Τετάρτη 23/6/2021

Και πλωτά νοσοκομεία στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό! Σε εφαρμογή το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις»

Το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, με σκοπό την ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς εγκαινιάζονται δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τη στιγμή που ένα τρίτο βρίσκεται υπό σύσταση και θα έχει εποπτικό ρόλο.

Εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία τα δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων, με το πρώτο να βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ, λειτουργώντας ως «κέντρο ιχνηλάτησης», στελεχωμένο από περίπου 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας.

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων, εξάλλου, θα βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Αυτό θα στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και, σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν, θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό, δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Στα σκαριά, επίσης, υπάρχει και σχέδιο για την άμεση δημιουργία ενός τρίτου κέντρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο» και εκεί θα καταλήγουν οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων. Σε αυτό θα προΐστανται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα δεδομένα για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, θα μπορεί να ενεργοποιήσει σχέδια για την ενδεχόμενη δημιουργία υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων, σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διαβάστε επίσης: Ουχάν θυμίζουν οι ελληνικές πόλεις που «χτύπησε» ο κορωνοϊός – Στην… κοσμάρα τους οι μαθητές στην Κρήτη!

Κατόπιν πρόβλεψης στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Το άρθρο 19 της ΠΝΠ συγκεκριμένα προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».​

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