Με τη δύναμη της φύσης! Το κρασί και το λάδι στην υπηρεσία της περιποίησης και της ομορφιάς

Το newsbreak μίλησε με υπεύθυνους δύο εταιρειών που ασχολούνται με την δημιουργία προϊόντων με φυσικά συστατικά: την Lenga Oenotherapy με έδρα την Εύβοια που χρησιμοποιεί το κρασί και την Vis Olivae από την Καλαμάτα που έχει βασικό συστατικό το λάδι

Must Read

«Ό,τι μπορείς να φας μπορείς να το βάλεις και στο δέρμα σου».

Την παραπάνω φράση σίγουρα την έχεις ακούσει μία ή και περισσότερες φορές κυρίως από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς αποτελεί ένα «απόσταγμα» σοφίας που πηγάζει όχι μόνο από την δική τους εμπειρία αλλά και από εκείνη πολλών ετών πριν από αυτές.

  • από την Γιώτα Φλώρου

Οι γυναίκες αυτές τελικά είχαν δίκιο!

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές υποστηρίζουν μεγάλες ή μικρές εταιρείες που ασχολούνται με την δημιουργία προϊόντων που στα συστατικά τους περιλαμβάνονται ένα ή και περισσότερα που προέρχονται κατευθείαν από την «μητέρα φύση».

Το μέλι, το λάδι, το κρασί, το γάλα και άλλα προϊόντα που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και χρησιμοποιούμε καθημερινά γίνονται η βάση για δημιουργίες που προσφέρουν μέγιστη θρέψη και περιποίηση, χωρίς, την ίδια στιγμή να έχουν παρενέργειες.

Το newsbreak μίλησε με υπεύθυνους δύο εταιρειών που ασχολούνται με την δημιουργία προϊόντων με φυσικά συστατικά.

Πρόκειται για την Lenga Oenotherapy που έχει ως έδρα την Εύβοια και χρησιμοποιεί το κρασί ως βάση και την Vis Olivae που «κατάγεται» από την Καλαμάτα και χρησιμοποιεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής που δεν είναι άλλο από το λάδι.

Οίνος ευφραίνει καρδιά και σώμα!

Ένα πρωινός περίπατος στο οικογενειακό αμπελώνα στο Μύτικα της Εύβοιας,  στο Κτήμα Αβαντίς, κατά τη διάρκεια του τρύγου του 2008 ήταν αρκετός για την Λένγκα Γρηγοριάδου ώστε να «συλλάβει» την πρωτοποριακή ιδέα των προϊόντων περιποίησης που θα είχαν το κρασί ως κύριο συστατικό και ως εκείνη την στιγμή δεν υπήρχαν στην αγορά.

Όπως λέει η οινολόγος στο newsbreak «γνωρίζοντας τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες των σταφυλιών ήδη από τις σπουδές μου, θέλησα να διαδώσω το μήνυμα ευεξίας, διατήρησης της νεότητας και λάμψης που προσφέρουν απλόχερα οι αμπελώνες μας».

Η Λένγκα Γρηγοριάδου

Τα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία για το πρόσωπο και το σώμα. Για το σώμα προσφέρονται καθαριστικά, οροί, κρέμες για αντιγήρανση και ενυδάτωση, μάσκες για υπέρ – ενυδάτωση, καθαρισμό και αποτοξίνωση. Για το σώμα, πίλινγκ με κουκούτσια κόκκινου σταφυλιού, λοσιόν σώματος με άρωμα Μαλαγουζιάς (μια λευκή ποικιλία σταφυλιού με εσπεριδοειδή φρέσκα αρώματα) και το πολυχρηστικό ξηρό λάδι με 99% φυτική σύνθεση και σαγηνευτικό άρωμα.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην «φαρέτρα» της εταιρείας είναι η Premium Resveratrol, μια πολυτελής σειρά προσώπου η οποία εστιάζει στην άμεση σύσφιγξη που έχει το αποτέλεσμα του μπότοξ, με εξαιρετικά ενισχυμένα δραστικά συστατικά και πολύ υψηλές φυτικές συνθέσεις. Η σειρά περιλαμβάνει ορό, κρέμα ημέρας, νύχτας, και κρέμα ματιών και αναμένεται να εμπλουτιστεί με νέα προϊόντα μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με την κ. Γρηγοριάδου «η παραγωγή των προϊόντων γίνεται σε εγκεκριμένο εργαστήριο στην Αθήνα. Αμέσως μετά τον τρύγο και την οινοποίηση, χρησιμοποιούμε τον εναπομείναντα σταφυλοπολτό,  και τα κουκούτσια  που σε άλλες περιπτώσεις θα απομακρύνονταν, για να φτιάξουμε δικά μας εκχυλίσματα. Στην συνέχεια οι φόρμουλες εμπλουτίζονται με βιταμίνες, ενεργά δραστικά σταφυλιών τελευταίας τεχνολογίας και φυτικά εκχυλίσματα της ελληνικής χλωρίδας. Είμαστε στην διαδικασία μόνιμης έρευνας και ανάπτυξης για νέα δραστικά από τους αμπελώνες μας, ερευνώντας όλα τα μέρη των φυτών».

