Αλ. Δεσποτόπουλος: «Υπάρχει γεωπολιτική διάσταση στη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας»

Οι εκτιμήσεις του διεθνολόγου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία και ο σχολίασμός για την Τουρκία

Must Read

Την εκτίμηση πως όπου υπάρχει εμπόριο, υπάρχει και αμυντική συμφωνία εξέφρασε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, σχετικά με την σημασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ο ίδιος έκανε λόγο και για την ρήξη στη σχέση ανάμεσα στην Δύση και στη Ρωσία, στον απόηχο του πολέμου, που μαίνεται στην Ουκρανία, αλλά και για την παρθενική πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους KAAN, την οποία πανηγύρισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι λογικό ότι υπάρχει και εκνευρισμός και στις δύο πλευρές. Διότι ένας πόλεμος που υπολόγιζαν οι περισσότεροι ότι θα κρατήσει κάποιες εβδομάδες, κλείνει δύο χρόνια. Είναι λογικό να υπάρχει πίεση και στις δύο πλευρές και στην πλευρά της Δύσης, η οποία, μην κρυβόμαστε, μάχεται γι’αυτόν τον πόλεμο, όχι άμεσα, έμμεσα», είπε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως για την Ρωσία οι δυσκολίες είναι πολύ περισσότερες.

«Υπάρχει και μία γεωπολιτική διάσταση στη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας»

Ο διεθνολόγος έκανε αναφορά στην ελληνική εξωτερική πολιτική, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα, καθώς εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια διαδικασία πολύ σημαντικής σύγκλισης Ευρώπης με Ινδία. «Ο κίνδυνος ήταν ότι είχαμε μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με την Ινδία, δηλαδή, ενώ εξάγουμε περίπου προϊόντα 400 εκατ., εισάγαμε προϊόντα 1,5 δις», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε να είμαστε κύρια χώρα εισαγωγής (των ινδικών προϊόντων), διότι ο εμπορικός δρόμος που αυτή τη στιγμή χαράσσεται ξεκινάει από την Ινδία, περνάει από τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ για να φτάσει μετά στην Ευρώπη» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, υπάρχει και μία γεωπολιτική διάσταση στη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας λέγοντας ότι «όπου υπάρχει εμπόριο, υπάρχει και αμυντική συμφωνία».

Ο ίδιος εξήγησε πως σε περίπτωση που η Ινδία συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης -που είναι συχνά διψήφιοι φέτος- σε δύο δεκαετίες από τώρα θα ξεπεράσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ. «Οποιοσδήποτε οικονομικός γίγαντας στη συνέχεια εξελίσσεται αναγκαστικά για να προασπίσει τα συμφέροντά του, τα εμπορικά και σε γίγαντα γεωπολιτικής ισχύος, δηλαδή αμυντικής ισχύος. Το είδαμε και με την Κίνα, το έχουμε δει με όλες τις δυνάμεις», εκτίμησε, κάνοντας σαφές πως είναι σοφό εκ μέρους της Ελλάδας να βρεθεί στην Ινδία και να αναπτύξει αυτή την στρατηγική σχέση: «Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε».

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή με τη Δύση έχει προβλήματα»

Στην συνέχεια, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη. «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή με τη Δύση έχει προβλήματα. Στη συμφωνία για τα F-16 “φόρτωσε” και χίλια δυο ανταλλακτικά γιατί ξέρει ότι αν δεν τα διασφαλίσει τώρα, δεν μπορεί κανείς να της διασφαλίσει ότι θα τα πάρει μετά» σημείωσε, ωστόσο, όπως είπε, η πρόοδος δεν είναι τόσο σημαντική όσο πιθανά νομίζουμε καθώς κυρίως είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Τέλος, αναφέρθηκε στο τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ, επισημαίνοντας πως δεν είναι τεχνολογίας stelth (αόρατο), αλλά βασίζεται σε κινητήρες των F-16. «Δεν υποβαθμίζει και πάλι την πρόοδο που έχει κάνει η Τουρκία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι κι εμείς πια μπαίνουμε σ αυτόν τον αστερισμό. Φύγαμε από την κόκκινη ζώνη του συναγερμού που βρεθήκαμε μετά τα μνημόνια και έπρεπε γρήγορα να εξοπλιστούμε με Rafale και Belhara και άρα τώρα μπαίνουμε κι εμείς σε μια λογική συμπαραγωγής και παραγωγής οπλικών συστημάτων και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως η παραγωγή που κάνει η Τουρκία αυτή τη στιγμή θυμίζει προσπάθειες χωρών τύπου Ιράν,  προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στον κόσμο με κάποιο τρόπο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This