Η Μενδώνη επιχειρεί εκφοβισμό αντί να απολογηθεί

Απειλεί με μηνύσεις και αγωγές μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας δημοκρατία για τον παιδεραστή στη Νίσυρο

Must Read

Τη γνωστή τακτική του εκφοβισμού ακολούθησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δηλώνοντας πως θα προσφύγει στα ποινικά και αστικά δικαστήρια της χώρας εναντίον της «δημοκρατίας» για το χθεσινό δημοσίευμά μας, το οποίο έφερε στο φως την καταγγελία που είχαν στείλει οι κάτοικοι της Νισύρου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσων ήδη από το 2021 και στην οποία έκαναν λόγο για περίεργη συναναστροφή του αρχαιοφύλακα με ανήλικα αγόρια.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Η παρελκυστική αυτή τακτική της υπουργού, μαζί με μια εξαιρετικά περίεργη δήλωση που έκανε στη Βουλή, αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όπως εξάλλου ζητούσε και η «δημοκρατία», θόλωσε ακόμη περισσότερο τα νερά.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η έγγραφη καταγγελία των κατοίκων είχε σταλεί στην τότε προϊσταμένη της εφορείας, η οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις με την υπουργό και η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και λίγους μήνες. Δηλαδή η καταγγελία είχε σταλεί στο υπουργείο Πολιτισμού, τμήμα του οποίου αποτελεί κάθε εφορεία της επικράτειας.

Δεν δηλώναμε, ωστόσο, γνώση για το εάν είχε ενημερωθεί η κυρία Μενδώνη, γι’ αυτό και θέταμε απλά δημοσιογραφικά ερωτήματα. Γράφαμε χαρακτηριστικά πως «παραμένει άγνωστο εάν για τη συγκεκριμένη καταγγελία ενημερώθηκε η Λίνα Μενδώνη» και ζητούσαμε από την υπουργό να απαντήσει.

Από το πρωτοσέλιδο της Δευτέρας 22.04.2024

Από το 2021

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι η ύπαρξη καταγγελίας από το 2021 δεν είναι μυστικό εδώ και ημέρες. Μίλησαν γι’ αυτή κάτοικοι του νησιού πριν από το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», ενώ την έχει αναφέρει σε αρκετά μέσα ενημέρωσης και η Θεοδοσία Οικονομίδου, δικηγόρος του 50χρονου πατέρα, αλβανικής καταγωγής, που κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα στην ασφάλεια της Κω ότι ο αρχαιοφύλακας παρενόχλησε το 10χρονο παιδί του.

Για παράδειγμα, σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή» την περασμένη Παρασκευή η κυρία Οικονομίδου ανέφερε: «Είδα τώρα την ανώνυμη καταγγελία (σ.σ.: του 2021) και τις φωτογραφίες που τη συνοδεύουν. Καταγγέλλονται τόσο σοβαρά πράγματα, που ακόμα και ανώνυμη αυτή η καταγγελία έπρεπε να έχει ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους».

Η «δημοκρατία» απλά έφερε στο φως όσα καταγγέλθηκαν το 2021. Επομένως, η κυρία υπουργός, αντί να απειλεί μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσε απλά να απαντήσει εάν γνώριζε ή όχι και να δεσμευτεί να διερευνήσει το εξαιρετικά σοβαρό θέμα.

Από www.dimokratia.gr

Δεν γίνεται να είναι στο απυρόβλητο το υπουργείο Πολιτισμού, όταν ένας υπάλληλός του, εν προκειμένου ο αρχαιοφύλακας, καταγγέλλεται για τόσο σοβαρές πράξεις. Οι καταγγελίες, μάλιστα, έχουν φτάσει ήδη τις 11!

Στη Βουλή η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, για το εάν θα σταλεί άλλος αρχαιοφύλακας στη Νίσυρο, είπε πως καταδικάζει «αυτές τις ασελγείς και αποτρόπαιες πράξεις, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι όπως καταγγέλλονται» και πως αυτός ήταν ο λόγος που με την «πρώτη καταγγελία στο υπουργείο στις 18 Απριλίου του 2024, προχθές δηλαδή, ο συγκεκριμένος αρχαιοφύλακας ετέθη σε αναστολή καθηκόντων και εγώ διέταξα ΕΔΕ».

