Η αχίλλειος πτέρνα του Ζαμπούνη και η επταετία που βάφτηκε στο αίμα 

Η εκτέλεση του Ζαμπούνη και τα κοινά χαρακτηριστικά με παλαιότερες υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες

Must Read

Η εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κύκλους που έχουν το… κουμάντο της νύχτας, με βασικό ερώτημα το ποιος έδωσε την εντολή να βγει από τη μέση.

  • Από τη
    Νάντια Αλεξίου

Παράλληλα, προβληματισμό έχει προκαλέσει και στην ΕΛ.ΑΣ. η εκτέλεση με 97 βολίδες από τα καλάσνικοφ και με τη χαριστική βολή με πιστόλι του ηγετικού μέλους της Greek Mafia. Εκφράζεται όμως η αισιοδοξία ότι ίσως τα κινητά τηλέφωνα δώσουν απαντήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν και «αναταράξεις». Ενδεικτικό είναι ότι πηγές της «Espresso» σημείωναν με νόημα πως «οι κρίσεις ολοκληρώθηκαν εν μια νυκτί, πριν καν ολοκληρωθεί η έρευνα στα κινητά που έφερε στην κατοχή του ο μακαρίτης, γιατί αν καθυστερούσαν υπήρχε ενδεχόμενο να εκπλαγούν».

 

Η έως τώρα έρευνα της εκτέλεσης του «Ζαμπόν» δείχνει ότι η μεθοδολογία δράσης των εκτελεστών παραπέμπει σε παλαιότερα συμβόλαια θανάτου ηγετικών μελών της Greek Mafia, όπως του 38χρονου Γιώργου Μήτσου, ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων στον Γέρακα στις 18 Ιούνιου 2022, των δύο κουνιάδων του, Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη, στον Κορυδαλλό, καθώς και στην εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου μέσα στο σπίτι του στα Σκούρτα Βοιωτίας, ανήμερα το Πάσχα του 2022.

Σκαφτούρος

Ο Βαγγέλης Ζαμπούνης, σε έγγραφο της Ασφάλειας Αττικής πριν από δύο χρόνια και μετά τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, αναφερόταν ως πρώτος μεταξύ οκτώ ονομάτων σε λίστα επιτήρησης ποινικών της Greek Mafia. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ζαμπούνης είχε προσωπική ενημέρωση για το συμβόλαιο που είχε βγει στο όνομά του. Γνώριζε επίσης ότι ήταν στόχος για τουλάχιστον τέσσερα «μέτωπα», ενώ εκτιμούσε ποιος μπορεί να ήταν ο άνθρωπος που είχε εκδηλώσει την πρόθεση να τον βγάλει από τη μέση. Ωστόσο, θεωρούσε ότι όσο τυχερός στάθηκε την πρώτη φορά, στον Πειραιά, οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος του θα ήταν αποτυχημένη, «για αυτό και οι εκτελεστές του δεν ήταν τυχαίοι», σημειώνουν πηγές της «Espresso».

Δεύτερο όνομα στη λίστα ήταν αυτό του οργανωμένου οπαδού Βασίλη Ρουμπέτη, του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί σε υποθέσεις που ερευνούσαν από κοινού η Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής και η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Στη σκηνή του εγκλήματος στον Κορυδαλλό, το θωρακισμένο Mercedes τζιπ το οποίο είχε στην κατοχή του ο Βασίλης Ρουμπέτης, μέσα στο οποίο δολοφονήθηκε, από τα έγγραφα κυκλοφορίας προκύπτει ότι ανήκει σε εταιρία συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου στο Νέο Φάληρο, με έδρα την οδό Εθνάρχου Μακαρίου, όπου είναι οι εγκαταστάσεις της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του Σκάι. Ο Ρουμπέτης φέρεται ότι είχε κατονομαστεί στη δολοφονία του γιου του επιχειρηματία καυσίμων Γιώργου Μήτσου, στα Γλυκά Νερά.

Κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει τους εκτελεστές του 38χρονου Μήτσου να επιβαίνουν σε λευκό βαν, να ακολουθούν το θωρακισμένο όχημά του για τουλάχιστον τέσσερα χιλιόμετρα μέχρι το πρατήριο καυσίμων στη λεωφόρο Μαραθώνος στον Γέρακα. Με το που βγήκε από τη θωρακισμένη BMW, οι εκτελεστές άνοιξαν πυρ και περισσότερες από 20 βολίδες των δύο καλάσνικοφ έπληξαν το κορμί του 38χρονου. Στη συνέχεια αποχώρησαν, έκαψαν το φορτηγάκι στην Παλλήνη και διέφυγαν με δύο μοτοσικλέτες.

