Τέμπη: Η ημέρα που δάκρυσε όλη η Ελλάδα – Έγκλημα χωρίς τιμωρία έναν χρόνο μετά

Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά την σύγκρουση - «Έσπασε» το εκατομμύριο η συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα

Must Read

Πριν από έναν χρόνο, 28 Φεβρουαρίου 2023, ο χρόνος σταμάτησε για 57 άτομα και τις οικογένειές τους στα Τέμπη. Το προδιαγεγραμμένο σιδηροδρομικό έγκλημα με νεκρούς και τραυματίες παραμένει ακόμη ατιμώρητο και ζωντανό στην μνήμη όλων των Ελλήνων.

Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις μνήμης και οι πορείες την Τετάρτη επιβεβαίωσαν ακόμη μια φορά την οργή και την απαίτηση για δικαίωση και απονομή της Δικαιοσύνης.

 

 

Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη

Με την οργή των συγγενών των θυμάτων να ξεχειλίζει έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας θα ορίσει νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για όλα τα αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά, κυρίως, με την έκρηξη που ακολούθησε την μοιραία σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική.

«Έσπασε» το εκατομμύριο η συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού!

Οι κατηγορούμενοι για την μαζική δολοφονία έχουν πάρει προθεσμία να απολογηθούν μέχρι 7 Μαρτίου και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Άννας Κανδύλη, «είναι 33, ωστόσο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί αυτός ο κύκλος με άλλα 4 ή 5 άτομα από την εταιρεία που έχει τα τρένα και από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων».

Η δημοσιογράφος πρόσθεσε: «Υπάρχουν αντικρουόμενα συμπεράσματα από την πραγματογνωμοσύνη που είχε γίνει από τον άνθρωπο που όρισε ο ανακριτής. Ο συγκεκριμένος πραγματογνώμονας είχε εντοπίσει το έλαιο σιλικόνης, του οποίου η ύπαρξη δικαιολογείται στα τρένα. Ωστόσο, το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους εντοπίζει και άλλα εύφλεκτα υλικά, που η ύπαρξή τους δεν δικαιολογείται στις αμαξοστοιχίες».

Δείτε το βίντεο

 

Στην Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη – Από την Πέμπτη πρόσβαση για τα μέλη της Εξεταστικής

Έφτασε την Τετάρτη στην Βουλή η δικογραφία για το έγκλημα στα Τέμπη από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας. Από αύριο Πέμπτη τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα προσέρχονται στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του Κοινοβουλίου, Βασίλειου Μπαγιώκου, προκειμένου να ενημερωθούν για το περιεχόμενο.

Τέμπη: Τετάρτη ή Πέμπτη η δικογραφία στην Εξεταστική, αλλά η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της! Σάλος για ξυλόλιο

Α.Π.131_28.2.2024

Η ανακοίνωση του Δημήτρη Μαρκόπουλου

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024, η Γραμματεία της Επιτροπής παρέλαβε το υπ’αριθμ. πρωτ. 48/22.02.2024 έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, με το οποίο διαβιβάσθηκαν σε ψηφιακή μορφή: 1) μηνυτήριες αναφορές, 2) εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, 3) πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών, 4) πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και πρωτοκολλήθηκε (αρ. πρωτ. 131/28.02.2024) ως εισερχόμενο έγγραφο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Με νεότερο ηλεκτρονικό μήνυμα θα ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τον ακριβή χρόνο στον οποίο θα είναι στη διάθεσή σας προς ανάγνωση.

Δημήτριος Μαρκόπουλος,

Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής».

 

Ανατριχιαστικό βίντεο λίγο μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη: «Βοήθεια, είμαστε από κάτω», φωνάζουν εγκλωβισμένοι

Σοκ και ανατριχίλα προκαλεί το νέο βίντεο – ντοκουμέντο που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το οπτικό υλικό που προβλήθηκε στην εκπομπή «Live News» του Mega προέρχεται από τις πρώτες στιγμές μετά τη σύγκρουση.

Μάλιστα, ακούγονται οι απεγνωσμένες κραυγές των επιβατών που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα σίδερα των αμαξοστοιχιών. Κάποιοι από αυτούς σώθηκαν ενώ άλλοι δεν τα κατάφεραν…

«Βοήθεια, είμαστε από κάτω», φωνάζουν.

Την ίδια στιγμή διακρίνονται οι επιβάτες που καταφέρνουν να βγουν από τα συντρίμμια αλλά και το τρένο που έχει πάρει φωτιά. Μάλιστα, ένας από τους επιβάτες που έχει βγει από το τρένο και τραβάει το βίντεο ακούγεται να λέει σοκαρισμένος: «Χρειάζεται κανείς; Τι να κάνουμε καν;».

