Ο κορωνοϊός έβαλε «λουκέτο» στη χώρα και «άνοιξε» ντελίβερι και e-shops! Αισιοδοξία για το καλοκαίρι, φόβοι για το φθινόπωρο

Must Read

Σε γενικό «λουκέτο» φαίνεται να μπαίνει η χώρα λόγω κορωνοϊού, καθώς σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια θα παραμείνουν κλειστά για δυο εβδομάδες, ενώ άδεια είναι τα μαγαζιά εστίασης και τα μέσα μεταφοράς.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην διασκέδαση και στην εστίαση, ενώ από την άλλη μεριά άνοδο έχουν σημειώσει οι αγορές μέσω e-shop και οι παραγγελίες φαγητού μέσω delivery.

Μέχρι αυτή την στιγμή, σύμφωνα με αποφάσεις των αρμόδιων φορέων, κλειστά θα παραμείνουν για τις επόμενες 14 μέρες:
• Παιδικοί σταθμοί,
• σχολεία,
• Πανεπιστήμια,
• ΙΕΚ,
• Φροντιστήρια
• Παιδότοποι

Επιπλέον, ακυρώνονται οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αναστέλλονται οι εξετάσεις οδήγησης, ενώ, παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια μέχρι και 15 ημερών στη μητέρα και μέχρι και 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους.

Δείτε επίσης: Το υπουργείο Υγείας ενισχύει με 2.000 άτομα νοσοκομεία και ΕΚΑΒ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Παράλληλα, αναβάλλονται τα χειρουργεία εκτός από τα έκτακτα και όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας.

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε την λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις που ξεκινούν από φυλάκιση έως 3 χρόνια και φτάνουν (ακόμα και) σε ισόβια αν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με συνέπεια τον θάνατό τους, προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για ανθρώπους που σπάνε την καραντίνα και παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη μετάδοση του κορωνοϊού που επέβαλλε το Κράτος ή η εντεταλμένη δημόσια αρχή. Η διάταξη αφορά μέτρα για την πρόληψη ασθενειών και οι ποινές αυξάνονται στα (έως) 10 χρόνια αν μεταδοθεί σε άνθρωπο.

Το καλοκαίρι (μάλλον) δεν θα βοηθήσει

Επιπλέον, παρ’ ότι το καλοκαίρι λόγω της ζέστης υπάρχει ελπίδα ότι θα έρθει η οριστική νίκη έναντι του κορωνοϊού, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν η μετάδοση του ιού μειωθεί την περίοδο εκείνη, αυτό θα είναι κάτι πρόσκαιρο και ότι η περίοδος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια πολύτιμη ευκαιρία για προετοιμασία, εν όψει του επόμενου χειμώνα. Γιατί τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο, ο Covid-19 μπορεί να μολύνει 100 φορές περισσότερους ανθρώπους!

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βασιλείας και της Στοκχόλμης διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι αυτό που τώρα βιώνει η παγκόσμια κοινότητα είναι «μια μικρή κορύφωση σε περιοχή του βόρειου ημισφαιρίου», που θα ακολουθηθεί από μια «μεγαλύτερη κορύφωση τον χειμώνα 2020- 2021». Βασισμένοι σε άλλους κορωνοϊούς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα πέσει καθώς θα προχωράμε στην άνοιξη και στο καλοκαίρι, αλλά θα αυξηθούν και πάλι, μολύνοντας έως και 100.000.000 ανθρώπους.

Η δρ Emma Hodcroft, μία από τις επιστήμονες που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, δήλωσε στο Sky News ότι «είναι δύσκολο να δώσουμε τους ακριβείς αριθμούς», αλλά τόνισε ότι το μοντέλο τους «δεν είναι ένα παράλογο σενάριο». Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι υπάρχει «μια πολύ σημαντική προειδοποίηση» στο μοντέλο. «Αυτές οι προβλέψεις έγιναν με βάση εικασίες για το πώς η εποχικότητα επηρεάζει τη μετάδοση σε προηγούμενους κορωνοϊούς». Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν και ο Covid-19 θα συμπεριφερθεί στο επίπεδο της εποχικότητας όπως οι προηγούμενοι.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This