Κρήτη: Μέγα θράσος του υπουργείου Υποδομών – Τους βγάζουν από τους οικίσκους!

Σε κατάσταση σοκ οι σεισμόπληκτοι

Must Read

Ένα μεγάλο και συναμα σοβαρό θέμα φέρνει στο φως η εφημερίδα Πατρίς του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την πηγή λοιπόν αναδεικνύεται το μείζον ζήτημα με τους ανθρώπους που τους ξεσπιτώνει το υπουργίο Υποδομών από τους… οικίσκους και τους πετά στην κυριολοεξία στον δρόμο! Δεν τους έφταναν τα μύρια όσα προβλήματά τους, απέκτησαν ξάφνου οι άνθρωποι και άλλα από το πουθενά…

Μία ακατανόητη εξέλιξη που μόνο προκαλεί την κοινή γνώμη. Ντροπή και αίσχος…

Πώς έχει η ιστορία. Ο καταστροφικός σεισμός στην Κρήτη θυμίζουμε έβγαλε από τα σπίτια τους ανθρώπους και τώρα το υπουργείο Υποδομών τούς βγάζει και από τους διαμορφωθέντες και πρόχειρους οικίσκους. Δύο χρόνια μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου, όσοι σεισμόπληκτοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας διαμένουν στους οικίσκους, ενώ δεν είναι ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν αλλά είναι ενοικιαστές κατοικιών, καλούνται να τους εγκαταλείψουν εντός διμήνου! Πήραν και… διορία δηλαδή, τούς έγινε και χάρη!

Ήδη έχουν φύγει τα πρώτα ειδοποιητήρια στους σεισμόπληκτους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ όταν διάβασαν το σχετικό έγγραφο: «Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 386054/2022 έγγραφο αναφέρει ότι σε όσους κατοίκους είχαν παραχωρηθεί οικίσκοι με την ιδιότητα του ενοικιαστή κατοικίας μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021 πρέπει να επιστραφούν. Παρακαλείστε όπως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και όχι πέρα της 31-12-23 αποχωρήσετε από τον οικίσκο που σας έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες στέγασης. Σε περίπτωση που δεν αποχωρήσετε θα εφαρμοστεί η νόμιμη διαδικασία (ΦΕΚ 367/Β/1998)».

Αυτό βέβαια πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δεν απομακρυνθούν από τους οικίσκους ως το τέλος του χρόνου… θα απομακρυνθούν με την παρέμβαση της αστυνομίας!

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό πολλών ρίχτερ στην περιοχή, αφού την ίδια ώρα που «τρέχουν» οι κατασχέσεις σεισμόπληκτων ιδιοκτησιών και έχουν καθηλωθεί στο … περίμενε… στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, 2.250 φακέλοι με αιτήσεις αποκατάστασης κτισμάτων.

Όπως είναι γνωστό στον Δήμο Μινώα υπάρχουν 7 καταυλισμοί στους οποίους ζουν περίπου 300 άνθρωποι, σε 139 οικίσκους του Δημοσίου και άλλους 50 που δόθηκαν από δωρεές. Οι οδηγίες που δόθηκαν από το κλιμάκιο στο Δήμο είναι ότι οφείλει να εκτελέσει την απόφαση που έχει ήδη στα χέρια του από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και να απομακρύνει από τους οικίσκους όσους είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν.

Η πλευρά του δήμου εμφανίζεται μουδιασμένη, καθώς καλείται να εκτελέσει την επίμαχη απόφαση από την ερχόμενη Δευτέρα. Η εξέλιξη αυτή έχει «ανάψει φωτιές» και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις αφού εγείρονται τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι την ίδια ώρα που δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, μόλις 29 εγκρίσεις έχουν δοθεί για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί σε εξωφρενικά ύψη. Η απομάκρυνση μέρους των σεισμόπληκτων που ζουν στους οικίσκους θα πυροδοτήσει νέο κύκλο εσωτερικής μετανάστευσης που ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμα της στα σεισμόπληκτα χωριά του δήμου, τον οποίο εγκατέλειψαν 3.500 άνθρωποι.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής σε ένα σύγχρονο αντισεισμικό σπίτι το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια το νοίκι μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.000 ευρώ, ενώ τα παλιά σπίτια τα οποία ενοικιάζονται δεν πέφτουν κάτω από 600-650 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This