Πηγές ενημέρωσης της «Espresso» εκφράζουν την εκτίμηση ότι η δολοφονία του 38χρονου Γιώργου Μήτσου συνέχισε τον κύκλο αίματος που άνοιξε η Greek Mafia πριν από επτά χρόνια και προκάλεσε εξελίξεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, με οκτώ ανεξιχνίαστες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, μεταξύ άλλων του απόστρατου ΕΚΑΜίτη, ατόμων με ποινικό μητρώο στον χώρο της νύχτας και του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Ανάλογης επιχειρησιακής τακτικής ήταν και η δολοφονία, στις 25 Απριλίου 2022, του βαρυποινίτη της νύχτας Γιάννη Σκαφτούρου, γνωστού ως «θείου Τζο» της Greek Mafia. Ο ίδιος είχε λάβει υφ’ όρων απόλυση με εφετειακή απόφαση, «σπάζοντας» τα δις ισόβια που του είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου. Είχε πλέον δραστηριότητα στα τσιγάρα και τα καύσιμα, ενώ οι σχέσεις του με τους «παλιούς γνώριμούς» του -καθώς ελάχιστοι παραμένουν εν ζωή- δεν ήταν καλές.

Οπως προκύπτει, όλες οι υποθέσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά και παραμένουν ανεξιχνίαστες, παρά τις δημόσιες δηλώσεις για «άπλετο φως» και «μηδενική ανοχή στο εγχώριο οργανωμένο εγκλημα».

Η αχίλλειος πτέρνα του 44χρονου θύματος

Οι πληρωμένοι εκτελεστές του Ζαμπούνη φαίνεται ότι έχουν εκπαίδευση και εξοικείωση στο πεδίο της μάχης, καθώς και ενδοεπικοινωνία μεταξύ τους – διακρίνεται να κάνει ο ένας παύση πυρός, όταν ο έτερος κινείται για να αλλάξει θέση. Επίσης, φαίνονται άριστοι στη χρήση του πολεμικού όπλου που κρατούσαν και ήταν αποφασισμένοι αυτό το συμβόλαιο για τον «Ζαμπόν» να εκτελεστεί χωρίς λάθη.

Στις Αρχές Ασφαλείας και τις ειδικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν αναμειχθεί στην έρευνα υπάρχει η αίσθηση ότι οι δράστες ήταν Τσετσένοι με ορμητήριο την Αλβανία και, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, το ποσό που καταβλήθηκε από τον εντολέα ήταν 300.000 ευρώ. Εξετάζεται επίσης το σενάριο να υπήρξε και ομάδα υποστήριξης, καθώς δεν έχει ακόμα εντοπιστεί το δίκυκλο που ακολουθεί το κλεμμένο Lexus από το Μιλάνο με πινακίδες οχήματος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Ο Ζαμπούνης ήταν γνωστός ως «ταμίας» και ότι μετέφερε μεγάλα ποσά. Γι’ αυτό είχε πάντα συνοδεία και δύο πολεμικά τυφέκια στο πορτμπαγκάζ. Μάλιστα, ο 44χρονος είχε φρουρά 17 ατόμων και πάντα μετακινούνταν έχοντας ολόκληρο σχέδιο. Πρώτα προπορευόταν μια ομάδα μοτοσικλετιστών, η οποία έκανε κατόπτευση του χώρου, και αφού διαπίστωνε ότι όλα ήταν εντάξει τότε ο «Ζαμπόν» μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του. Ομως, φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό ένιωθε «σιγουριά» και είχε μόνο ένα άτομο που τον προστάτευε.

Αν και ο Βαγγέλης Ζαμπούνης δήλωνε ότι το BMW όχημά του έφερε θωράκιση Β6, εκτιμάται ότι η διαβάθμιση αυτή ήταν χαμηλότερη, και αυτό δικαιολογεί και τη διάτρηση που υπέστη από τις πρώτες ριπές στην πλευρά του οδηγού. Στο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας διακρίνεται ότι μια βολίδα διαπερνά την οροφή του μαύρου τζιπ, κάτι που δεν θα είχε συμβεί αν το όχημα αυτό ήταν θωρακισμένο στην υψηλότερη κλίμακα.

Ακόμα δύο ερωτήματα που τίθενται είναι γιατί το θύμα «κέρδιζε χρόνο» έξω από το όχημά του, ενώ θα μπορούσε να μπει κατευθείαν στη θέση του οδηγού και να ξεκινήσει, αλλά επέλεξε να παραμείνει για 13 δευτερόλεπτα μέσα στο αυτοκίνητο μιλώντας στο κινητό του και αυτοπαγιδεύτηκε. Διότι, αν είχε αντιδράσει και ξεκινούσε την BMW, η απόσταση από την οδό Ηλία Ηλιού ήταν μόλις 10 μέτρα, ενώ και διαμέσου της Αμβροσίου Φραντζή θα μπορούσε να κινηθεί ώστε να διαφύγει προς τη λεωφόρο Συγγρού.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This