Τα μεγάλο ατού των προϊόντων Lenga «κρύβεται» στα μοναδικά συστατικά τους που δεν μπορείς να βρεις αλλού τα οποία έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις.

Συγκεκριμένα, περιέχουν σε πολύ υψηλή συγκέντρωση καθαρή ρεσβερατρόλη, το κύριο δραστικό του σταφυλιού που επιμηκύνει την ζωή των κυττάρων και μειώνει τις δυσχρωμίες και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.

Πρώτη φορά ελληνικά καλλυντικά χρησιμοποιούν δ-βινιφερίνη, μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη από τα σταφύλια που ενισχύει ορατά την λάμψη και τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο, λευκαίνει, ενισχύει την σφριγηλότητα της επιδερμίδας, ενεργοποιώντας τη σύνθεση κολλαγόνου, έλαιο από κουκούτσια σταφυλιών, πλούσια σε λινολεϊκό οξύ (Ω6) και βιταμίνη Ε, το οποίο χαρίζει μεταξένια αίσθηση στο δέρμα και απορροφάται εξαιρετικά εύκολα, προανθοκυανιδίνες από το έλαιο σταφυλιού οι οποίες σύμφωνα με μελέτες είναι ισχυρότερες από αυτές της βιταμίνης Ε αλλά και της βιταμίνης C, εκχύλισμα σταφυλιών, που αποτρέπει την απώλεια διαδερμικής υγρασίας και βελτιώνει την μικροκυκλοφορία στο δέρμα, προστατεύει το DNA των μιτοχονδρίων από τους εξωγενείς επιθετικούς παράγοντες που προκαλούν μεταλλάξεις, αποτρέπουν τη διάσπαση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέος της επιδερμίδας, έχοντας αντιρυτιδική δράση, κουκούτσια από σταφύλια που προσφέρουν ισχυρή μηχανική απολέπιση, έλαιο από χαμομήλι, βερύκοκο, φραγκόσυκο, argan, macadamia. Επίσης, τα Lenga περιέχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη C,  αντιρυτιδικά πεπτίδια, νιασιναμίδη, βιολογικό βιοσακχαρίτη και άλλα.

Τους καταναλωτές έχει κερδίσει και η γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας η οποία «αγκαλιάζει» την οικολογία.

«Τα Lenga είναι πράσινα καλλυντικά, προερχόμενα από την φύση, σεβόμενα την κυκλική βιοοικονομία. Έχουμε επιλέξει οικολογικές συσκευασίες  που μοιράζονται την φιλοσοφία του οινοποιείου με την αγάπη για την βιωσιμότητα και την φύση. Χρησιμοποιούμε 100% ξύλινες ετικέτες (μια καινοτομία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά) και όπου δεν είναι εφικτό χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο χαρτί, υπάρχουν συσκευασίες από ζαχαροκάλαμο, όπου είναι αυτό εφικτό και γυάλινα φιαλίδια και βάζα. Έχουμε ελαχιστοποιήσει το πλαστικό. Όλες οι συσκευασίες μας είναι κατάλληλες για ανακύκλωση», λέει η κ. Γρηγοριάδου.

