Θεσσαλονίκη: Έπαυσε η δίωξη των αδελφών Ψωμιάδη, για την υπόθεση με τις προσλήψεις 81 υπαλλήλων

Στο φως έρχονται ωστόσο... τα 45άρια

Must Read

Μία υπόθεση που κράτησε χρόνια εντός κι εκτός από τις δικαστικές αίθουσες έφτασε στο τέλος της. Με τα αδέρφια Ψωμιάδη να απαλλάσονται των κατηγοριών. Οι εκκρεμότητες όμως παραμένουν…

Ας τα πάρουμε από αρχή και από τα πιο πρόσφατα. Πιο συγκεκριμένα, την οριστική παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη για προσλήψεις 81 υπαλλήλων (με συμβάσεις μίσθωσης έργου ως προς την εκτέλεση έργων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 2007-2010) αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Κάνοντας δεκτή την επίκληση του εισαγγελέα της έδρας στο άρθρο 67 του Νόμου 4735/2020, περί «δαπανών ενταλμάτων γενομένων επί τη βάση ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου», οι δικαστές έκριναν ότι θα πρέπει να αρθεί το αξιόποινο των πράξεων που καταλογίζονταν σε Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη. Στον πρώτο, ως τότε Νομάρχη και στον δεύτερο ως αναπληρωτή του (κατηγορούνταν εξάλλου για υπηρεσιακή απιστία και ψευδή βεβαίωση).

Όπως εξήγησαν νομικοί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «με το συγκεκριμένο άρθρο αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού που αφορούν σε πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι την 31η Ιουλίου 2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά συνέπεια, παύονται οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Το στόρι

Πώς είχε ξεκινήσει να περιπλέκεται το κουβάρι. Η υπόθεση είχε εκκινήσει μετά από καταγγελία που ερευνήθηκε από την Δικαιοσύνη. Το κατηγορητήριο καταλόγιζε στους αδελφούς Ψωμιάδη ότι προσέλαβαν άτομα που απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ουδεμία σχέση είχαν με την εκτέλεση των έργων για τα οποία προσελήφθησαν, προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 1.300.000 ευρώ.

Η τοποθέτηση

Σε δήλωσή του μετά την ετυμηγορία ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε: «Δέκα χρόνια καταγγελιών και συκοφαντιών έπεσαν στο κενό. Είχα δηλώσει ότι έστω και αργά η αλήθεια θα λάμψει και η αλήθεια έλαμψε. Είμαι ευτυχής γιατί το έργο μου δεν πήγε χαμένο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια καταστράφηκα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο συνήγορος των αδελφών Ψωμιάδη, Γιώργος Νικολακόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η παραπάνω απόφαση «ανοίγει τον δρόμο» και για την άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος τους στα ποινικά δικαστήρια και αφορά τα περιβόητα «45άρια» της τότε Νομαρχίας και συμβάσεις έργου υπαλλήλων. Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί τον Μάιο του 2024.

Η εκκρεμότητα

Η υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη, που σέρνεται στα πινάκια του Εφετείου Θεσσαλονίκης, περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που πιθανολογείται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45.000 ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, με την ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο να φαίνεται πως υπερέβη τα 4.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This