14-8-2020

Πρόταση για κατασκευή δομών φιλοξενίας προσφύγων σε ακατοίκητες νησίδες

Την πρόταση να δημιουργηθούν δομές σε ακατοίκητες νησίδες και την ανησυχία του ότι πρέπει να δοθεί προσοχή σε «προβοκάτσιες» των Τούρκων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Βασίλειος Μαρτζούκος.

Τόνισε ότι η πρόταση για τις ακατοίκητες νησίδες «δεν είναι ακραία, αλλά αποτέλεσμα ψυχρής μελέτης» του ινστιτούτου, του οποίου προΐσταται, από το 2015.

«Εάν κάθε κ. Γεραπετρίτης μάς είχε εισακούσει, οι εγκαταστάσεις αυτές θα ήταν έτοιμες» ανέφερε χαρακτηριστικά στον Focus Fm, διευκρινίζοντας ότι οι προσωρινές εγκαταστάσεις μπορεί να γίνουν σε γειτνιάζουσες νησίδες και η Ε.Ε. να αναλάβει με δική της χρηματοδότηση τη φύλαξη και τη σίτιση.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Frontex πρέπει να περιφρουρεί και τα Δωδεκάνησα, κάτι που δεν γίνεται τώρα.

«Ήρθαν για να μείνουν»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, τόνισε ότι οι ροές «δεν πρόκειται να φύγουν, ήρθαν για να μείνουν. Σε συνδυασμό με την αποστολή Ειδικών Δυνάμεων, δείχνει την πρόθεσή τους να περάσουν, αυτό είναι το ζητούμενο και η νίκη γι’ αυτούς» επισήμανε. Επέστησε, μάλιστα, την προσοχή, καθώς «μπορεί να γίνουν προβοκάτσιες και επιμέρους επεισόδια».

Δείτε επίσης: Και νέα παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από Τούρκους «ακτοφύλακες-καμικάζι»! (video)

«Αν σπάσει ένα από τα σημεία και βρεθούν μερικές χιλιάδες από τη δική μας πλευρά, δεν είναι στρατιώτες να τους πυροβολήσουμε – θέλει ετοιμότητα. Μπορεί να το δούμε τις επόμενες μέρες. Κάτι ετοιμάζουν. Αν μαζευτούν εκατοντάδες βάρκες και στα παράλια, θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Είναι δυσχερής η ανάσχεσή τους χωρίς να γίνει ατύχημα ή δυστύχημα, το οποίο θα εκμεταλλευτεί η άλλη πλευρά στο έπακρο» τόνισε ο κ. Μαρτζούκος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