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο:

 

Θεσσαλονίκη: 57 καρέκλες που δεν πρέπει να αδειάσουν

Το βράδυ της Τετάρτης στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Καθηγητών Χορού της πόλης προχώρησε σε μια συμβολική δράση για να τιμήσει την μνήμη των 57 νεκρών στα Τέμπη.

Χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για το έγκλημα στα Τέμπη που παραμένει ατιμώρητο, με τις οικογένειες των 57 θυμάτων να ζητούν δικαίωση και απόδοση ευθυνών.

Μεγαλειώδης ήταν η πορεία και στη Λάρισα, με τους διαδηλωτές να ξεκινούν από την κεντρική πλατεία της πόλης και να καταλήγουν στην πλατεία του ΟΣΕ, όπου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που αφιερώθηκε στους 57 νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

«Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» είναι οι στίχοι από το τραγούδι «Κάποτε θα ‘ρθουν» του Παύλου Σιδηρόπουλου, οι οποίοι αναγράφηκαν στην πλάκα του μνημείου για τα 57 θύματα, εκ των οποίων οι περισσότεροι νέοι και φοιτητές.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και μουσικό δρώμενο, ενώ υψώθηκε πανό με τα ονόματα των νεκρών.

 

«Αγάπες μου πού είστε;» – Σπαρακτικές σκηνές στο μνημόσυνο στα Τέμπη ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Σκηνές βγαλμένες από αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν νωρίτερα στο μνημόσυνο στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη το οποίο πραγματοποιήθηκε για τον ένα χρόνο που πέρασε από την στιγμή που «χάθηκαν» τουλάχιστον 57 ψυχές.

Δείτε φωτογραφίες:

Τον χώρο κατέκλυσαν οι οικογένειες, συγγενείς και φίλοι των αδικοχαμένων θυμάτων.

Δείτε βίντεο:

Ακόμα και ο ουρανός «φόρεσε» το πιο σκοτεινό του χρώμα σήμερα το πρωί για να ταιριάζει με τις μαυρισμένες ψυχές των ανθρώπων που έμειναν πίσω οι οποίοι θρηνούν όσους έφυγαν τόσο άδικα από λάθη και εγκληματικές αμέλειες.

Ο χώρος που έχουν στηθεί αυτοσχέδια μνημεία για τις 57 αθώες ψυχές κατακλύστηκε από λουλούδια, βουβό πόνο και σπαρακτικά δάκρυα.

Μία από τις πλέον συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκε όταν μια συγγενής θύματος πλησίασε το μνημείο που είχε στήσει για τον άνθρωπο της και με τα μάτια βουρκωμένα σπάραξε λέγοντας:

«Αγάπη μου, Τάσο μου, δεν το πιστεύω ότι δε θα σε ξαναδώ.. Πού είσαι;», ήταν τα λόγια της, κάνοντας τους παρευρισκόμενους να δακρύσουν από τον πόνο της.

Μετά το τρισάγιο που εψάλλη στο εκκλησάκι που έχει στηθεί στη μνήμη των θυμάτων μίλησαν συγγενείς των θυμάτων περιγράφοντας πώς βίωσαν τον ένα χρόνο που πέρασε και «φωνάζοντας» για δικαιοσύνη ενώ τόνισαν τα τραγικά λάθη που έγιναν με αποτέλεσμα να συμβεί το πρωτοφανές δυστύχημα.

Δείτε βίντεο:










Στην τελετή έδωσαν το παρών και διασώστες, που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας το μοιραίο βράδυ για να βοηθήσουν.

«Σαν ομάδα εκείνο το βράδυ βρεθήκαμε εδώ και ζήσαμε τον κακό χαμό. Ήταν απόκοσμη η εικόνα που αντικρίσαμε, ήταν μια κατάσταση που δεν είχαμε ξαναζήσει. Καμένες σάρκες, λιωμένα σώματα. Όταν φτάσαμε είχαν μαζέψει όλους τους τραυματίες και τους μετέφεραν στην Λάρισα. Κι αυτό που είχαμε να κάνουμε εμείς ήταν να βγάλουμε κομμάτια ή σορούς από το καμμένο βαγόνι. Η χειρότερη κατάσταση ήταν τα ξημερώματα, όταν ήρθαν γονείς κρατώντας μια φωτογραφία στα χέρια, ζητώντας να μάθουν κάποια πληροφορία», ανέφερε ο ο Βασίλης Ηλιόπουλος εθελοντής διασώστης στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This