Τι είπε ο φοιτητής που σώθηκε στα Τέμπη για την τούρτα-τρένο στα γενέθλιά του

«Την περίμενε ο μάρτυρας την ερώτηση» εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης

Must Read

Ερώτηση σχετικά με μια τούρτα σε σχήμα τρένου με την οποία γιόρτασε πέρισυ τα γενέθλιά του δέχθηκε ο 21χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης στην διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ο νεαρός που επέζησε από το δυστύχημα στα Τέμπη κατέθεσε σήμερα ενώπιον της επιτροπής.

Ο ίδιος είχε κάνει ανάρτηση  με σχετική φωτογραφία στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ερώτηση έγινε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη. 

«Η μητέρα μου είχε πάρει τούρτα με τρένο και ήταν συμβολική κίνηση. Ήθελε να μου πει ότι μέσα από αυτό ξαναγεννήθηκα. Βγήκαν κάποια άτομα και άρχισαν να κακολογούν την κατάσταση. Έλεγαν ότι πέθαναν τα λάθος άτομα στο τρένο», εξήγησε ο 21χρονος.

Υπήρξαν αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ και ο πρόεδρος,  Δημήτρης Μαρκόπουλος, έκανε λόγο για «απρεπή ερώτηση».

Τι είπε ο κ. Κόκκαλης

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ερώτηση:

«Τού επέβαλα την ερώτηση. Ο μάρτυρας είπε ότι την περίμενε αυτή την ερώτηση για να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις σε αυτούς που αδίκως τού επιτέθηκαν.

Έκανα την ερώτηση καθώς δέχτηκα σχόλια από συγγενείς θυμάτων ότι κακώς είχε ανεβάσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία με την τούρτα σε σχήμα τρένου που έγραφε Hellenic Train. Οφείλω να υποβάλω ερωτήσεις και του έδωσα τη δυνατότητα να δώσει τις δέουσες εξηγήσεις. Μάλιστα ο ίδιος είπε ότι “την περίμενα αυτή την ερώτηση και θέλω να την απαντήσω για να δώσω εξηγήσεις”. Δέχτηκε απειλές και τού έδωσα τον χώρο να απαντήσει, να διευκρινίσει».

Σχετικά με τις αντιδράσεις ανέφερε πως ήταν από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «και σώπασαν αυτόματα όταν ο μάρτυρας είπε ότι την περίμενε την ερώτηση και ότι ήθελε να απαντήσει».

Η κατάθεση

Το πρωτοφανές σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αναβίωσε ένα χρόνο μετά ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο 21χρονος φοιτητής του Εμπορικού Ναυτικού Ανδρέας Αλικανιώτης ο οποίος βρισκόταν στο μοιραίο τρένο και επέζησε ενώ βοήθησε πολλούς επιβάτες να βγουν από την αμαξοστοιχία την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

 




Η σύγκρουση

«Μιλούσα στο κινητό για να έρθουν να με πάρουν. Μόλις είχα γυρίσει από το κυλικείο και είχα καθίσει, μετά έγινε η πρόσκρουση. Έκλεισαν όλα τα φώτα, το μόνο φως που υπήρχε ήταν από τους σπινθήρες και τις φωτιές. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τον φακό των κινητών τους για να έχουν φως. Συνειδητοποιήσαμε πώς ήμασταν αναποδογυρισμένοι.

Φως στο χώρο, υπήρχε μόνο από τη φωτιά. Κατά τις πρώτες μου κινήσεις, έσπευσα να δω σε τι κατάσταση βρίσκομαι – δεν λιποθύμησα, είχα τις αισθήσεις μου. Είδα πώς μπορώ να επιβιώσω και μετά να βοηθήσω άλλα άτομα. Χρειαζόταν να σκαρφαλώσεις στα παράθυρα για να βγεις έξω. Ορισμένοι τραυματιστήκαμε για να πεταχτούμε έξω από το τρένο.

Σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και τα τζάμια ραγισμένα. Μαζί με ένα άλλο παιδί βγήκαμε έξω και πήραμε ανάσες, και ξεκίνησα να βοηθήσω άλλους που ήταν μέσα στο τρένο. Ίσως 50 άτομα να ήταν μέσα».




Το μετά

«Το μόνο σχέδιο ήταν να πηδήξουμε από ίσιωμα 4 μέτρων να γλιτώσουμε από τη δηλητηρίαση από το διοξείδιο και από τη φωτιά. Ήμουν εκεί πάνω από 20 λεπτά αλλά δεν είχα αίσθηση του χρόνου. Ο πραγματογνώμονας μου το είπε στο περίπου. Έβλεπα συνεπιβάτες στο πιο πίσω βαγόνι και πιο πίσω κουπέ να καλούν τηλέφωνα οι ίδιοι. Δεν ξέρω ποιος κάλεσε τις Αρχές. Εγώ κινητό δεν είχα, χάθηκε.

Άργησαν πολύ να κατέβουν κάτω στο χωράφι οι διασώστες. Εκεί είχε πολλούς εγκαυματίες που είχαν εκτοξευθεί από τη σύγκρουση. Έκατσα έξω αρκετή ώρα μέχρι τα τελευταία ασθενοφόρα, θυμάμαι άργησαν να κατέβουν κάτω. Καθυστερήσανε τους μπροστά που η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Άργησαν πολύ.




Κάποιοι ήταν ελαφρώς εγκλωβισμένοι ή τραυματισμένοι και ανήμποροι να σκαρφαλώσουν στο παράθυρο για να πηδήξουν από το τρένο. Τραυματιστήκαμε πολλοί στην πτώση στην προσπάθεια να βγούμε και πέσαμε πάνω σε σίδερα».

Σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση του ίδιου και των συνεπιβατών του:

«Ήμουν σε σοκ ειδικά τον πρώτο μήνα. Δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Είναι σαν όνειρο. Ξύπνησα με μώλωπες. Πολλοί παθόντες ακόμα δεν έχουν συνέλθει. Ακόμα έχουν ψυχιατρική βοήθεια άτομα για να είναι καλά».

Η Εξεταστική

«Πιστεύω και ελπίζω όλο αυτό εδώ που φτάσαμε να βγει κάπου και να αποδοθούν ανάλογα οι ευθύνες και όχι μόνο σε όσους ήταν μπροστά αλλά γενικότερα

Οι υπαίτιοι

«Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω σε ποιον θα αποδοθούν. Εμπλέκονται διάφοροι ίσως από τα ίδια τα στελέχη, από τον ίδιο τον άνθρωπο, από την εκπαίδευση. Όντας ναυτικός μπορώ να πω εφόσον έχουμε την ασφάλεια Α και Ω δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν υπάρχει δικλείδα ασφάλειας».

Δείτε επίσης:

Ανατριχιαστική μαρτυρία στην Εξεταστική 21χρονου που επέζησε από τα Τέμπη: «Καιγόμουν από τις λαμαρίνες!»

Χυδαία και αήθης επίθεση μητσοτακικού «τρολ» στην Μαρία Καρυστιανού

Το βίντεο της Ευδοκίας που «καίει» τον Μαρκόπουλο: «Μόνος του δολοφονεί τον χαρακτήρα του»

Τέμπη: Αρνήθηκε να καταθέσει ο Αγοραστός…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This