Στο κτήμα Αβαντίς, στην Εύβοια, εκτός από την δημιουργία των καλλυντικών δίνεται η δυνατότητα να βιώσει ο καθένας μια μοναδική εμπειρία για σώμα και πνεύμα που περιστρέφεται γύρω από το κρασί. Όπως περιγράφει η κ. Γρηγοριάδου, «ο επισκέπτης αρχίζει την ξενάγηση καθοδηγούμενος από έμπειρο σομελιέ μας. Στην συνέχεια επιλέγει ανάμεσα από διάφορες γευστικές δοκιμές κρασιών και ολοκληρώνει την εμπειρία του στον χώρο ευεξίας. Ανάλογα με τον χρόνο και την διαθεσιμότητα προσφέρουμε σύντομες θεραπείες ή θεραπείες 45’, εστιασμένες στην ανάγκη κάθε δέρματος. Η επίσκεψη στο Κτήμα Αβαντίς είναι μια μαγική εμπειρία στον κόσμο του κρασιού, ενώνοντας το κρασί με την ευεξία, τον άνθρωπο με την φύση».

Lenga Οenotherapy: Κτήμα Αβαντίς, [email protected], www.oenotherapylenga.gr,κρατήσεις: 2221055350,

Σαν πας στην Καλαμάτα πάρε προϊόντα με λάδι!

H μικρή βιοτεχνία Vis Olivae έκανε τα πρώτα της βήματα όταν ένας μέλος της, η Έφη Πουλοπούλου σκέφτηκε να φτιάξει σαπούνι με το λάδι που είχε περισσέψει από την προηγούμενη χρονιά, χρησιμοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία από την πρακτική της αγροτικής οικογενειακής οικονομίας των προηγούμενων δεκαετιών.

Όπως λέει η Αθανασία Ρόκα, ένα ακόμα μέλος της ομάδας, «παρατηρώντας ότι αυτό το σαπούνι θεράπευε το έκζεμα της τρίχρονης κόρης μου σκεφτήκαμε ότι ήταν ένα πραγματικά καλό προϊόν, και ότι ήταν κρίμα, ενώ στην περιοχή μας έχουμε την εξαιρετική πρώτη ύλη, το ελαιόλαδο, να αγοράζουμε βιομηχανικά σαπούνια φτιαγμένα από υλικά μη φυσικά και αμφίβολης ποιότητας. Έτσι αποφασίσαμε να δούμε το θέμα πιο σοβαρά. Διαβάσαμε πολύ, παρακολουθήσαμε σεμινάρια, πειραματιστήκαμε, αναζητήσαμε αγνά και ποιοτικά υλικά και με πολύ μεράκι και πολύ δουλειά έχουμε φτάσει να έχουμε μια σειρά προϊόντων για την προσωπική καθαριότητα και υγιεινή».

Η Αθανασία Ρόκα

Βασικό συστατικό σε όλα τα προϊόντα της Vis Olivae είναι το έξτρα παρθένο και το βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο για τις καλλυντικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα σε όλη τη Μεσόγειο.

«Στην αρχή, παρασκευάζαμε τα κλασικά σαπούνια ελαιολάδου, παραδοσιακά ή εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια, αργίλους, γάλα κατσικίσιο και γάλα γαϊδούρας, με μελισσοκέρι, βρώμη, αλόη, ελαφρόπετρα, χυμό φραγκόσυκου, βότανα, κλπ. Παράλληλα αναπτύξαμε τη σειρά με τα αφρόλουτρα ελαιολάδου, ιδιαίτερα ενυδατικά και με υπέροχα αρώματα. Το 2017, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε στη μείωση της χρήσης του πλαστικού, αρχίσαμε να φτιάχνουμε σαμπουάν και κοντίσιονερ σε στερεά μορφή και σε χάρτινη συσκευασία. Είναι καινοτόμα προϊόντα με οικολογική προσέγγιση, φτιαγμένα με υλικά εξαιρετικής ποιότητας και ευεργετικά για τα μαλλιά και το δέρμα. Τα σαπούνια μας, τα αφρόλουτρα και τα στερεά σαμπουάν και κοντίσιονερ είναι βιοδιασπώμενα, φιλικά στο περιβάλλον και δεν περιέχουν συντηρητικά ή επιβλαβείς και ύποπτες ουσίες», εξηγεί η κ. Ρόκα.

