Σε μια νέα ανεξάρτητη Αρχή, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες, θα εκχωρήσει η Πολιτεία τη διαχείριση των πανεπιστημίων.
Η ΕΘΑΑΕ θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ και θα είναι αρμόδια για τη χάραξη της στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα αξιολογεί τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα τους, παράλληλα θα αξιολογεί και θα πιστοποιεί προγράμματα σπουδών, ενώ -το κυριότερο- θα συνδέει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με συγκεκριμένα κριτήρια.
Δείτε επίσης: Στο μικροσκόπιο του υπ. Παιδείας η σωστή διδασκαλία της ύλης των μαθημάτων στα σχολεία
Η χρηματοδότηση στο εξής θα κατανέμεται 80-20. Το 80% της χρηματοδότησης θα γίνεται με βάση τον αριθμό των φοιτητών, το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών και το μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος. Αυτά τα κριτήρια είναι «ελαστικά», αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για το υπόλοιπο 20%.
Πρακτικά, το υπουργείο Παιδείας μέσω της ΕΘΑΑΕ θα «πιέζει» τα πανεπιστήμια να καλύψουν συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, προκειμένου να αποσπάσουν το μέγιστο της χρηματοδότησης, κάτι που εμμέσως σημαίνει δυνητική μείωση της χρηματοδότησης σε όποιο πανεπιστήμιο δεν πληροί κριτήρια όπως η αναλογία αποφοίτων προς εισερχόμενους φοιτητές, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, οι ερευνητικές δραστηριότητες των πανεπιστημιακών κλπ.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, αν ένα πανεπιστήμιο δεν πληροί τα κριτήρια που θα θέσει η Αρχή, για να λάβει το σύνολο του 20% της χρηματοδότησης, το συγκεκριμένο ποσό θα ανακατανέμεται στα υπόλοιπα ιδρύματα.
Η Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «ψαλιδίσματος» της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και παράλληλα να επιτραπεί στα πανεπιστήμια να έχουν και άλλες πηγές εσόδων, όπως από δωρεές, πιστοποίηση πατεντών, spin off εταιρίες κ.λπ.
Τα 37 τμήματα που ιδρύθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα αξιολογηθούν από τη νέα Αρχή, όπως και τα υφιστάμενα, και η ΕΘΑΑΕ θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για το μέλλον τους. Για όσα τμήματα δεν περνούν τα κριτήρια αξιολόγησης και πιστοποίησης θα έχει δυνατότητα η νέα Αρχή να εισηγείται στο υπουργείο Παιδείας ακόμα και κλείσιμο!