξέλιξη του κάθε αθλήματος.
  • Συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακινδυνεύεται.
  • Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ.
  • Επισημαίνει ότι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τους χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This