Ψηφίζεται η τροπολογία για τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ: «Ιδιαιτέρως χρήσιμη ρύθμιση» λέει ο Αθ. Εξαδάκτυλος

Όλα όσα εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ για την τροπολογία που κατατέθηκε στην Ολομέλεια

Must Read

Κατατέθηκε τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, η τροπολογία που αποσύρθηκε πριν από δύο εβδομάδες και αφορά στην επίμαχη διάταξη που προβλέπει την συνεργασία ιδιωτών γιατρών με νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας κινείται σε θετική κατεύθυνση, όμως, θα απαιτηθεί χρόνος για την ενσωμάτωση των νέων δεδομένων στο ΕΣΥ.

«Θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να μπορέσει να καλυφθεί το χάσμα νοοτροπίας που υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην πρώτη φάση υλοποίησης θα απαιτηθεί ευελιξία», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Είμαι θετικός, πιστεύω ότι η ρύθμιση αυτή κινείται σε θετική κατεύθυνση, όμως δεν είναι μείζονος σημασίας παρέμβαση. Ούτε θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως λένε κάποιοι, ούτε όμως ότι θα γίνει και καμία επανάσταση».

«Θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη η ρύθμιση αυτή»

Η τροπολογία αυτή παρέχει στους ιδιώτες γιατρούς την δυνατότητα να συμμετέχουν έμπρακτα στο ΕΣΥ, δηλαδή στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, αλλά και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος, πρόκειται για μία ρύθμιση που θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία και σε περιοχές που στερούνται δομών ιδιωτικής υγείας.

«Στις περιοχές αυτές, οι ασθενείς και οι γιατροί χρειάζεται να μετακινούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα για να πραγματοποιήσουν χειρουργεία. Στο Διδυμότειχο για παράδειγμα, ο συνάδελφος οφθαλμίατρος για να χειρουργήσει κάποιο περιστατικό πρέπει να μεταφερθεί και ο ίδιος και ο άρρωστός του στη Θεσσαλονίκη. Αντί να πάνε στη Θεσσαλονίκη -εφόσον το νοσοκομείο Διδυμοτείχου το επιτρέψει- θα πάνε ένα απόγευμα στο Δημόσιο Νοσοκομείο, να κάνει ο ασθενής την επέμβασή του», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο iatropedia.gr και προσέθεσε: «Θα πληρώσει το κόστος του Νοσοκομείου, όπως θα πλήρωνε το κόστος της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη κι όλα αυτά θα γίνουν στο Διδυμότειχο, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλη πόλη. Το όφελος για τον ασθενή είναι ότι δεν θα μετακινείται και θα χειρουργείται στον τόπο του. Διότι αλλιώς θα έπρεπε να μετακινηθεί».

Οι ιδιώτες γιατροί θα πληρώνουν το νοσοκομείο

Στην τροπολογία προβλέπεται, πως για να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνεργαστούν με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πρέπει να καταβάλλουν στο νοσοκομείο από ίδια ποσά όλες τις δαπάνες που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του προσωπικού.

«Έτσι λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας, χρεώνει ό,τι προσφέρει. Για να γίνει αυτή η σύνδεση μεταξύ των δύο -δηλαδή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα- θα έχουμε διάφορες συζητήσεις για πράγματα που είναι αυτονόητα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά καθόλου αυτονόητα στο κρατικό νοσοκομείο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και καταλήγει:

«Αυτή η τροπολογία δεν αποσκοπεί να καλύψει από ειδικότητες το δημόσιο σύστημα υγείας. Περισσότερο θα εξυπηρετήσει κάποιες περιοχές και θα έχει κάποια έσοδα το δημόσιο από αυτήν την δραστηριότητα. Γίνεται, δηλαδή, για να καλυφθεί η έλλειψη ιδιωτικών υποδομών σε κάποιες περιοχές. Στη Φλώρινα, για παράδειγμα, ο ΩΡΛ που θέλει να κάνει μια αμυγδαλεκτομή, αναγκάζεται σήμερα να πηγαίνει μαζί με τον άρρωστο στη Θεσσαλονίκη ή στην Κοζάνη. Με τον νέο νόμο, θα μπορεί -εφόσον το νοσοκομείο της Φλώρινας επιθυμεί να λειτουργήσει με αυτή τη διαδικασία- να κάνει την επέμβαση εκεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This