Δηλαδή, ισχυρίστηκε ότι η πρώτη καταγγελία ήταν στις 18 Απριλίου 2024 και μάλιστα προς το υπουργείο Πολιτισμού. Τα πράγματα, φυσικά, δεν είναι καθόλου έτσι. Η υπόθεση είχε δημοσιοποιηθεί πριν από τις 18 Απριλίου, μετά την καταγγελία του πατέρα και η υπουργός δεν είχε αντιδράσει.

Ήδη στις 16 Απριλίου κάτοικοι του νησιού πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όταν έγινε γνωστό ότι ο πατέρας που έκανε την καταγγελία κινδύνευε με απέλαση.

Γιατί άργησε τόσο η υπουργός; Εφόσον έγιναν γνωστά όσα είχαν συμβεί, έπρεπε να αντιδράσει από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, στις 17 Απριλίου είχε ερωτηθεί και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν γνώριζε την καταγγελία που είχε γίνει από το 2021 και με απαξία δεν απάντησε.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση που έβγαλε για πρώτη φορά το υπουργείο στις 18 Απριλίου αναφερόταν πως η εντολή για διενέργεια έρευνας και η απόφαση να τεθεί ο αρχαιοφύλακας σε αναστολή καθηκόντων πάρθηκαν «σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου» κι όχι λόγω κάποιας καταγγελίας που έγινε τότε στο υπουργείο.

Επομένως, η αναφορά της κυρίας Μενδώνη για «πρώτη καταγγελία» στις 18 Απριλίου μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού σε σχέση με την καταγγελία του 2021.

Ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδραση της υπουργού

Πάντως, χθες, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Καλλιόπης Βέττα και της Ελενας Ακρίτα, κατατέθηκε και ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Οι βουλευτές ρωτούν γιατί «δεν απάντησε η υπουργός στη Βουλή στις 17/4/24», «γιατί καθυστέρησε να αντιδράσει και διέταξε ΕΔΕ μόλις το απόγευμα στις 18/4/24, αφού πρώτα ο υπάλληλος του μουσείου είχε προλάβει να φύγει από το νησί» και «γιατί δεν είχε διαταχθεί αντίστοιχη ΕΔΕ και το 2021, μετά τις πρώτες καταγγελίες».

Ρωτούν ακόμη να μάθουν εάν «θα επεκταθεί η πρόσφατα διαταχθείσα ΕΔΕ και σε όσους υπαλλήλους ενδεχομένως υποδέχθηκαν παλαιότερες καταγγελίες κατοίκων και τις αγνόησαν ή τις απέκρυψαν».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως χθες ο αρχαιοφύλακας αναδιπλώθηκε κατά ένα βήμα και παραδέχθηκε πως πράγματι είχε κάποια ερωτικά βοηθήματα στο σπίτι του, τα οποία τα έδειξε απλά στα παιδιά.

Εκτός από όσα επαχθή και πέραν ανθρώπινης ανοχής ποινικά αδικήματα μπορεί να προκύψουν σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, τα οποία θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη, οφείλουμε να κάνουμε μία ακόμη ερώτηση προς την υπουργό: κυρία Μενδώνη, τι αποκαλεί «σπίτι» του ο αρχαιοφύλακας; Τον υπόγειο χώρο ενός μουσείου που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού; Γιατί έμενε μέσα ο αρχαιοφύλακας τόσα χρόνια; Γιατί είχε γίνει τσιφλίκι του; 

Το υπουργείο γνώριζε ότι έμενε ο αρχαιοφύλακας μέσα στο μουσείο κι αυτό το ξέρουμε με βεβαιότητα. Γιατί το επέτρεπε;

Είναι δυνατόν να υπάρχουν μέσα σε ΜΟΥΣΕΙΟ ερωτικά βοηθήματα, τα οποία (το λιγότερο) επιδεικνύονται σε ανήλικα; Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ένα μουσείο αποτελεί «κάλυψη», καθώς είναι ένας χώρος που ενδείκνυται να πηγαίνουν παιδιά;

Πριν από τις μηνύσεις και τις αγωγές κυρία Μενδώνη μήπως πρέπει να ξεκαθαρίσετε όλα τα παραπάνω;

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This