Τα προϊόντα κατασκευάζονται στο εργαστήριο της εταιρείας το οποίο είναι αδειοδοτημένο από τον ΕΟΦ και πιστοποιημένο με GMP (αντίστοιχο του ISO για μικρές επιχειρήσεις) και ICADA natural και organic. Παράγονται σε μικρές κλίμακες και είναι χειροποίητα και η ποιότητα ελέγχεται από συμβεβλημένο με τον ΕΟΦ εργαστήριο.

Για την παρασκευή των σαπουνιών ακολουθείται η ψυχρή μέθοδος σαπωνοποίησης όπου τα έλαια και τα άλλα υλικά δεν ταλαιπωρούνται από υψηλές θερμοκρασίες και ενσωματώνεται η πολύτιμη γλυκερίνη που παράγεται κατά τη σαπωνοποίηση. Οι διαδικασίες παραγωγής είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος, τη συνταγή και τα υλικά που χρησιμοποιούνται και είναι μια διαδικασία που «σέβεται» το περιβάλλον καθώς δεν παράγονται απόβλητα, χρησιμοποιείται ελάχιστη ενέργεια και νερό.

Η κ. Ρόκα υποστηρίζει πως ο κόσμος στρέφεται προς τα φυσικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια καθώς «γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό αυτό που γνώριζαν καλά οι Αρχαίοι Έλληνες, ότι για να έχουμε καλή υγεία, πρέπει να φροντίζουμε όχι μόνο τη διατροφή μας αλλά και ότι περιβάλλει και ότι έρχεται σ’ επαφή με το σώμα μας. Όποιο καλλυντικό εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα μας απορροφάται σε ένα μεγάλο ποσοστό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν αυτό να είναι ποιοτικό».

Στην ερώτηση για το υψηλότερο κόστος των προϊόντων με φυσικά συστατικά η κ. Ρόκα είναι κατηγορηματική.

«Μπορεί τα φυσικά σαπούνια να είναι ακριβότερα από τα βιομηχανικά και αυτό στις μέρες μας μετράει πολύ, όμως δεν κάνει κανείς οικονομία χρησιμοποιώντας σαπούνια φτιαγμένα με φτηνές και συχνά βλαπτικές ουσίες. Αυτό μπορεί να έχει επίδραση στην υγεία μας και να χρειαστεί αντιμετώπιση».

Από τα ράφια της μικρής μονάδας στην συνοικία της Αγίας Άννας, στην Καλαμάτα «φεύγουν» περισσότερο τα στερεά σαμπουάν και κοντίσιονερ καθώς εκτιμάται ιδιαίτερα ο οικολογικός τους χαρακτήρας στην αγορά των μηδενικών αποβλήτων και των προϊόντων χωρίς πλαστικό αλλά και το γεγονός ότι είναι οικονομικά αφού διαρκούν όσο δύο ή τρία μπουκάλια.

Τα μέλη της Vis Olivae έχουν πολλές σκέψεις και ιδέες για νέα προϊόντα. Ωστόσο, πάντα, κάθε βήμα, γίνεται μετά σοβαρή μελέτη, προσεκτικές επιλογές, πολλές δοκιμές και ελέγχους για να είναι καλό το αποτέλεσμα.  Σύντομα, όπως αναφέρει η κ. Ρόκα, θα κυκλοφορήσουν ένα εξαιρετικό καθαριστικό για το πρόσωπο και ένα στερεό σαμπουάν για σκυλάκια!

H ομάδα της Vis Olivae είναι «γυναικεία υπόθεση» και αποτελείται από τις κυρίες Έφη Πουλοπούλου,  Ελένη Αλεξοπούλου, Μαρία Νίκα και Νάση Ρόκα.

Vis Olivae,  www.visolivae.com

Facebook και Instagram: Vis Olivae

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This