Ο Ιερώνυμος «σύρθηκε» στη ΔΙΣ!

Αναγκάστηκε να ανακοινώσει έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για τις 23 Ιανουαρίου, μετά τις πιέσεις δεκάδων μητροπολιτών που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους και τον καλούσαν να πάρει επιτέλους θέση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Must Read

Έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Ιερά Σύνοδος, ύστερα από τις πιέσεις δεκάδων μητροπολιτών που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Για να δικαιωθεί η λαϊκή ρήση «και ο άγιος φοβέρα θέλει»…

Η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε αυτήν την κίνηση ύστερα από τις δηλώσεις αρχιερέων -αλλά και την κραυγή αγωνίας των πιστών που μετέφερε η «δημοκρατία»- που καλούσαν τον Αρχιεπίσκοπο να πάρει θέση επιτέλους σε αυτό το μείζον θέμα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Έτσι, λοιπόν, η Ιεραρχία θα συγκληθεί την Τρίτη 23 Ιανουαρίου το πρωί στο Συνοδικό Μέγαρο και το μόνο θέμα που θα συζητήσουν θα είναι «Εκκλησία και ‘θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος την Τετάρτη το βράδυ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με σχεδόν το σύνολο των μητροπολιτών, για να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα. Αρκετοί, μάλιστα, ήταν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και τον συμβούλευαν να επισπεύσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Σύμφωνα με πηγές από τον εκκλησιαστικό χώρο, υπήρχε αρχικώς η πρόθεση να πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Ιεραρχίας τον επόμενο μήνα, όταν δηλαδή θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο. Οι πιέσεις, όμως, που ασκούσαν (ορθότατα) διάφοροι αρχιερείς οδήγησαν τον προκαθήμενο σε αναδίπλωση.

Ανακοίνωση

Όπως όλα δείχνουν, η Ιεραρχία θα εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα τάσσεται κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως κατά της τεκνοθεσίας, ενώ θα τονιστεί ότι η θέση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη και πάγια και αφορά μόνο τον γάμο μεταξύ ανδρός και γυναικός. Πιθανότατα αυτή η ανακοίνωση θα διαβαστεί σε όλους τους ναούς.

Πέραν όλου αυτού του παρασκηνίου, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία, όπως φαίνεται, οργανώθηκε ένας πραγματικός εμπαιγμός κλήρου και λαού κατόπιν επιθυμίας του πρωθυπουργού. Είναι άγνωστο ποια ανταλλάγματα έλαβε ο κ. Ιερώνυμος, που άλλη μια φορά λειτούργησε με σκοτεινό τρόπο που δεν ταιριάζει σε ορθόδοξο ιεράρχη.

Το κρυφό ραντεβού έγινε την περασμένη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, πριν από τις εργασίες της ΔΙΣ και πριν από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια τηλεόραση. Όπως φαίνεται, είχαν αποφασίσει και οι δύο να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο, ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις. Από τη μία η Εκκλησία ολοκλήρωσε τις εργασίες της ΔΙΣ πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη –χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη για τη μυστική συνάντηση- και από την άλλη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κάνει «πίσω» στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το σχέδιο, βέβαια, μάλλον χάλασε από τον καταιγισμό των αντιδράσεων, που ανάγκασαν τον κ. Ιερώνυμο να σταματήσει τις… καθυστερήσεις και το σιωπητήριο που επέβαλε η κυβέρνηση.

Η μυστική συνάντηση επιβεβαιώθηκε και από τις κυβερνητικές πηγές, που ανέφεραν ότι «το ραντεβού πραγματοποιήθηκε με αφορμή επίσημη επιστολή του κ. Ιερώνυμου προς τον κ. Μητσοτάκη από τις 29 Δεκεμβρίου για τη φοιτητική στέγη και την υπογεννητικότητα».

Δεν διέψευδαν, βέβαια, ότι συζητήθηκε το θέμα των γκέι γάμων, αλλά υπενθύμιζαν ότι και η κυβέρνηση και η Εκκλησία έχουν διατυπώσει δημοσίως τις θέσεις τους για το ζήτημα σε επίπεδο γενικών αρχών.

Έπραξαν μεμονωμένα

Όσα έπρεπε να έχει ήδη κάνει η επίσημη Εκκλησία ευτυχώς έπραξαν αυτό το διάστημα μεμονωμένα κάποιοι αρχιερείς. Άξιος ιδιαίτερου επαίνου είναι ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο οποίος δεν έμεινε μόνο στις δηλώσεις αλλά απέστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή του, με την οποία τους κάλεσε να εξετάσουν καλά το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Σας παρακαλώ θερμά, μη δώσετε γη και ύδωρ στα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Προσπαθήστε να δώσετε λύσεις σε αρκετά από τα αιτήματά τους, επεκτείνοντας το υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης και αφήστε την οικογένεια ανέπαφη».

Παράλληλα, εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον των παιδιών, υπογραμμίζοντας με έμφαση «το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών είναι να μεγαλώνουν και με τα δύο πρότυπα, ήτοι του πατέρα και της μητέρας», ενώ τους καλεί να μεριμνήσουν «να μη δημιουργηθεί κι άλλο ρήγμα στην κοινωνική συνοχή». Τέλος, τους ζητεί να μην αντιμετωπίσουν το ζήτημα της τεκνοθεσίας με κομματικά κριτήρια, αναφέροντας τους δηκτικά «μιλούμε για ψυχές και όχι για ψήφους».

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This