Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι – Τα αιτήματα για την μεταβίβαση ακινήτων

Αντιδρούν στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική Αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου

Must Read

Στην ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι της χώρας και ανακοίνωσαν αποχή διαρκείας από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Επιπλέον, ζητούν απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων», όπως αποφασίστηκε στην Γενική Συνέλευση του κλάδου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της αποχής δεν θα διενεργούνται οι πράξεις που έχουν μεταβιβαστικό χαρακτήρα, όσες πράξεις στις οποίες απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο, θα μπορούν να διενεργήσουν πράξεις όπως σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων, η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου κ.ά.

Ειδικότερα:

Οι συμβολαιογράφοι Αθηνών, Πειραιά και πανελλαδικά αποφάσισαν αποχή από την σύνταξη συμβολαίων και από την διαδικασία πλειστηριασμών μέχρι 26.1.2024, οπότε έχει προσδιοριστεί η σύγκληση της Τακτικής Συνέλευσης των συμβολαιογράφων και η οποία ενδέχεται να διεξαχθεί αργότερα, 2 Φεβρουαρίου 2024 εάν δεν υπάρξει απαρτία.

Από την αποχή εξαιρούνται η σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων και η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου.

Οι πράξεις που δεν διενεργούνται κατά την διάρκεια της αποχής:

1. Όσες έχουν μεταβιβαστικό χαρακτήρα (πχ πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, ανταλλαγές, διανομές, αποδοχές κληρονομιάς κ.λπ)

2. Για όσες πράξεις απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (πχ πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομιάς, προσύμφωνα πώλησης, κ.λπ)

3. Πλειστηριασμοί

Οι πράξεις που μπορούν να διενεργηθούν κατά την διάρκεια της αποχής των συμβολαιογράφων είναι ενδεικτικά η σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων, η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου κ.λπ.

Οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιά και πανελλαδικά απέχουν για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα.

Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική Αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου.

Προς τούτο έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις, ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This