Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πολεμάνε χωρίς όπλα! Στο Δρομοκαΐτειο φτιάχνουν μόνοι τους μάσκες!

Must Read

Με λιγοστά «όπλα» καλούνται να πάνε στον «πόλεμο» με τον κορωνοϊό οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι μάσκες δεν επαρκούν, δεν υπάρχουν ειδικές προστατευτικές φόρμες και τα αντισηπτικά δίνονται με το σταγονόμετρο! Δεν είναι τυχαίο ότι έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία μας, καθώς πάνω από 250 γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και άλλοι εργαζόμενοι έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση ή σε προληπτική καραντίνα, επειδή ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα.

«Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των συναδέλφων αλλά και των άλλων υγειονομικών που έχουν βγει θετικοί ή είναι ασυμπτωματικοί. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι εμείς οι γιατροί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουμε τα νοσοκομεία μας όρθια» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς»: «Στο νοσοκομείο μας έχουν βγει έως τώρα θετικοί εφτά εργαζόμενοι. Πρόκειται για νοσηλευτές και διοικητικούς, αλλά περιμένουμε το επόμενο διάστημα να βγουν και άλλα αποτελέσματα, οπότε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον πραγματικό αριθμό» πρόσθεσε.

Την περασμένη Τρίτη το εν λόγω νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό προμηθεύτηκε 2.000 μάσκες, ενώ σήμερα θα λάβει άλλες 2.000, δηλαδή συνολικά 4.000 μάσκες για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Σε προληπτική καραντίνα 20 εργαζόμενοι

Παράλληλα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό πέντε εργαζόμενοι, δύο εκ των όποιων είναι γιατροί, δύο τεχνολόγοι και μια γραμματέας τμήματος, που ήδη είναι σε κατ’ οίκον καραντίνα με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Επιπλέον, άλλοι 20 εργαζόμενοι του ίδιου νοσοκομείου βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα, καθώς πρόκειται για επαφές των πέντε κρουσμάτων.

Δείτε επίσης: Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι Βολιώτες κάνουν… ταξίδι αναψυχής στην Τουρκία

«Δεν έχουμε μάσκες, δεν έχουμε προστατευτικές στολές, ενώ τα αντισηπτικά μάς τα δίνουν με το σταγονόμετρο. Ο καθένας από εμάς έχει το αντισηπτικό του…» κατήγγειλε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Κώστας Καταραχιάς και συνέχισε: «Μας στέλνουν στον “πόλεμο” χωρίς “όπλα”! Αυτό που ζητάμε είναι άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι συμβασιούχοι που είμαστε εδώ να νομιμοποιηθούμε από την καθαρίστρια έως τον γιατρό και, φυσικά, να μας στείλουν το συντομότερο δυνατό υγειονομικό υλικό για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε και τους ασθενείς».

Στην Καστοριά

Στο Νοσοκομείο Καστοριάς 60 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς υπάρχουν εννέα κρούσματα εργαζομένων, ο ένας εκ των οποίων πέθανε στις 11 Μαρτίου στο ΑΧΕΠΑ. Προστατευτικά υλικά, όμως, δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο: «Από τον Ιανουάριο, που ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα, φωνάζουμε για τα υλικά αυτά. Τώρα, που ήρθε ο κορωνοϊός, τρέχουμε για μάσκες, αντισηπτικά και φόρμες. Είμαστε 120.000 υγειονομικοί στο ΕΣΥ και χρειαζόμαστε εκατομμύρια μάσκες μιας χρήσεως για μας, αλλά και για τους ασθενείς».

Ο φόβος τις έκανε… μοδίστρες και φτιάχνουν μάσκες

Την ίδια ώρα η έλλειψη και ο φόβος αναγκάζει τους εργαζόμενους του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής να φτιάχνουν μόνοι τους τις μάσκες!

Την αποκάλυψη έκανε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος εργάζεται στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «γυρίσαμε στο 1940»!

«Στο Δρομοκαΐτειο ξεμείναμε από μάσκες. Καμία εταιρία δεν μας προμηθεύει και επικαλούνται έλλειψη. Βρέθηκε η λύση, να ράψουμε μάσκες στο γραφείο! Γυρίσαμε στο 1940, αλλά και αυτό είναι μια λύση» είπε ο κ. Γιαννάκος και έριξε τα βέλη του στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

ΜΑΣΚΕΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΑΜΕΑ

«Είπε ότι υπάρχουν 1.200.000 μάσκες στην αγορά. Ως εκ τούτου οι 100.000 υγειονομικοί δικαιούνται από δύο τρεις μάσκες» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος που δεν έγινε προμήθεια σε μάσκες από τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε το κακό στη Κίνα. «Πρέπει να επιταχύνουν οι βιομηχανίες να ράψουν μάσκες» τόνισε.

Δείτε επίσης: Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι Βολιώτες κάνουν… ταξίδι αναψυχής στην Τουρκία

Η ομάδα ΑμΕΑ που κάνει τη διαφορά

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη μια μικρή ομάδα ΑμεΑ φτιάχνει στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρία υφασμάτινες χειρουργικές μάσκες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές, με επικεφαλής την προϊστάμενη της δομής και σε συνεργασία με μια υπάλληλο που ξέρει να ράβει!

Όπως λέει η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (στο οποίο ανήκει η δομή) Βασιλική Νάκου, οι μάσκες είναι από ύφασμα που πρότειναν ειδικοί και φοριούνται για δύο μέρες, ενώ στη συνέχεια πλένονται, σιδερώνονται και είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν πάλι.

Ήδη έχουν ετοιμαστεί οι πρώτες περίπου 300 μάσκες, καθώς, όπως λέει η κυρία Νάκου, όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ιδέα που είχε η ίδια μέχρι την υλοποίησή της. Σημειώνεται ότι οι μάσκες ετοιμάζονται για προληπτικούς λογούς, ώστε σε περίπτωση έλλειψης να διατεθούν στους εργαζομένους σε δομές υγείας αλλά και σε όσους περιθάλπονται σε αυτές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This