Σ. Λουκίδης: «Έχουμε ασθενείς με long covid, βγαίνουν θετικοί και έχουν συμπτώματα 6-7 μήνες μετά»

Must Read

Προβληματισμός επικρατεί στην ιατρική κοινότητα, αφού έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, στους οποίους επιμένουν τα συμπτώματα. Πρόκειται για ασθενείς που είχαν νοσήσει πριν από 6-7 μήνες και εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σύνδρομο Long Covid. Οι γιατροί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα επίμονα συμπτώματα, με συνέπεια οι ασθενείς να κατακλύζουν τις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογική Εταιρείας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν». Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, πρόκειται για ασθενείς με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον κορωνοϊό.

«Αυτό που βλέπουμε και απασχολεί τις κλινικές μας είναι νοσηλευόμενοι, που δεν μπορούν να “καθαρίσουν” από τον ιό επί 6 ή ακόμα και 7 μήνες. Αυτό είναι το πραγματικό Long Covid. Aυτό δηλαδή που έχουμε το οριοθετήσει τους τελευταίους 6 μήνες, με τους βαριά ανοσοκατεσταλμένους αρρώστους -που έχουν αιματολογικές κακοήθειες ασθενείς και παίρνουν βαριά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα- οι οποίοι κολλάνε COVID και δεν μπορούν να καθαρίσουν από τον ιό», σημειώνει ο γιατρός.

Οι ασθενείς με σύνδρομο Long Covid μπορεί να παρουσιάσουν εμμένοντα συμπτώματα σε οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού , ενώ εμφανίζουν πολύ συχνά παρατεταμένο πυρετό ή δέκατα, απώλεια βάρους, αλλεργίες, ανοσμία και αγευσία, χρόνια άλγη κλπ. Ωστόσο, το στοιχείο που ανησυχεί τους γιατρούς είναι το ότι οι ασθενείς αυτοί δεν αρνητικοποιούνται μήνες μετά την αρχική τους νόσηση.

«Έξι μήνες ανοσοκατεσταλμένος και με αιματολογική κακοήθεια»

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λουκίδης, στο «Αττικόν» υπάρχει νοσηλευόμενος επί 6 μήνες ανοσοκατεσταλμένος και με αιματολογική κακοήθεια ασθενής, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να βγαίνει με το μοριακό τεστ, θετικός.

«Ο άνθρωπος αυτός κόλλησε τον Απρίλιο και δεν βγήκε ποτέ αρνητικός στο μοριακό τεστ, με PCR. Ο άνθρωπος έχει πυρετούς, διηθήματα στον πνεύμονα στην αξονική του κι ένα σωρό άλλα. Και τα τεστ του, συνεχόμενα θετικά. Εγώ δεν πιστεύω ότι μεταδίδει, αλλά πώς μπορώ να τον βάλω με τους υπόλοιπους ασθενείς όταν έχει μοριακό τεστ στους 17 κύκλους, που σημαίνει ότι είναι υψηλής μεταδοτικότητας. Δεν μπορώ να τον βάλω δίπλα στον καρκινοπαθή ή σε ασθενή με άλλα προβλήματα υγείας», εξηγεί ο γιατρός.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με Long Covid, δεν φαίνεται να υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική βοήθεια. «Δεν μπορούμε να τους “καθαρίσουμε” αυτούς τους ασθενείς. Τους χορηγούμε φάρμακα και προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε την άμυνα, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Και έχουμε αρκετούς τέτοιους ασθενείς πλέον», τονίζει.

«Δεν ανταποκρίνονται θετικά στις θεραπείες»

Ο κ. Λουκίδης υπογραμμίζει πως παρά την μεγάλη ενημέρωση που έχουν οι γιατροί, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν καταρτιστεί αποδεικνύονται αναποτελεσματικά σε αρκετούς αρρώστους.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή η άρρωστοι. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία δουλεύουν διεθνώς, αλλά δεν φαίνεται να έχουν δράση σε μεγάλο βαθμό στους περισσότερους. Τους δίνουμε τώρα παρατεταμένη ρεμντεσιβίρη, αντί να δίνουμε 6 με 7 μέρες τους τη χορηγούμε 20 μέρες. Και τους δίνουμε και αντιιική θεραπεία μήπως και μπορέσουμε να καθαρίσουμε τον ιό, δηλαδή Paxlovit, ανεξάρτητα αν είχαν ξαναπάρει. Kαι τους δίνουμε και γ’ σφαιρίνη που ενισχύει την άμυνά τους. Δεν ανταποκρίνονται θετικά όλοι, όμως», υπογραμμίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, επισημαίνοντας πως μετά από κάθε εφημερία, ένας με δύο ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα εισάγονται στην κλινική του.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη την Ευρώπη, εκτιμάται ότι περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανόν να ζουν με επίμονα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This