Αρχίζει ο προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων

Αφορά σε περισσότερα από 20.000 και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ποια έχουν προτεραιότητα

Must Read

Ετοιμοι να πιάσουν δουλειά και να πραγματοποιήσουν πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους σε περισσότερα από 20.000 δημόσια κτίρια είναι οι μηχανικοί σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό, οι έλεγχοι θα αρχίσουν εντός του Μαΐου.

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

«Να κάνουμε τη δουλειά το συντομότερο δυνατόν σε όλη τη χώρα και στο μεγαλύτερο ποσοστό έως τέλος του έτους, και μετά να ακολουθήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος όπου χρειάζεται» υπογράμμισε ο Γιώργος Στασινός κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε ακρίβεια στην εκτέλεση των ελέγχων «ώστε να αποδείξουμε ότι συμβάλλουμε προκειμένου να γίνει ο προσεισμικός έλεγχος, όπως διεκδικούσαμε τόσα χρόνια», εξηγώντας ότι ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Το ΤΕΕ θα αναλάβει τον πρωτοβάθμιο έλεγχο περίπου 18.000 σχολείων και 2.500 κτιρίων νοσοκομείων και πανεπιστημίων, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Οι πρωτοβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι αποτελούν την πρώτη καταγραφή και την προσεγγιστική ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων.

Η επιλογή των ελεγκτών θα γίνεται με τυχαία ηλεκτρονική κλήρωση από το Μητρώο, με κριτήριο την απόσταση από το ελεγχόμενο κτίριο. Για κάθε ελεγχόμενο κτίριο θα ορίζονται δύο ελεγκτές, οι οποίοι θα διενεργούν τον έλεγχο εντός 10 εργάσιμων ημερών από την αποδοχή του ορισμού τους. Μετά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου, οι ελεγκτές θα καταχωρίζουν ηλεκτρονικά το Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αυτοψίας.

Σκοπός είναι να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικές βλάβες, φθορές λόγω ελλιπούς συντήρησης και κακοτεχνίες, να καταγραφούν και να βαθμοδομηθούν. Τα στοιχεία θα ενημερώνουν αυτόματα τη βάση του ΟΑΣΠ και ταυτόχρονα θα βγαίνει ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει αν αυτό το εκάστοτε κτίριο χρειάζεται δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, ο υποχρεωτικός πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει την Πολιτεία να δώσει προτεραιότητες για παρεμβάσεις. Στόχος είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, καθώς και η επέκταση των ελέγχων και στα ιδιωτικά κτίρια. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι με τον υποχρεωτικό πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δίνεται η δυνατότητα μείωσης της τρωτότητας και αναφέρθηκε στη μεγάλη αντισεισμική άσκηση που ανέλαβε εδώ και έξι μήνες ο ΟΑΣΠ στην Κρήτη, που αποσκοπεί στην καταγραφή των προβλημάτων στη διαχείριση της μείζονος ανάγκης. «Θα πρέπει οι υποδομές μας να είναι πιο ανθεκτικές,
πρέπει να μειώσουμε την τρωτότητα για να μειώσουμε τη σεισμική διακινδύνευση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This