Σύνταγμα: Τρεις συλλήψεις και 16 τραυματίες ο απολογισμός του συλλαλητηρίου – Διατάχθηκε ΕΔΕ από την ΕΛ.ΑΣ.

Ένας φωτορεπόρτερ, θύμα αστυνομικής βίας, και επτά αστυνομικοί μεταξύ των τραυματιών

Must Read

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, φοιτήτριες, αλλά και υποστηρικτές τους, συγκεντρώθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν πεζή μέχρι τη Βουλή, όπου  αρκετοί από αυτούς παρέμειναν μέχρι νωρίς το βράδυ, διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενόσω εντός του κοινοβουλίου λαμβάνει χώρα η διαδικασία που θα οδηγήσει στην ψήφισή του.

Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές», διαδηλωτές και διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια, εκφράζοντας τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων, πέρα από την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, είναι, μεταξύ άλλων, οι αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια – για καθηγητές, προσωπικό και υποδομές-, πτυχία με αξία και η δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά). Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, επίσης, σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου, όπου συμμετείχαν περίπου 17.500 άτομα, σημειώθηκαν, δυστυχώς, σοβαρά επεισόδια με χημικά, μολότοφ και τραυματισμούς οκτώ φοιτητών και ενός φωτορεπόρτερ, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με τραύματα στο κεφάλι ή/και αναπνευστικά προβλήματα. Εκεί υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάσεις, με την κατάσταση της υγείας τους να μην εμπνέει ανησυχία.

Μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, παρέμεινε μπροστά από τη Βουλή μέχρι νωρίς το βράδυ.

Πορεία και συγκεντρώσεις φεμινιστικών οργανώσεων

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα και φεμινιστικές οργανώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Οι διαδηλώτριες και διαδηλωτές είχαν καλέσματα για συγκεντρώσεις σε πλατεία Κλαυθμώνος και Σύνταγμα. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή, όπου και ενώθηκαν με τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στο πλαίσιο του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

«Η 8 Μάρτη, μέρα που έχει διαχρονικά συνδεθεί με τους αγώνες ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και την καταπίεση ιδιαίτερα στους χώρους της δουλειάς, να γίνει φέτος μέρα που ο αγώνας ενάντια στην έμφυλη καταπίεση θα συναντήσει τον αγώνα για πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία», αναφέρει σε ανακοίνωση της η φεμινιστική συλλογικότητα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ενημέρωσε ότι λίγο μετά τις 8μμ. η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας αποκαταστάθηκε, υπήρξαν προσαγωγές 14 ατόμων και τρεις συλλήψεις, ενώ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, πέρα από τους οκτώ φοιτητές και τον έναν φωτορεπόρτερ, τραυματίστηκαν και επτά αστυνομικοί.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως έχει διαταχθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, τα οποία αφορούν σε περιστατικά τραυματισμών πολιτών από αστυνομικούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00, με πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων και σωματείων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις – πορείες -17.500- περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις πλατείες Κλαυθμώνος και Κοραή, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Την 14:50 ώρα, ενώ η πορεία διερχόταν από την οδό Σταδίου, ομάδα περίπου -20- ατόμων αποσπάστηκε από αυτήν και πραγματοποίησαν σφοδρή επίθεση σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εκτοξεύοντας εναντίον τους τουλάχιστον -10- μολότοφ.

Ακολούθως, την 15:50 ώρα και ενώ η κεφαλή της πορείας εισερχόταν από την Όθωνος στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, ομάδα -50- περίπου ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποσπάσθηκαν από τον κορμό της πορείας και επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και πετρών στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους επιτιθέμενους κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, με τα άτομα να διασκορπίζονται προς την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών στα γύρω στενά. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθως ενήργησαν με σκοπό να αποτρέψουν φθορές σε υποδομές και να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί -14- άτομα και συνελήφθησαν -3- ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν -7- αστυνομικοί και -9- πολίτες και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This